Nytt: Din näsa kan avslöja om någon omkring dig är sjuk
Ett experiment som gjorts vid Karolinska Institutet visar att våra hjärnor reagerar när vi får känna lukten av en smittad person.
– Lukten är så svag att den knappt går att urskilja, men vi har upptäckt att försökspersoner som får lukta på prover från smittade människor känner aversion mot den smittade. De får också större aktivitet i de delar av hjärnan som hanterar lukt, säger Mats Olsson som är professor i psykologi på Karolinska Institutet, till SVT Nyheter.
Läs också: Hur snabbt blir jag smittad av förkylning?
Det handlar om ett evolutionärt beteende vi har lagt oss till med för att undvika sjukdomar – helt enkelt att undvika alla som är sjuka.
– När vi ser människor som är röda i ansiktet, nyser och snorar, då reagerar vi med äckel och håller oss på avstånd. Men vi ville veta hur bra våra andra sinnen, som lukten, är på att känna igen sjukdom.
Det mest överraskande var att det mänskliga luktsinnet kan uppfatta sjukdom hos en person bara timmar efter att personen utsatts för smitta. Däremot är det ovanligt att vi är medvetna om lukten.
Läs också: Studie: Kliande smittar – det är INTE inbillning
– Luktsinnet kräver inte tydligt medvetna processer, därför upplever vi inte alla lukter runt omkring oss, men lukterna påverkar ändå vårt beteende, säger Mats Olsson.
Tidigare forskning visar dock att vi gör skillnad på främmande människor och de som står oss närmast.
– När musungar blir sjuka ser vi att musmamman inte alls är undvikande utan snarare mer omvårdande. Men om hon möter en främmande mus med en inflammation i kroppen så uppvisar hon ett avvisande beteende.
Och vi människor är inget undantag – det är väldigt sannolikt att även vi blir mer omhändertagande när vi, om än undermedvetet, känner lukten av smitta hos våra kära. Och att vi gärna flyttar oss några meter från en snörvlande, hostande främling på bussen är nog ingen nyhet.
Källa: SVT Nyheter
Foto: IBL
Alzheimers – dåligt luktsinne kan vara demens
Läs också: Alzheimers – dåligt luktsinne kan vara demens