Så mycket socker innehåller våra mest populära frukostbröd
Utbudet i brödhyllan är nästan oöverskådligt. Fullkorn, surdeg, ljust, mörkt, glutenfritt, fröbröd ... Så hur ska man veta vilket bröd man ska välja?
I en artikel i Svenska Dagbladet granskar näringsfysiologen Linda Bakkman sockerinnehållet i några av våra mest populära bröd. Men det är även andra faktorer som spelar in, som mängden fullkorn och jäsprocessen, i jakten på ett hälsosamt matbröd.
Här är en snabbguide som förhoppningsvis hjälper dig att välja rätt bröd till frukostmackan.
Sötat eller osötad bröd?
Det finns idag osötade bröd som spontant känns som en bra idé för den som vill äta hälsosamt. Dock är inte osötat detsamma som sockerfritt. De flesta bröd innehåller en viss mängd socker. För att ett bröd ska betraktas som osötat ska det inte tillsättas mer socker än det som förbrukas av jästen vid jäsprocessen (ungefär 2 gram per 100 gram).
Flera vanliga matbröd, både mörka och ljusa, innehåller tyvärr väldigt mycket socker – i nivå med vetebullarna vi tar till kaffet när vi lyxar till det.
Så mycket socker "bör" ett matbröd innehålla
Ett bra riktvärde är högst 4–5 gram sockerarter per 100 gram. För att ett bröd ska få nyckelhålsmärkas får det maximalt innehålla 5 gram per 100 gram. Om vi tittar på ett par populära matbröd ser vi att flera av dem har nästan dubbelt så högt innehåll som den rekommenderade nivån:
Lingongrova (Pågen) innehåller 9 g socker per 100 g
Rågkaka (polarbröd) innehåller 8,2 g socker per 100 g
Hönåkaka (Pågen) innehåller 8,9 g socker per 100 g
Danskt rågbröd (Garant) innehåller 9,1 g socker per 100 g
Mörkt eller ljust bröd?
En vanlig missuppfattning är att mörkt bröd per automatik är nyttigare än det ljusa brödet. Men det kan vara betydligt mer socker eller sirap i ett mörkt bröd. Det man bör titta på är i stället strukturen eller grovleken, det vill säga mängden fullkorn. Fullkorn har flera påvisade hälsofördelar som lägre risk för övervikt, hjärt- och kärlsjukdom, diabetes typ 2 och cancer. Jämfört med siktade mjölsorter innehåller fullkornsmjöl mer fiber, vitaminer och mineraler. Ett enkelt sätt är att hålla utkik efter det gröna nyckelhålet.
Därför är surdegsbröd bättre
Ett bra surdegsbröd får jäsa minst 8–10 timmar, på många bagerier ofta 16–18 timmar. Fermenteringsprocessen, eller jäsningsprocessen, gör att fibrerna i sädesslaget bryts ner och även glutenproteinet som många magar är känslig för. Surdegsjäst bröd kan också ge en lägre blodsockerpåverkan och insulinfrisättning, skriver Svenska Dagbladet.
– En tumregel för att hitta ett mättande och näringsrikt vardagsbröd är att leta efter hela korn, surdeg och sparsamt med socker, säger näringsfysiologen Linda Bakkman i artikeln.
Källa: Svenska Dagbladet
Fotot: TT