Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Ont i halsen? Så vet du om det är halsfluss

20 sep, 2019
Halsfluss eller förkylning? Så vet du!
Halsfluss kan orsakas av både virus och bakterier – men oavsett gör det väldigt ont i halsen på den som insjuknar. Här är allt du behöver veta om symptom, behandling och orsakerna till halsfluss.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

För många är ett av de första tecknen på en förkylning en begynnande smärta i halsen. Det kan kännas strävt, torrt och irriterat eller bara värka. Lymfkörtlarna kan också svullna upp och göra det obehagligt att svälja.

I de flesta fall är halsont bara ett symptom på en förkylning, och försvinner av sig självt när förkylningen läker ut. Men i vissa fall kan du behöva behandling – till exempel om du fått halsfluss.

Vad är halsfluss?

Halsfluss, eller akut faryngotonsillit, är en infektion i halsmandlarna som orsakas antingen av bakterier eller av ett virus. Oftast beror sjukdomen på streptokocker grupp A.

Halsfluss smittar via direktkontakt, så du behöver antingen röra vid personen som är smittad eller ett objekt som har bakterierna eller viruset på sig. Du upplever oftast de första symptomen inom två till fyra dagar.

Halsfluss är vanligast under tidiga hösten och på våren.

6 symptom på att du har halsfluss

  • Ont i halsen
  • Svullna, röda halsmandlar
  • En vit beläggning på halsmandlarna och i halsen som kan se ut som vita prickar
  • Feber
  • Inga andra symptom på förkylning som hosta eller snuva
  • Förstorade lymfkörtlar vid käkarna

Om infektionen är orsakad av ett virus kan du samtidigt drabbas av en förkylning med vanliga förkylningssymptom som som hosta och snuva också.

Annons

Om symptomen inte försvinner på två dagar är det läge att söka vård.

Omkring två procent som får halsfluss får också en följdsjukdom. Det rör sig oftast om halsböld, bihåleinflammation eller en varig öroninflammation.

Det är också relativt vanligt att halsfluss och körtelfeber förväxlas. Körtelfeber är en virussjukdom med flera symptom som liknar halsfluss, men som också kan påverka lever och mjälte.

Behandling vid streptokocker eller virus

Om halsflussinfektionen beror på bakterier kan den drabbade behöva antibiotikabehandling i form av penicillin som tas tre gånger om dagen. Beror den på virus får den väntas ut och läka av sig självt, vilket brukar ta mellan en och två veckor. Under tiden behövs vila, och smärtan kan lindras med receptfria smärtstillande medel, varm eller kall dryck, glass eller yoghurt. Tänk också på att få i dig tillräckligt med vätska, även om det känns svårt.

För att ta reda på om infektioner kommer från bakterier eller virus kan man göra ett snabbtest hos läkaren om övriga symptom antyder att det kan röra sig om bakterieinfektion.

Annons

Den som inte får penicillin måste ha en feberfri dag innan den kan umgås med andra människor igen utan smittrisk.

Det är ganska vanligt att man får ett återfall cirka en månad efter att ha tillfrisknat, det beror på att det funnits några bakterier kvar i halsen, eller att du blivit smittad igen.

Om du får flera återkommande fall av halsfluss, 3-5 under ett eller två år, kan det bli aktuellt att operera bort halsmandlarna. Det kan skydda bra mot halsfluss, men betyder inte att du aldrig kommer få en halsinfektion igen.

Hur kan man undvika halsfluss?

Tvätta händerna och var noggrann med handhygienen. Dela helst inte handdukar hemma om någon har insjuknat i halsfluss, och absolut inte tandborstar! Undvik att smaka på varandras mat och att dricka ur varandras glas om någon hemma är sjuk.

Hela familjen bör undersökas om någon hemma får halsfluss, eftersom det är så smittsamt..

Det är också viktigt att byta tandborste 3-4 dagar efter påbörjad antibiotikabehandling, annars kan bakterierna överleva i tandborsten och orsaka en ny infektion när behandlingen är över.

Källor: 1177 Vårdguiden, KRY, Janusinfo Foto: TT

Läs mer:

När behövs antibiotika – och när får du bara bita ihop?

6 saker att tänka på när du känner att förkylningen är på väg

5 signaler på att din förkylning är något annat

Annons