Ovanligt trött? Så överlever du den mörkaste årstiden!
Veckan efter nyår och pengarna är slut – liksom ledigheten. Det är mörkt, blött och kallt och en EVIGHET till nästa längre ledighet. Inte konstigt att man känner sig lite deppig?
Men nedstämdheten och tröttheten har också en biologisk faktor – och den heter melatonin. Det är hormonet som reglerar vår dygnsrytm och utsöndras mer när det är mörkt och mindre när det är ljust, så att vi ska kunna sova om nätterna och vara vakna på dagarna.
Läs också: Vinterdeppig? Här är de nya medicinerna
Men vintertid i Norden är det som bekant mörkare än sommartid, och det medför också att vi har mer melatonin i kroppen konstant – vilket gör oss nedstämda och trötta.
– Det som händer när det blir mörkt är att vi blir tröttare och mindre initiativrika. Det krävs lite extra ansträngning för att klara av arbetsuppgifterna och det kan i sin tur upplevas som stressande, säger Göran Kecklund, professor i psykobiologisk sömnforskning vid Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet, till SVT.
Ljus och motion bäst
Idag finns ingen direkt ”bot” mot vinterdeppet, men att ta vara på dygnets få ljusa timmar kan hjälpa, liksom att röra på sig. En perfekt kombination av dessa, som kan göra under för ditt humör, är en lunchpromenad.
Läs också: Slipp vinterdeppet med ljusterapi – i öronen!
Samtidigt pågår det forskning kring ljuskällor som ska kunna trycka undan melatoninet, och sådana lampor finns till viss del redan.
– Man har sett att särskilda ljusfrekvens med en viss blåtoning har visat sig vara bättre på att trycka bort melatonin, men det är långt ifrån alla arbetsplatser och skolor som har sådant ljus installerat, säger Göran Kecklund.
Ställ rimliga krav
En viktig sak att komma ihåg är att vara snäll mot sig själv och ha rimliga krav på sig under vinterhalvåret.
– Man ska vara lite realistisk och inse att man inte är jättepigg under den här årstiden. Men tycker man att det här blir väldigt betungande och känner att man börjar få en svart syn på livet ska man inte vara rädd för att söka hjälp, säger han.
Läs också: Forskare: Nu bör alla svenskar ta detta tillskott
Källa: SVT Foto: IBL