På väg att bli utbränd? Här är 3 tips som minskar stressen
Hemsidor och tidningar är fulla av tips för hur du ska göra om du blir utbränd. Men för någon som redan är stressad kan tipsen ibland bli ytterligare ett ”måste” som bara förvärrar känslan av att inte räcka till. Det menar Dan Hasson, stress- och arbetsmiljöforskare vid Stressmottagningen på Karolinska institutet.
Läs också: 5 saker du aldrig ska säga till någon som stressar för mycket
– Många av de som går in i väggen är ambitiösa, snälla, hjälpsamma personer som redan är väldigt duktiga på att kritisera sig själva. Om jag då ger tips som ”du måste lära dig säga nej” eller ”du måste varva ner” så kan det uppfattas som kritik, och förvärrar bara situationen trots att det i sig inte behöver vara fel på råden, säger han.
Här ger han sina tips för att minska den skadliga stressen, innan du blir utbränd.
1. Börja med något enkelt
Det första många tar bort när vi känner att vi har för mycket att göra är vår egentid, alltså den tid då vi kopplar av och laddar batterierna. Den tiden är viktig för att motverka skadliga konsekvenser av långvarig stress utan tillräcklig återhämtning, säger Dan Hasson.
– Ta hjälp av vänner eller föräldrar, för att få avlastning med barnpassning eller annat i vardagen som inte behöver skötas av just dig. Så tar du den tiden till att göra något som ger dig avkoppling. En vanlig tanke är att man inte har tid med det, men efteråt märker du att du fyllt på med energi och bättre orkar ta tag i påfrestningar av olika slag.
2. Ingen dator efter klockan 18
I vanliga fall är det inte skadligt att sitta med datorn på kvällar och helger. Men i korta perioder när du har mycket att göra bör du inte öppna datorn efter klockan 18, enligt Dan Hasson.
– Jag vet att man sparkar bakut när man har mycket att göra och någon säger ”ta bort datorn”. Vi blir ofta ineffektiva när vi mår dåligt, och då vill vi gärna fortsätta jobba hemma för att ta igen allt vi inte hunnit med på jobbet. Då är hjärnan uppe i varv när vi kommer i säng, vi blir tröttare på jobbet och hinner med mindre samtidigt som vi känner skuld för att vi inte hinner med det vi borde göra. Det blir en negativ spiral. Om du är utvilad blir du mer klartänkt, har lättare att koncentrera dig och får bättre omdöme. När effektiviteten ökar kan du beta av mer på att göra listan, vilket är en god förutsättning för att reducera stressen.
3. Tänk på barnen
– Barnen ser att du mår dåligt, och ibland blir de så pass oroliga för sina föräldrar att de inte vågar berätta hur de själva mår. Den här insikten brukar bli ett uppvaknande för många föräldrar, så att de ändrar sina levnadsmönster och börjar måna lite om sig själva också så att de orkar vara de föräldrar de önskar vara, säger Dan Hasson.
Artikeln publicerades ursprungligen på femina.se
Varningslistan: 15 vanliga kroppsbesvär vid stress
Stressar du lagom, eller har det blivit för mycket? Lär dig tolka kroppens signaler. Och lär dig upptäcka dem i tid!