7 inte så ovanliga parasiter som lever på och i din kropp
Parasiter lever på eller i en annan levande organism. Den tar sin näring från sin värd och kan göra skada på olika sätt. Olika parasiter sprids på olika sätt – bland annat genom badvatten, dricksvatten, livsmedel, djur och via andra människor.
Det kan handla om olika typer av maskar, amöbor, loppor och kvalster som, om vi utsätts för dem kan ge olika symtom. Allt ifrån illamående, magsmärtor, och diarré till hudutslag och klåda.
1 Loppor ger kliande bett
Loppor finns i olika varianter och är blodsugande parasiter. Så kallade djurloppor, kan komma från husdjur och ge bett som ger utslag och kliar rejält. Ofta sitter betten på rad. Lopporna trivs på varma, fuktiga och smutsiga ställen, där lägger de ägg.
Människoloppor finns också men är ovanligt i Sverige. Det finns också strandloppor på en del stränder, och det kan finnas snöloppor i smältande snö.
Ofta försvinner loppor av sig själva, liksom utslag som kan komma och gå under några veckor. Man kan lindra klådan med kylbalsam eller alsolgel. Klådan och svullnaden kan bli värre om du kliar.
2 Kvalster kan ge hudirritation
Kvalster är släktingar till spindlar och fästingar och har åtta ben, men är så små att de inte syns. Ansiktskvalster finns i hudens porer och hårsäckar där de lever på döda hudceller och talg från hudens körtlar. När de dör sprids avfallsämnen över vår hud med bakterier som kan ge hudirritation och inflammation.
Har man kvalsterallergi kan man få röda, kliande ögon, bli täppt i näsan, få rinnsnuva och nysa mycket. Speciellt från sängen där många kvalster bor. Kvalster trivs bäst där det är fuktigt och varmt, och i damm.
3 Fågelparasiter ger badklåda
Fågelparasiter kan finnas i badvattnet vid stränderna, oftare i insjöar, på sommaren. De är så små att man inte kan se dem. När man badar kan de passa på att borra sig in i huden, någon millimeter, där de sedan dör. De smittar inte mellan människor utan man får dem i vattnet.
Se också – badsårsfeber kan ge blodförgiftning.
De ger klåda och kliande utslag som kan påminna om myggbett. De kommer ofta inom några timmar och upp till två dygn efter ett bad. Klådan går i regel över av sig själv, oftast inom en vecka, men man kan lindra den med kortisonkräm eller kylbalsam.
4 Toxoplasma-parasiten kan ge fosterskador
Är man gravid ska man vara extra noga med att undvika avföring från katter som kan innehålla parasiter som ger toxoplasmainfektion. Får du parasiten på händerna kan den sedan komma in via munnen, man kan också få det från rått eller otillräckligt tillagat kött. I sällsynta fall även från frukt och grönt.
Vid graviditet kan parasiten överföras till fostret och ge skador. Annars märker man i regel inte av infektionen men vissa får feber, huvudvärk, svullna lymfkörtlar och blir trötta.
Man kan bara få toxoplasmainfektion en gång i livet, men har man nedsatt immunförsvar på grund av andra sjukdomar så kan infektionen bli kronisk.
5 Springmask bor i tarmen
Den här ofarliga tarmparasiten är vanligast hos barn men förekommer även hos vuxna. Det är inte alla som märker att de har det men det kan klia runt ändtarmsöppningen där den tunna vita masken kryper ut på natten och lägger ägg.
Maskarna sprids genom äggen som man får i sig via munnen, de utvecklas till larver i magsäcken och blir vuxna maskar i mag-tarmkanalen. Äggen kan finnas på sängkläder, fingrar, leksaker, i soffan, i damm och på tyger och överleva minst ett par veckor utanför kroppen. Det behandlas med läkemedel.
6 Skabbdjuret lägger ägg i huden
Skabb kan man få av ett kvalster som tar sig in i huden och gör gångar i yttersta hudlagret. Där lägger de också sina ägg. Ofta kliar det, främst på natten. De finns i flera olika arter och smittar genom nära hudkontakt.
Gångarna kan vara svåra att se, de är ljusa, centimeterlånga och sicksack-formade, ibland kan man få små blåsor eller röda kontor vid gångarna och sår där man kliar sig. Det kan dröja 4–6 veckor innan det börjar klia av djurets avföring, under tiden kan man smitta andra.
Skabb ska behandlas med läkemedel som smörjs på huden. Skabb från djur kan inte föröka sig på människors hud men kan ge bett som kliar.
7 Cryptosporidium ger diarré
Den här parasiten sprids via vatten, mat och kan också spridas från djur till människa. En infektion av den ger ofta vattniga diarréer, ofta tillsammans med illamående, magsmärtor, kräkningar, feber eller huvudvärk. Men vissa får inga symtom. Du blir oftast sjuk en vecka efter smittotillfället.
Infektionen går ofta över av sig själv efter ett par veckor, man kan behöva ta vätskeersättning.
Källa: 1177/Vårdguiden Foto: TT
LÄS MER:
Så ofta ska du tvätta dina lakan – för att slippa dessa 5 hälsofaror
Beror dina hudproblem på ansiktskvalster? Så vet du!
Varmt i vattnet – då ökar risken för badklåda och badsårsfeber