Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Peter yogade sig frisk: "Utbrändheten var ett jävla mörker"

04 apr, 2018
Entreprenören Peter Munteanu njöt av framgångarna, men kroppen sade ifrån. I en exklusiv intervju berättar Yogobe-grundaren om de svåra åren som sjuk. Och om kampen att må bättre.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Testa yoga – här är 5 anledningarBrand logo
Testa yoga – här är 5 anledningar

Det är bara ett tiotal meter mellan Aller medias reception och husets hiss. Ändå tar det en kvart att ta oss upp till det bokade rummet för vår intervju. För det är många som vill prata med Peter Munteanu, superentreprenören som kraschade – och återvände som yogafenomen. Han stannar artigt och svarar på frågor, och det är tydligt att han har många i sitt nätverk. Vi har mött både kunder och kompisar innan hissdörrarna väl slår igen. På vägen upp till sjätte våningen berättar han entusiastiskt om helgens stora konvent, Yoga Games, där han yogat i tre dagar  – ”så kul, alla var där”. Av samma anledning är han lite trött nu, förklarar han.

Att han brinner för sin sak, yogan, råder det ingen tvekan om.

Vi hämtar te och varmt vatten. “Jag älskar att värma mig inifrån”, säger han och förklarar hur ayurveda, den indiska läkekonsten, påverkat hans liv.

Läs också: 6 yogaövningar även nybörjaren kan göra

Annons

Ett liv som till en början var långt ifrån yoga och holistisk hälsa.

– Jag ställer sällan upp på den här typen av intervjuer och är väldigt mån om att min personliga berättelse om en tuff tid i livet kommer fram som jag berättar den. När jag väljer att dela med mig är det brutalt ärligt rätt igenom, förklarar han på sitt karakteristiska sätt – lugnt, men inte långsamt. Och med västkuströtter som gör sig påminda ibland.

Jag påminner från mitt håll om att tepåsen håller på att färga hans te svart.

Skadades i bilolycka

Han tar en klunk och börjar berätta, så vi backar bandet till 2006. Peter är hemma på västkusten för att fira en härlig svensk midsommar. Men på väg till Smögen råkar han ut för en allvarlig bilolycka.

Annons

– Inget verkade trasigt så jag intalade mig själv att det var av den lindriga sorten. Jag blev påkörd bakifrån och nu i efterhand vet jag att det blev en whiplash-skada. Inget mitt odödliga jag hade tid att reflektera över där och då, berättar han.

För Peter levde i högt tempo, där det premierades att borsta av sig och gå vidare. Prestation och bekräftelse var hans drivmedel. Och hela livet gick i hundra kilometer i timmen.

Läs också: 5 överraskande hälsofördelar med att träna yoga

– Jag trodde att ett rikt liv var samma sak som att samla på intryck. Jag jobbade hårt, tränade ännu hårdare, hade stort umgänge och var engagerad i många projekt. Det var det som definierade mig, berättar han.

Och utåt var Peter extremt lyckad. Han kunde bocka av pengar, karriär och alla klassiska attribut kopplade till framgång.

Han hade allt. Han var en vinnare.

Lyckad – men lycklig?

2008 var Peter 26 år. Väckarklockan ringer och en ny dag väntar. Han gör sig redo att stiga upp, men de snabba stegen till morgonduschen blir aldrig av.

Annons

Benen viker sig och han hamnar istället på golvet. Där han blir liggande. Han minns fortfarande de ångestladdade timmarna på parketten i detalj, och redogör för känslan av total kollaps. Underkroppen lyder honom inte och värken, den som ska bli en kronisk smärta de kommande fyra åren, börjar sprida sig i från ryggslutet och nedåt.

Till slut lyckas han ringa en vän som hjälper honom till en läkare.

Trodde du att felet var fysiskt?

– Jag ville ju gärna det, men min magkänsla viskade övertygat till mig att jag misshandlat min kropp till utmattningens gräns. Det är svårt att springa genom livet om ens ben inte fungerar. Jag skämdes inför mig själv men äntligen lyssnade jag, förklarar Peter.

Lyssnade gjorde däremot inte läkaren som han kom till. Trots att han försökte förklara känslan av utbrändhet och en pressad livsstil utan återhämtning.

Annons

– Läkaren tittade på mig och fnös: ”Du som är så ung kan omöjligt vara utarbetad”, sedan skickade han hem mig med starka värktabletter. Känslan var som en knytnäve: Jag var ohållbar.

Den negativa spiralen blev snabbt ett faktum. Smärtan spred sig genom hela kroppen och krävde allt starkare tabletter. Ganska snart drabbades Peter av svåra sömnproblem och började rasa i vikt.

”Var ett jävla mörker”

– Så här i efterhand ser jag tydligt hur jag gick sönder bit för bit. Först fysiskt, sedan psykiskt. Till slut var jag också helt demolerad, själsligt och socialt. Jag orkade ingenting och kunde varken arbeta eller ha ett umgänge, förklarar han.

Peter nådde botten. I nästan fyra år levde han i ”ett jävla mörker”.

Vad fick dig att inte ge upp?

– Någonstans hade jag en kärlek till livet. Jag ville leva!

Vändningen kom vid ett möte med en psykolog. Peter hade redan träffat sex olika psykologer, samt testat Försäkringskassans rehabiliteringsprogram. Men det var först den sjunde, Fredrik Bengtsson (författaren till boken ”Jakten på det goda livet”, red anm.) som hjälpte honom rätt.

Annons

– Det var Fredrik som öppnade rätt dörrar mentalt. Han introducerade mig också för ayurveda.

Vid den här tidpunkten var Peter svårt märkt av sin smärta och brist på sömn och näring. Ständiga antibiotikakurer mot hans envisa bihåleinfektioner hade förstört både magen och immunförsvaret.

– Jag hade dessutom irriterande lock för örat, så min hörsel var nedsatt. Jag sprang till specialistläkare som gav mig avsvällande mediciner, örondroppar och gud vet allt. Fokus låg galet nog på att behandla mina symptom snarare än orsaken till dem.

Peter, som var van och villig att prova allt för att bli bättre, fick nu rådet att göra små livsstilsförändringar och ändra sin kost för bättre sömn och näringsupptag. Resultatet kom nästan omedelbart.

– Jag uteslöt alkohol, koffein, vitt socker, vitt mjöl, kött och starka kryddor. I samma veva träffade Peter en massageterapeuten Linda Haglund som även fick honom att prova andningsövningar och “stretching”.

Annons

– Jag fattade inte att jag egentligen yogade, för det var absolut inget för mig – det var jag tydlig med.

Vändpunkten

Den nya kosten och regelbundna stunder på yogamattan gav resultat.

Orken kom tillbaka i små doser, men Peter såg den gradvisa förbättringen som ett kvitto på att han var på rätt väg. Han hade inte bara stoppat den nedåtgående spiralen – han hade vänt den.

Med nyvunnen insikt om hur maten påverkade hans hälsa packade Peter resväskan och åkte till Indien för att lära sig mer om ayurveda.

Under samma resa uppsökte han en ryggklinik, där han direkt fick veta att han hade skador på sin ryggrad, sannolikt orsakade av bilolyckan sex år tidigare.

– Det blev så tydligt att det fysiska traumat som jag utsattes för då satte djupa spår i hela mitt mående. Nu vet man ju att whiplash-skador kan uppträda långt efter de inträffat, och också hur den inre hälsan går hand i hand med den yttre. Kunskapen var inte lika bra då. Men det jag hade med mig i ryggsäcken hem till Sverige lagade mig, berättar han.

Annons

Yoga, meditation, andning och anpassad kost blev tydliga verktyg för Peter på hans resa ur utmattningen. I takt med att orken och lusten kom tillbaka väcktes också en tanke på att dela med sig och hjälpa andra.

– Jag hade en idé om att hjälpa fler trasiga personer att bli hela igen. Kunde jag så kan alla! Yoga är en genväg till bättre hälsa. Däremot är det inte alla som kan, vill, vågar eller har råd att besöka en studio. Här kunde en nätbaserad tjänst vara ett komplement, tänkte jag.

Satsningen, som fick namnet Yogobe, låg rätt i tiden. I Sverige bubblade intresset för yoga och här fanns också en publik med stark digital mognad.

Det här inlägget från Instagram går inte att visa just nu. (E01)

Idag har Yogobe vuxit till en stor digital plattform med 100 000 medlemmar och de blev precis utsedda till Årets Hälsoföretag i Sverige. Tjänsten är gratis för studenter, som lever under stark press med dålig ekonomi. Peter står också bakom projektet Inner peace, ett samarbete mellan Yogobe och forskare vid Lunds Universitet, för en bättre psykosocial miljö för nyanlända.

Annons

Skulle du vilja vara utan din utmattning?

– Min utmattning har gjort mig oerhört tacksam! Att det tog några år att sätta rätt kurs känns rimligt och självklart så här i efterhand. Man hinner göra mycket med och mot sig själv över tre decennier som gör det tufft och komplext att vända skeppet. Såväl fysiskt som mentalt och socialt.

Vad vill du säga till de som är i en utmattning?

–  Den stora milstolpen för att komma ur din utmattning är att acceptera ditt nuläge och förstå att du inte skall tillbaka till något ohållbart, utan vidare till något bättre. Ha disciplin, vilja, var långsiktig, ha tålamod och förstå att bara du är ansvarig för ditt liv. Inte någon annan. Inte din familj, partner, chef eller läkare. Ta stöd när det erbjuds och du känner att du behöver det, visa kärleksfull vänlighet mot dig själv.

Annons