Problem med magen? Det kan vara PI-IBS
Runt var tionde svensk lider av IBS. IBS, eller irritable bowel syndrome, innebär problem i mag-tarmkanalen som ofta yttrar sig genom buksmärtor, förstoppning, diarré och gasbesvär.
Men även den som inte tidigare haft besvär med magen kan få det.
Efter en magsjuka eller turistdiarré utomlands drabbas vissa plötsligt av IBS-liknande symptom.
– Man kan vara jättedålig i magen en period, men om magproblemen kvarstår kan det handla om PI-IBS, säger Johanna Sundin, forskare vid Göteborgs universitet.
PI-IBS, eller postinfektiös IBS, är en form av IBS. Problemen börjar ofta efter en allvarligare infektion i tarmen. Forskare har bland annat kunnat se att antalet fall av PI-IBS ökat efter det stora utbrottet av cryptosporidium i Östersund 2010. Även personer som drabbats av Salmonella verkar mer benägna att utveckla PI-IBS.
Den som har magproblem en gång i veckan under minst tre månaders tid bör söka hjälp för sina problem.
Inget botemedel mot PI-IBS
I nuläget finns inget botemedel mot varken IBS eller PI-IBS. I stället går behandlingen ut på att försöka behandla symptomen med exempelvis kost och motion.
– De flesta kan bli så pass bra att de blir av med obehagen i vardagen som hindrar dem från maximal livskvalitet, säger Johanna Sundin.
Vissa studier pekar också på att probiotika skulle kunna ha en skyddande effekt mot PI-IBS. Den som lider av ångest och depression skulle också kunna ha en högre risk att drabbas, enligt Johanna Sundin.
En stor del PI-IBS-patienter blir också med tiden helt fria från symptom även om det ibland kan ta flera år.
– Prognosen är bättre. Detta skulle kunna vara en indikation på att det rör sig om en förändring i immunsystemet, säger Johanna Sundin.
Specialister på IBS på Sahlgrenska
Hon upplever också att kunskapen om IBS blivit bättre med tiden. Samtidigt möter hon fortfarande patienter som inte upplever att de har blivit tagna på allvar.
– På vissa ställen finns det bristande kunskap hos vårdpersonalen. Att patienterna känner att det inte finns så mycket att göra, men det gör det. Hypnos har exempelvis gett fina resultat, så man kanske får vara öppen för olika metoder.
Det som fungerar för en patient kanske inte fungerar alls för en annan.
På Sahlgrenska, där hon själv jobbar, finns ett särskilt mag- och tarmlabb dit patienter kan skicka en egen remiss. Avdelningen är specialiserad på IBS.
– Vi jobbar på ett väldigt brett sätt för att lindra symptomen och forskar för att hitta nya och förbättra nuvarande behandlingar.
Letar orsak till IBS
Vad som orsakar PI-IBS och IBS är fortfarande inte klarlagt. Forskarna hoppas kunna hitta en biomarkör, exempelvis ett ämne som kan utläsas genom ett blodprov, för att kunna säga vem som är drabbad och inte.
Forskningen går stadigt framåt och Sverige ligger i framkant. Intresset för området är stort – inte minst från livsmedelsindustrin.
– Hittar vi en biomarkör vet vi vad som triggar sjukdomen. Jag hoppas att vi kan vara där inom tio till tjugo år, säger Johanna Sundin.
Till dess hoppas hon att fler patienter kan få hjälp att lindra sina symptom.
– De flesta kan få så pass mycket hjälp att det blir hanterbart.
Artikeln publicerades först på Året Runt.