Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Psykologen: Därför gör oro och rädsla att vi blir arga

31 mar, 2020
arg kvinna och Anna Bennich
Att känna sig arg på hur exempelvis myndigheterna hanterar corona är inget konstigt – ilska är nämligen en helt naturlig reaktion när man är orolig och rädd.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Coronapandemin slår hårt mot hela Sverige och många upplever en rädsla och oro.

Irena Pozar, chefredaktör för VeckoRevyn, bekymrar sig över en annan reaktion, nämligen att många känns arga just nu.

Är det med ilska vi ska ta igenom oss det här, undrar hon. Så här skriver hon i en krönika:

”Millennials är arga på boomers. Boomers är arga på Folkhälsomyndigheten som kallar dem gamla. Vissa är arga på att Sverige gör för lite, andra är arga på att Sverige gör för mycket. Jag är arg på östermalmstanterna som åker till affären för att köpa ål. Vänner är arga på varandra för den ena träffar sin 70 plus-pappa och den andra ska åka skidor. Någon är arg för att folk har slutat gå ut och äta, en annan är arg på alla som går på krogen. När vi applåderar vårdpersonalen från balkongen är det fel, vi borde i stället höja deras löner och när vi hjälps åt att handla åt äldre är det farligt, eftersom bedragare finns överallt. Är det verkligen bara i ilskan vi numera kan hämta energi? Är det i ilskan vi hittar gemenskap? Är det med ilska vi ska ta oss igenom det här?”

Annons

Varför blir vi arga när vi är rädda?

Är vi verkligen argare nu än före coronakrisen? Och varför blir folk arga i kristider? MåBra tog frågan vidare till psykologen Anna Bennich. Så här säger hon:

– Ilska är ofta en sekundär känsla, den utlöses som ett försvar på något man känner innan man blir arg. Men ofta går det så fort så man uppfattar bara ilskan. Att känna sig orolig, rädd, kränkt eller sårad kan utlösa denna ilskna soldat vars uppgift är att försvara oss!

Hon fortsätter:

– När vi upplever en stark oro så famlar vi efter olika sätt att lugna oron och ångesten. Något som tillfälligt lugnar kan vara att agera, att göra något. Andra länder som stängt ner alla skolor och gränser har  till exempel gjort precis det – agerat kraftfullt, för att försöka dämpa smitta men sannolikt också för att dämpa oro och ilska hos befolkningen.

Samma agerande sker även på individnivå:

– Oron väcker soldaten – ”gör något!” Att skriva något argt eller skälla ut ”alla idioter” ger en tillfällig känsla av att själv agera, att återta kontrollen en smula. Men känslan av kontroll är kortsiktig och riskerar leda till att ilskan på sikt ökar, inte minskar.

Anna Bennich menar att det ofta kommer andra känslor först – och sedan är det olika hur vi reagerar på oron.

– En del blir passiva, nedstämda, andra mer arga, eller upproriska.

Foto: TT/Caroline Andersson

Senaste nytt om Corona i Sverige och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Varför är corona farligare för män än kvinnor, vad är statusen på smittspridningen just nu, och vad är det för skillnad mellan en vanlig influensa och på covid-19? Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Annons