Psykologen: Därför känsloäter kvinnor mer än män
Styr du per automatik stegen mot köket när du kommer hem för att rota efter något gott att äta, lite snacks före middagen? Kanske har det redan slunkit ner en chokladbit istället för mellanmål på vägen hem? Eller blir du riktigt sugen på rostmackor, choklad eller ostbågar framåt kvällen när du efter en lång dag äntligen landat i soffan?
Kanske får du akut sötsug när känslorna väller över?
Att känsloäta, det vill säga att äta av andra anledningar än att vi är hungriga eller att tillgodose våra kroppars energibehov, är vanligt. Och många av oss gör det helt utan att vara medvetna om det, för att det kan ge en tillfällig känsla av att må lite bättre.
– Att känsloäta är ofta ett sätt att hantera negativa känslor, inte minst om oss själva, säger Maria Farm, psykolog och KBT-terapeut.
Det kan handla om oro, stress, relationssvårigheter, självkänsla.…
– Känslan som ätandet kan ge kan vara samma som när du tar en lugnande tablett, eller när du blir aningens berusad. Du kan bli som lite dämpad eller avtrubbad. Men sedan kommer ofta de negativa känslorna tillbaka, möjligen med förnyad kraft för man tänker ”åh nej, varför åt jag det där?”.
Många kvinnor ställer höga krav på sig själva
På Maria Farms mottagning är det inte så många som i första hand söker hjälp för just att de äter för att dämpa känslor, men ofta dyker det upp som ett beteende klienter vill förändra. När de kommer på att det faktiskt är ett beteende de har.
– Jag upplever att det mest är kvinnor som känsloäter, även om det förekommer bland män också. Det kan möjligen bero på att vi hänger kvar i traditionella könsroller, att kvinnor tittar tidigare på sin egen kropp utifrån ideal till exempel. Vi kanske ställer höga krav på oss själva, känner oss otillräckliga eller har skamkänslor. Då kan äta vara ett sätt att döva, eller dämpa de känslorna som kommer upp.
Att äta kan ge lugn och ro-känslor för en stund
När vi äter behöver kroppen fokusera på att ta hand om det som hamnar i magen. Säg till exempel att du kommer hem från jobbet och känner dig uppjagad. Stresskänslan har då triggat igång det sympatiska nervsystemet, som bland annat håller oss alerta. Om du då äter så kommer det parasympatiska systemet, som ger oss lugn och ro-känslor, istället kicka in och det är det som gör att du kan känna välbehag för en stund.
Förmodligen väljer du att äta något med socker och/eller fett om det är de tröstande känslorna du vill uppnå, eftersom du troligtvis inte når samma resultat genom att äta grönsaker.
– Skulle man jämföra det med någon som har ett alkoholmissbruk så är det knappast de fina franska vinerna hen skulle välja primärt för att bli berusad, utan snarare sprit. Vi går på säkra kort som ger oss känslan vi är ute efter snabbt.
Vill du sluta känsloäta så ta reda på varför du gör det
Vill du sluta låta känslorna styra hur du äter så är ett första steg att ta reda på vad ätandet fyller för funktion för dig. Äter du när du känner dig arg, ledsen, upprörd, uttråkad eller stressad? Eller kanske för att hålla dig vaken när du känner dig trött?
– Man kan säga att känslomässigt ätande handla mer om sug än om hunger. Du kanske har sug efter choklad, eller en nattmacka. Om du är hungrig så är du mer intresserad av att stilla din hunger, utan att det är något specifikt du känner att du måste ha.
Känner du att du äter väldigt mycket onyttig mat och har tappat kontrollen över ditt ätbeteendet, eller får ångest och blir deprimerad, så kan det tyda på en ätstörning och bör söka hjälp. Det gäller också om du blir fixerad vid vad du äter på din vikt, och helst bara äter när du är ensam. Läs mer på atstorning.se.
Foto: TT
LÄS MER:
Bli av med sötsuget i 7 effektiva steg: Så här gör du!