Experterna: Så kommer vi påverkas av att ”återgå till det normala”
Det är under en ganska lång tid nu som coronaviruset tvingat många av oss att ha hemmet som arbetsplats, Zoom eller Teams som mötesrum och en allmänt oklar gräns mellan det privata och arbetet.
Vissa har älskat det, andra hatat det – men många har nog upplevt både fördelar och nackdelar i situationen. Liknande känslor lär uppstå vad det gäller att fysiskt gå till jobbet igen, något som efter den 9 februari ser ut att bli verklighet för en del av oss.
Men vad kan en sådan här förändring göra med oss – i jobb och privat? Hur kommer vi påverkas och vad blir "det nya normala"? Detta säger ledarskapscoachen Fredrik Malmsten och psykologen Björn Hedensjö.
Återgång till arbetsplatsen – så kommer vi påverkas
Att restriktionerna hävs och att livet kan börja återgå till någon form av normalläge uppskattas nog av majoriteten. Att kunna träffa släkt, vänner och bekanta obehindrat, gå på tillställningar och dylikt. Men hur ser det ut vad det gäller jobb?
– När det gäller arbetet tycks det som att en grupp längtar efter att komma tillbaka på heltid till jobbet, en annan grupp vill fortsätta arbeta hemifrån, och en tredje grupp vill vara några dagar hemma och några dagar på kontoret. Detta kan skapa utmaningar, bland annat vad det gäller att skapa grupp/teamkänsla när personer tycker olika och också befinner sig på olika platser, menar Fredrik Malmsten.
”Det nya normala” är ett uttryck man hört mycket på senaste tiden och han menar att många arbetsplatser nog kommer ha det lite stökigt i jakten på att hitta vad just de kan betyda hos dem. Det vill säga en ny struktur som fungerar för just deras verksamhet och medarbetare.
– Det gäller att företaget om möjligt tar vara på de här olikheterna på önskemål och att man tydligt kommunicerar vilka förväntningar som finns på huruvida man skall vara på plats eller inte.
Läs också – Psykologen om varför du bör ha en "att INTE göra"-lista.
”Friheten att planera dagarna en omställning för många”
Många har också ”vunnit tid” när transport till och från arbetet mer eller mindre försvunnit, något som kan komma att upplevas som att vardagen blir stressigare igen. Men det kan också bli tvärtom, menar Fredrik.
– Vi har hunnit mer, men vi har kanske också bokat på mer möten i stället för att se till att vi får pauser mellan. Så friheten att planera dagarna kan bli en omställning för många, på olika sätt. Han fortsätter:
– Men om det är något vi lärt oss under den här perioden är det att vi människor är oerhört anpassningsbara, och hittar lösningar när vi måste. Samt att utveckling är en så oerhört viktig del av oss – det är ju så vi har överlevt som art.
Hemmajobbandet lett till att flera tar nya stora livsval
Något Fredrik märkt under den här tiden är att människor fått en chans att stanna upp och reflektera över vilka värderingar som är viktiga för dem, samt vad för typ av arbetsplats de vill jobba på, och hur de i stort vill leva sina liv.
– Många verkar ha fått upp ögonen för vad de egentligen håller på med och omprövar och omvärderar tidigare val. Det ser man bland annat på en ökad rörlighet på arbetsmarknaden men också på att fler väljer att lämna storstaden eller skapar sig andra förutsättningar för sitt liv.
Att både organisationer och privatpersoner sett att det är möjligt att sköta saker på distans, har öppnat många dörrar vad det gäller att kunna följa andra drömmar i livet – som att exempelvis bo på landet. Han menar således att det är viktigt att försöka ta vara på de här insikterna om vad människor behöver för att må bra, för att vidare kunna driva en bra verksamhet.
– Det är så oerhört viktigt i dagens arbetsliv att man i organisationer och hos ledarna förstår sina egna och andras värderingar för att kunna leda med hjärtat.
Sociala färdigheter en färskvara – som kommer tillbaka
Psykologen Björn Hedensjö gästar under onsdagen 9 februari SVT:s Morgonstudion, där han pratar allmänt om hur man kan tänka om det känns jobbigt att börja umgås med folk igen.
– Det är en del som känner sig lite socialt ringrostiga, och sociala färdigheter är lite av en färskvara och något som måste underhållas. Om man känner så kan det vara lite obehagligt att kasta sig ut igen. Men det kommer tillbaka – och ett trick kan vara att börja umgås med folk man känner lite bättre.
På så sätt menar han att man i lugn och ro kan "värma upp" sin sociala förmåga – och undvika att drabbas av så kallad social baksmälla.
Men hur lång tid kan det ta innan man är tillbaka i sin ursprungliga form?
– Snabbare än man tror faktiskt, svarar Björn och fortsätter. Vi är vanedjur, det sitter djupt rotat det här gamla sättet att vara, trots ett par års pandemi.
FONO – "Fear of normal"
I samma program frågar programledaren Ted Wigren om ett nytt begrepp de stött på i sammanhanget – FONO "Fear of normal". Varför har det uppstått?
– En del har ju trivts väldigt bra under pandemin. Det har varit hemmajobb, livspusslet är lättare, mer tid med nära och kära. Man tänker att nu blir man av med det här. Och sen har vi det här med med sociala ringrostigheten.
Han menar också att FONO, som är en spin från akronymet FOMO vilket står för Fear of missing out, kan triggas av just "fomo".
– När man är avundsjuk på folks resor och fester, man sitter på Instagram och scrollar, nu är man tillbaka i det igen.
Hur ska vi hälsa på varandra?
– I början får det vara med extra stor lyhördhet. Det är bra om man försöker känna in hur den andra vill hälsa. Sen kan det bli fel i bland men då får man ta det med lite humor och skratta åt det.
Om man är en sån som inte känner sig bekväm att hälsa med en kram eller handslag har Björn ett tips.
– Ta initiativ i situationen, visa hur du vill hälsa.
Foto: TT