Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Psykologen om att jobba under småbarnsåren: “Alla som säger att det går ihop ljuger”

29 maj, 2020
AvMåBra
Psykologen Kristin Öster skriver om den omöjliga balansgången mellan att försöka jobba heltid och hämta barn i tid på förskolan. ”Jag tänkte inte gå i kvinnofällan deltidsarbete. Men nu börjar alternativet framstå som en ännu värre fallgrop”.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Text: Kristin Öster

“Alla som säger att det går ihop ljuger”.

Orden ekade olycksbådande under en ruggig barnvagnspromenad. Min mammakompis beskrev hur hon och hennes partner båda hade arbetat heltid under en period. Med två oflexibla jobb krävde upplägget att deras barn gick på förskolan 10 timmar om dagen. De lämnade en yrvaken tvååring klockan sju och hämtade en zombie vid fem.

Kristin Öster.
Psykologen Kristin Öster.

Jag har skolat mig själv strängt som feminist. Jag tänkte inte låta graviditeten påverka min prestationsförmåga. Sjukskrivning? Nej tack, här skulle jobbas. Never mind att min kropp hade fullt upp med att skapa nytt liv. När föräldraledigheten nu lider mot sitt slut är det förstås heltid som gäller. Jag tänker nämligen inte gå i kvinnofällan deltidsarbete. Men på den där promenaden börjar alternativet framstå som en ännu värre fallgrop.

Annons

I praktiken innebär heltidsarbete under småbarnsåren inte bara ett ständigt pusslande med scheman. Om jag ska tro min kompis måste jag också vara beredd på att knappt ens få umgås alls med min dotter. Och då har vi inte ens gått in på alla hushållsbestyr som ska hinnas. Sa du att du ville ha tid till att träna också? Och glöm inte att njuta av småbarnsåren… Om heltid kräver att jag ska leva på gränsen till en stressdiagnos, få gliringar av förskolepersonalen och en utmattad dotter som jag inte ens hinner träffa så tackar jag vänligt men bestämt nej.

Så då är lösningen klar, jobba deltid bara!? Visst, jag och min familj kan avvara lön nu. Problemet är att det skulle ske på bekostnad av min framtida pension. Tjänstepensionens konstruktion och ränta på ränta-effekten gör nämligen att lite mindre pengar i lönekuvertet nu kan innebära tusenlappar mindre som pensionär.

Som tur är så finns det fler som tänkt på det här. Inom kommun, stat och region så betalar arbetsgivaren ut tjänstepension som om man arbetade heltid fram till att barnet är 8 år. Där kan jag alltså tryggt gå ned i tid. Det vore på sin plats med en liknande lösning för kollektivavtalen inom privat sektor. Men det kompenserar tyvärr inte för andra negativa sidoeffekter. Som att hamna efter i karriär och löneutveckling. Ajdå, så gick du i kvinnofällan trots allt!

Annons

Inom många tjänstemannayrken finns ett tredje alternativ: Fejkad heltid. Det är den manliga lösningen på livspusslet. Samvetsgranna (vanligen kvinnor) går ned i tid men effektiviserar arbetet så att de levererar nära på som om de jobbade heltid. De som är av den slugare sorten gör samma sak men säger inget till chefen. Att möjligheten ens existerar talar för att arbetstidsförkortning både är möjligt och önskvärt.

Och vips har vi lösningen på småbarnsföräldrarnas dilemma. Med en kortare arbetsdag kan vi få både tid för våra barn och en bra pension utan att behöva stressa sönder. Vågar vi syna skådespelet och erkänna att livspusslet faktiskt inte går ihop så kan vi också få upp frågan på den politiska dagordningen. Så packar jag glatt ner dottern i vagnen för ytterligare en promenad.

Småbarnsförälderns survival guide till en bra pension:

Dela deltiden lika

Det kan knappast ha undgått någon att man borde dela föräldraledigheten lika. Varför inte göra detsamma med eventuellt deltidsarbete?

Annons

Fastna inte i deltid

En begränsad tids deltidsarbete kommer inte sabba ens framtida pension. Värre är det för den som fastnar i deltid. Därför är det också så viktigt att gå tillbaka till att arbeta heltid. Tycker du att det är för trevligt att jobba deltid? Gå med i kampen för en förkortad arbetsdag!

Kräv kollektivavtal

Den stora skillnaden mellan att få en bra och en dålig pension avgörs inte om du sparar privat eller inte (även om banker gärna vill få oss att tro det). Det allra viktigaste är att du får tjänstepension. Har du kollektivavtal så får du tjänstepension. Har du inte ett kollektivavtal idag? Tjata på chefen eller byt arbetsgivare.

Maxa föräldrapengen

Föräldrapengen är pensionsgrundande i sig. Dessutom kan du som är anställd med kollektivavtal få tjänstepension under föräldraledigheten. Regelverket ser lite olika ut beroende på i vilken sektor du jobbar. Är du privatanställd tjänsteman är villkoret att du tar ut föräldrapeng. Är du privat anställd arbetare måste du ibland ansöka om tillägget. Och det är väl värt mödan. Läs mer här.

Skaffa kunskap

Ju mer du vet desto lättare blir det att välja rätt. Och pensioner är inte så svåra att förstå som många gör gällande. Pensionsmyndigheten ger ut mycket bra och tydlig information, som exempelvis denna.

Foto: Privat/TT

Läs mer:

Småbarnsmamman Mirijam blev sjuk av sömnbristen

Experten: Så behåller ni glöden under småbarnsåren

Det här kommer du sakna från småbarnsåren

Annons