Sofia ”PT-Fia” Ståhl om vad hon gör för att må bra i vardagen
Sofia ”PT-Fia” Ståhl är hälsoprofilen, författaren och poddaren som inspirerar tiotusentals människor varje dag. På sin välbesökta blogg och sitt omtyckta Instagram-konto delar hon med sig av vardagen precis som den är, med hälsa och välmående i fokus.
Se också: Är du farligt stressad? 10 tidiga tecken på utmattning
När MåBra når Sofia har hon precis lämnat in manuset för sin tredje bok. Parallellt jobbar hon dessutom med två kalendrar som hon skapar i samarbete med Akademibokhandeln, bloggen, podden, ett hemligt projekt och så har hon ett annat stort arbete som tar mycket av hennes tid.
– Jag och Tareq håller på att bygga upp en film- foto- och TV-studio nere i Malmö. Tanken är att vi ska kunna använda den när vi arbetar, men vi kommer även hyra ut den till produktionsbolag inom media. Vi hoppas den kommer stå klar i höst, säger en bubblig och glad Sofia när MåBra ringer upp henne.
Sofia ”PT-Fia” Ståhls syn på stress, hälsa och välmående
Att hälsoprofilen har mycket på jobbet är en underdrift. Som ensamstående mamma, företagare och dessutom ha kärleken Tareq Taylor i en annan stad gäller det att hitta ett sätt som gör att vardagen fungerar. Sofia menar att en viktig del är att inte se den som hektisk. Lättare sagt än gjort, eller?
– Jag pratar inte om vardagen i termer som stressig eller hektisk. Jag tror att när man gör det, berättar man för sig själv att det är på ett visst sätt, vilket kan orsaka att man blir jäktad eller stressad. På så vis kan jag förhålla mig till att livet och vardagen ser ut så här, säger Sofia.
Sofia ”PT-Fia” Ståhl
-
Ålder: 34.
Familj: Pojkvännen Tareq Taylor och dotter Edith, 4.
Bor: Stockholm.
Gör: Hälsoprofil, föreläsare, författare, poddare.
Aktuell med: Ny bok som kommer innan årsskiftet, två kalendrar för Akademibokhandeln, ny moderator för Allt för Hälsan-mässan samt en ny studio som hon bygger tillsammans med Tareq i Malmö.
Följ: @ptfia, bloggen ptfia.femina.se och i podden Ofiltrerat.
Och visst är det så… vardagen har en tendens att rulla på för snabbt och kan i vissa fall ta mer kraft än ge energi. Sofia berättar vad hon gör för att orka.
– Jag hittar mina pauser. Vissa dagar har jag som ”ösa ur mig-dagar” där jag ger en massa. Det kan vara en dag med många uppdrag, events, möten eller produktionstid på kontoret. Följande dag ser jag till att fylla på med kraft och då brukar jag jobba hemifrån och ha lite lugn och ro omkring mig. Dessa dagar är viktiga och balanserar upp mina veckor, säger hon och fortsätter:
– Jag ser även till att vara aktiv. Det behöver inte betyda att jag tränar hårda träningspass utan med det menar jag att jag är aktiv i det jag gör just då. Det kan vara att cykla till ett möte, ta en paus där jag sträcker på mig ordentligt i tio minuter eller gör rörelseövningar med gummiband innan jag går och lägger mig. Det ska vara helt och hållet utan prestation.
I ett yrke som handlar om att inspirera andra kan just prestation få väldigt stor plats. Sofia menar att hon aktivt valt hur hon förhåller sig till det. Hennes arbete som hälsoinspiratör är högpresterande, medan hon vill att träningen helt och hållet ska innehålla noll procent av det. För henne handlar träningen om välmående, återhämtning och ska vara energigivanande.
Men hur får man till den där återhämtningen som är så viktig? Sofias knep är att hon medvetet frågar sig själv vad hon behöver den dagen, precis den stunden.
– Utgångspunkten är att jag mer eller mindre medvetet frågar vad jag behöver och det är grundbulten i min återhämtning. Ibland behöver jag sticka i väg och träna, medan andra gånger kanske det handlar om att kolla på en serie i fyra timmar eller träffa kompisar. Återhämtning är så mycket, menar hon.
”Att bli sjukskriven var det bästa som kunde hända mig just då”
Under intervjun säger Sofia så många kloka saker. Det märks att 33-åringen jobbat mycket med sig själv. Just den här dagen när vi pratar berättar hon att hon är på en positiv plats i sig själv.
– Jag har haft några dagar av emotionellt arbete, så prick nu känner jag mig som på nytt född och klarsynt – och har fått perspektiv på vissa saker i livet. Jag har en skön känsla i kroppen och känner att jag närmat mig själv, säger hon.
Men så har det inte alltid varit. Sofia berättar att hon under uppväxten inte lärde sig att prata mycket om känslor. Kärlek fick hon, men så här i backspegeln var den mest praktisk. Det här emotionella arbetet började hon jobba med för snart tio år sedan, när hon drabbades av utmattningssyndrom. Hon berättar om det som gjorde att hon som 24-åring var tvungen att sjukskriva sig på heltid.
– Det var många saker som gjorde att jag en dag inte orkade stiga upp ur sängen. På den tiden handlade mitt liv bara om prestation, mitt värde som människa föll när jag inte presterade, säger Sofia.
Det, i kombination med ett trauma från ungdomen, att hon blivit psykisk misshandlad som ung, var emotionellt omogen och hade svårt att få in återhämtning, var grunden till utmattningen.
– Min karriär som ”PT-Fia” hade precis dragit i gång och det var mycket roligheter som kom till mig. Jag hoppade på allt och hade ingen bromspedal. Jag minns att min terapeut sade att jag missbrukade mitt arbete. Ja, jag blev förbjuden att jobba under en period, säger Sofia.
När det var som värst var Sofia sängliggande i långa perioder. För att orka ta en dusch eller gå ut på en kort promenad behövde hon ladda i flera timmar – eller dagar. Hon förklarar det som att hon hade en rejäl identitetskris och var trasig både fysiskt och psykiskt.
”Utmattningen var en käftsmäll jag ser tillbaka på med tacksamhet”
Nu, snart tio år senare, ser Sofia sjukskrivningen som en positiv erfarenhet som blev en investering till sig själv. Hon berättar att det var fruktansvärt jobbigt på alla sätt, men det var nödvändigt för att hon skulle kunna utforska sig själv och alla sina sidor som svagheter och styrkor.
– Att bli sjukskriven för utmattning var det bästa som kunde hända mig just då. Jag fick chansen att bygga en tryggare plats i mig själv och en genuin relation till den jag är. Visst, det var en käftsmäll som var livsförändrande, men jag ser tillbaka på den med tacksamhet och något jag verkligen behövde, säger Sofia.
Med en sjukskrivning i bagaget, ett högpresterande jobb och hektisk vardag, hur gör Sofia för att må så bra som möjligt i det som kallas livspussel? Hon menar att det är bra att fundera på vad eller vilka situationer som gör att man mår bra. För Sofia är det ofta förändringar som gör att hon trivs.
– Det var för något år sedan som jag förstod att just en utmaning eller förändring kunde göra så jag mår bra. Det gör att jag känner mig levande och blir inspirerad, nyfiken och tillfredsställd, säger hon och fortsätter:
– Det behöver inte vara stora saker, att tacka ja till något jag aldrig gjort innan eller att avsluta ett uppdrag med en kund räcker. Jag mår väldigt bra när jag låter mig själv utvecklas, avslutar Sofia.
Sofias 3 bästa må bra-tips:
1. Öva på att möta dig själv utifrån det som är – inte det du bestämt. Jobba med din dagsform och hjälp därmed dig själv.
2. Inventera hur mycket prestation fyller ditt liv – kan du befria dig från prestation i vissa delar?
3. Njut av det som njutas kan och balansera upp allt vuxen-allvar med trams, lek, spontanitet och släpp lös feelingen när den kommer. I stort som smått.
Foto: Privat, TT