PT-Fias råd till dig som drabbats av utmattning
Vår bloggande stresscoach, Caroline Norbelie, driver också den hyllade Prestationspodden tillsammans med Per Lundevall. I senaste avsnittet träffar de träningsprofilen och författaren Sofia Ståhl, också känd som PT-Fia, för att prata om träning utan prestation.
Sofia har själv upplevt hur stress och prestationsångest kan skada hälsan. Under en lång period var hon sjukskriven på grund av stressrelaterade problem, något hon också delade med sig av via sin hyllade blogg.
I podden berättar hon att en bidragande orsak till sjukdomen var den psykiska misshandel hon utsattes för som au pair i USA. Något hon berättat om tidigare. Händelsen satte djupa spår, som inte var så enkla att läka ut – trots att hon försökte bearbeta händelserna.
Sofia sökte istället kraft i jobbet och undvek att konfronteras med sina tankar och känslor. Till slut sa kroppen i från.
– Jag drabbades av panikångest, depression, orkade knappt stå upp och fick svårt att andas och äta, berättar hon.
Idag är hon frisk, men jobbar medvetet med sin stresshantering och prestationskrav.
– Jag har ett helt annat förhållningssätt till livet idag, jag försöker leva efter att jobbet är enda stället där jag försöker prestera idag. Jag har slutat tävla och har accepterat varken jag eller någon annan är perfekt, säger hon.
I podden diskuteras också den vanliga tanken på att personer som blivit sjuka av stress ska sträva efter att ”komma tillbaka”.
– Att komma tillbaka, till vad? Levde man destruktivt och körde slut på sig själv så är det ju inget beteende att sträva efter, resonerar Sofia.
Till de som drabbats av utmattning levererar hon tre råd:
1. Låt ”vänner” försvinna. Om du är utmattad och har folk omkring dig som inte kan eller vill förstå – släpp dem. Försök att få dem att inse vad du går igenom – går det inte så låt dem gå.
Sofia menar att vissa människor kommer du tappa på vägen, låt det vara så!
2. Var sann mot dig själv. Reflektera varför du hamnade i den här situationen. Ditt svar kommer sannolikt vara ett i början av sjukdomsperioden och något helt annat när du tillfrisknat.
Våga tänka och känna efter uppmanar hon.
3. Var i tystnad!
– Vi är så uppkopplade och distraherade idag, men sök dig till tystnaden. Välj bort hörlurar på promenaden, sätt inte på teven det första du gör när du kommer hem, säger hon.