Rätt frukost kan minska risken för diabetes – med 30 procent
Att fullkorn kan ge ett visst skydd mot att utveckla diabetes typ 2 har varit känt i flera år – men vilken typ av fullkorn samt hur mycket man måste äta för att dra nytta av skyddet, det har varit mindre klart.
Nu har forskare vid Chalmers och Cancerinstitutet i Köpenhamn gjort en studie för att gräva djupare i frågan.
– Hittills har de flesta liknande undersökningar gjorts i USA, säger Rikard Landberg, professor i livsmedel och hälsa på Chalmers och senior forskare i studien.
Men i USA kommer den största delen av fullkorn i livsmedlen från vete, och nu ville forskarna ta reda på om fullkorn från råg, havre eller korn bland annat skulle kunna ha större, mindre eller annan påverkan på risken för diabetes typ 2.
Läs också: 10 vanliga symptom vid diabetes
Studien gjordes med hjälp av data från 55 000 danskar, som deltagit i en dansk prospektiv kohort-studie om kost, cancer och hälsa. De som deltog var friska och mellan 50 och 65 år gamla, samt fick fylla i detaljerade formulär om sina kostvanor. De följdes sedan under en 15-årsperiod.
I Danmark, liksom i resten av Skandinavien, äter vi betydligt mer fullkorn än i USA och i övriga Europa, samt mer varierade typer av spannmål.
Mängd viktigare än typ
Resultatet visar dock att vilken typ av fullkorn vi väljer inte har någon betydelse för diabetesrisken – havregrynsgröt, yoghurt och müsli eller rågbröd går precis lika bra. Det som däremot gör skillnad, enligt studien, är mängden vi äter.
Deltagarna delades in i fyra grupper efter hur mycket fullkorn de rapporterade att de fick i sig varje dag. De som hamnade i gruppen med störst intag åt 50 gram fullkorn eller mer per dag – vilket motsvarar en portion havregrynsgröt och en skiva fullkornsknäcke, exempelvis.
Läs också: Så minskar du risken för diabetes
Det var också i den gruppen minst antal personer drabbades av diabetes typ 2, och risken att drabbas var hela 34 procent mindre för männen och 22 procent mindre för kvinnorna. Man kunde samtidigt se att gruppen som åt minst fullkorn hade flest antal åldersdiabetiker.
Det är ovanligt, menar forskarna, att kunna undersöka ett så stort spann gällande fullkornsdos som man gjort här. Sägas bör att hade studien gjorts i USA hade gruppen som åt mest fullkorn fått i sig samma mängd som gruppen som åt minst fullkorn i Danmark.
Mer fullkorn – mindre kött
Jämfört med andra livsmedels påverkan mot diabetes typ 2 menar forskarna att fullkorn är bland de viktigaste. Det, samt att dricka kaffe och undvika rött kött.
– Våra resultat ligger i linje med kostråden, som rekommenderar att man byter ut livsmedel med vitt mjöl mot fullkorn, säger Rikard Landberg.
Forskarna ger också den populära dieten LCHF en känga, då fullkorn framförallt finns i kolhydratrika livsmedel – vilket de som efterlever en strikt LCHF-kost undviker. Därmed går de även miste om de positiva effekterna från fullkornet.
Läs också: Testa dig själv – hur hög är din diabetesrisk?
Livsmedelsverket rekommenderar en mängd på 70 gram fullkorn per dag för kvinnor och 90 gram för män.
Källa: Forskning.se, The Journal of Nutrition, Livsmedelsverket Foto: IBL