Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Rensa hemma – och skapa utrymme för inre lugn

04 sep, 2024
author Emelie Isacsson
Emelie Isacsson
Delad bild på kvinna som viker kläder samt ordningskonsulten Susanne Rittedal Söderblom
Vi tillbringar i genomsnitt 90 procent av vår tid inomhus och minst hälften av den tiden är vi hemma. Ett trivsamt hem är alltså en viktig faktor för att vi ska må bra. Ordningskonsulten Susanne Rittedal Söderblom tipsar om hur vi skapar reda och struktur.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Reklamen på tv visar en ny, fantastisk kaffemaskin och plötsligt står den där, med mallig uppsyn, bredvid den gamla trotjänaren som numera bara tar upp plats på köksbänken. I kökslådan ligger smörknivar till förbannelse, eftersom du köpt nya när de gömt sig under högen av osthyvlar i samma låda. Linneskåpet står ständigt på glänt eftersom lakanen och handdukarna förökar sig i rasande takt, och du suckar högljutt varje gång du går förbi. Det är oftast lätt att skaffa saker, men kanske inte lika lätt at göra sig av med gamla. Det är där Susanne Rittedal Söderblom på Ordningsakademin kommer in i bilden.

– Andras röra och skräck är min passion! säger hon.

I ett stökigt hem får hjärnan svårt att processa alla sinnesintryck och kroppens kortisolnivåer kan öka. Det ”visuella oljudet” skapar stress och stjäl energi.

– Hjärnforskaren Katarina Gospic menar att ett sätt att stressa djur är att förstöra deras bon. Djuret kommer att ta hand om boet innan det tar hand om sina ungar. Det här är nedärvt hos oss, att vi vill ha ordning omkring oss. I tider av oro vill vi försöka kontrollera det vi kan kontrollera, säger Susanne Rittedal Söderblom.

Annons

Så viktigt är det med ordning

41% känner sig stressade när hemmet är oorganiserat och stökigt och 26% mår psykiskt sämre. 24% uppger att de blir mindre produktiva/kreativa och lika många får minskat självförtroende till att bjuda över vänner eller familj. 23% säger att de får mindre energi till annat. Trots detta uppger endast en femtedel att de har en tydlig struktur hemma.

Källa: Kantar Sifo/Elfa

De främsta anledningarna till att det blir stökigt hemma är att vi köper för mycket grejer och gör ogenomtänkta val kring var saker ska ha sin plats, menar hon.

– Det första steget när man ska organisera är att reducera saker – ta bort det du inte använder eller älskar.

Nästa steg är att arrangera sakerna på ett sätt som håller i längden. Bestäm hur stora kategorier du ska ha av saker och ting. Hur många lakan behöver du till hemmets fyra sängar? Ska du ha en låda med tröjor, eller två?

– När du har bestämt dig för vad som är rimligt kan du inte börja stoppa in tröjor i en tredje låda bara för att det råkar vara fullt i de andra två, säger hon och fortsätter:

Marie Kondo: 5 tips för ett glädjefyllt hemBrand logo
Marie Kondo: 5 tips för ett glädjefyllt hem

– Lägg inte saker där de får plats utan där de hör hemma.

Till sist ska du njuta av vad du har skapat – och se till att underhålla det.

Annons

– Alla kan ha ett organiserat hem. Det handlar om att träna upp beslutsmuskeln och börja smått. Börja med en kökslåda eller lådan med skoputs. Kan du rensa bort något där?

Susanne Rittedal Söderblom viker kläder i låda
Enligt Susanne Rittedal Söderblom krävs det att man rensar innan man börjar organisera.

De främsta anledningarna till att vi sparar saker är skuld och rädsla, menar Susanne. Skuld över att göra oss av med någonting som vi fått av någon annan. Rädsla över att vi slänger en sak som vi kanske kommer att behöva en vacker dag.

– Men du kan inte börja organisera utan att ha rensat först. Jag brukar likna det vi ett skjutpussel. Många har så fullt hemma att den där lilla tomma rutan i pusslet inte ens finns. När du tagit bort lite och skapat en lucka – då kan du börja flytta runt grejer och göra de genomtänkta valen.

Annons

– Och börjar du dra i en tråd där hemma, då rycker det i tio andra, fortsätter hon.

För att underhålla ordningen där hemma har Susanne alltid en ”utkorg” stående vid ytterdörren. Där samlar hon allt som hon känner sig klar med och kan tänka sig att skänka vidare.

– Man har ofta strategier för hur saker ska komma in i ett hem, men sällan strategier för hur det ska lämna, säger hon.

Ett annat enkelt tips att tillämpa i vardagen handlar om tid:

– Tar något mindre än två minuter – gör det på en gång!

Rensa med SAGAN-metoden

Innan du börjar: Fundera på varför du vill rensa. Vad ska det leda till? Mindre stress? För att spara tid? Gör slutmålet klart för dig. Hur ska utrymmet fungera? Hur ska det kännas? Sätt sedan en deadline för när det ska vara klart.

S – SORTERA
Samla lika-med-lika av saker du har hemma. Det gör det enklare att ta beslut om hur många du egentligen vill behålla. Tänk ”spara här” (i det utrymmet du jobbar) eller ”spara någon annanstans”, för de saker som inte ska vara där. Dessa saker får hitta ett hem senare.

A – AVYTTRA
Gör dig av med de saker du inte vill behålla, gärna samma dag! Sälj de saker du har möjlighet att lägga energi på att sälja. Skänk de saker som kan få ett andra hem. I sista hand återvinn/släng de saker som inte går att återbruka.

G – GE SAKER ETT HEM
Bestäm var saker ska bo. Vad ska få ta plats i just detta utrymme? Använd närhetsprincipen: Saker ska förvaras där man använder det. Ska kläderna hängas eller vikas? Ska alla sängkläder vara i ett linneskåp eller i vart och ett av sovrummen? Byt plats på saker i hemmet. Ofta använt ska finnas nära, sällan använt längre bort.

A – AVGRÄNSA YTAN TILL EN BEHÅLLARE
Skaffa förvaring. Organisera sakerna och använd det vertikala utrymmet – ställ saker på varandra och sätt upp saker på väggarna. Märk upp lådor och hyllplan. Dold eller öppen förvaring? Vi är olika!

N – NJUT AV ORDNINGEN & UNDERHÅLL
Scanna av ytor och utrymmen och lägg tillbaka sakerna på sin plats, lite varje dag. Respektera ditt nya utrymme, hedra det och ta dig själv på allvar. Njut av din organiserade tillvaro!

Annons

Psykologen: Därför är det svårt att slänga

Studentmössan är ett fint minne, de gamla målarpenslarna kanske du får nytta av en vacker dag och mormors gamla prydnadsfågel kan du väl inte slänga? Du går in i förrådet med intentionen att hårdrensa – och kommer ut med en trasig spännrem och en ensam högersko. Varför är det så himla svårt att slänga saker?

– Saker är bra för oss. De har genom evolutionen hjälpt oss att överleva på olika sätt. Vi har en medfödd benägenhet att samla på saker och behålla dem, säger Volen Ivanov, legitimerad psykolog och forskare inom samlarsyndrom.

En glad kvinna håller upp en blus framför sig vid speglen
Att göra sig av med saker kräver beslutsamhet.

Att ta ett beslut om att slänga något kan i viss mån alltså vara att gå emot vår natur, beslutet är sällan något som går per automatik. Och det finns ytterligare anledningar till att vi kan ha svårt att rensa, utöver ”jag kanske behöver den i framtiden”-tänket.

Annons

– Vi kan bland annat besjäla saker och ting. Saker kan få nästan mänskliga egenskaper, att de blir mer som ett husdjur eller en släktning än en enkel sak. Vi kan också få en känslomässig anknytning till saker och börja förknippa dem med vår identitet och historia, så att slänga en sak blir som att kasta bort en del av sig själv.

Ångest, oro eller sorg kan göra att vi undviker att ta beslut kring att göra oss av med saker – och när vi skjutit upp det under en längre tid står vi plötsligt framför ett oöverstigligt berg. När saker läggs på hög, köps på impuls och hemmet blivit belamrat har hobbysamlandet blivit ett större problem.

– Samlandet blir problematiskt när man inte kan använda sitt hem på ett bra, funktionellt sätt. Det kan handla om att man inte har plats för saker man behöver, att saker hindrar en från att göra vardagliga sysslor eller att man inte vill bjuda hem folk för att det är stökigt. Det är det som vi kallar för samlarsyndrom, säger Volen Ivanov.

Porträtt av psykologen Volen Ivanov
Volen Ivanov är psykolog och forskar inom samlarsyndrom.

Alla människor har mer eller mindre av samlarsyndrom, menar han.

– Det finns olika nivåer av det. Det kan vara alltifrån att du ibland tycker det är svårt att slänga saker, men du gör det ändå när du har funderat över det i fem minuter, till att du fyller ditt hem upp till taket.

Annons

Hans tips för att komma i gång med rensandet är att börja i ett avgränsat rum och börja smått. Välj en tid på dygnet då du är hyfsat pigg och försök komma i gång med en regelbunden gallring då.

– Fundera över i vilken del av hemmet du skulle må bäst av att få ordning på och börja där. Planera sedan hur du ska använda den ordnade ytan eller det städade rummet, så ökar sannolikheten för att du vidmakthåller dina framsteg.

3 tips för att bryta samlarbeteendet

  • Begränsa ditt inflöde av saker. Undvik situationer som triggar i gång ha-begäret. Avstå loppisen och boka in en annan trevlig aktivitet i stället. Radera Tradera- och Blocket-kontot. Gör det helt enkelt svårare för dig själv att mata ha-begäret.
  • Det är roligt och lustfyllt att skaffa nya saker – men det kommer med negativa konsekvenser. Finns det annat som kan få dig att känna glädje och må bra?
  • Sök hjälp och behandling inom psykiatrin om du mår dåligt eller inte kan få bukt på ditt samlande.

Experten: Ljus, färg och yta – så påverkas vi

Vad får oss att må bra i hemmet, utöver att byta oreda mot reda? Vi frågade Thorbjörn Laike, professor i miljöpsykologi.

Det allra viktigaste, menar han, är att hemmet fungerar som ett säkert ställe där vi känner oss trygga.

Annons

– Hemmet ska ge skydd mot väder, vind och eländet utanför. Det ska vara en trygg hamn och ett ställe för återhämtning och vila.

Porträtt av Thorbjörn Laike, professor i miljöpsykologi
Thorbjörn Laike är professor i miljöpsykologi och vet vad som får oss att må bra i hemmet.

Ytan är en viktig faktor för hur vi mår där hemma, menar Thorbjörn Laike. Det ska helst finnas utrymme för såväl sociala ytor som privata delar, dit vi kan dra oss tillbaka när vi behöver. Ljusinsläppet ska vara bra men inte störande.

– Fundera på om du verkligen behöver gardiner som delvis täcker fönstret. Det gör att du kanske förlorar 25 procent av din tillgång till dagsljus, säger han.

I sovrummet kan det vara bra att ha fönster i österläge, så att det är ljust på morgonen och mörkare på kvällen.

Annons

– Sovrummet ska hållas lugnt och dämpat. Sovrummet är viktigt, för har vi en god sömn så kan vi slippa många andra hälsoproblem, säger han.

Studier visar att hjärnans elektriska aktiveringsgrad ökar av en hög komplexitet i sovrumsmiljön. Därför bör ett sådant rum hållas lugnt i färg och form.

– Färger mot det kallare hållet, alltså blått och grönt, har en lugnande effekt, medan färger mot det varmare hållet, rött eller gult, är aktiverande.

Ett rött kök
Röda väggar i köket kan göra oss pigga och stimulera till samtal.

I matsal och kök kan röda färger däremot vara direkt lämpligt – där vill vi vara alerta stimulera våra middagsgäster till samtal.

– Vilka färgval vi gör beror mycket på vilka vi är som individer och vilka behov vi har. En del vill ha mer stimulans medan andra behöver minimera sinnesintrycken. Går det till sin ytterlighet åt andra hållet dock, att färger och belysning är standardiserade och lika överallt, så blir det ganska tråkigt och då blir vi trötta. Kontorsmiljöer är ofta ett exempel på detta.

Thorbjörn Laike nämner naturen som det perfekta exemplet på balans mellan komplexitet och renhet. Den har en stor variation i form, textur och nyanser av grönt, samtidigt som den hänger ihop väldigt fint.

Annons

– Vi behöver ett visst mått av stimulans och variationsrikedom, men balansen är viktig. När det blir en salig blandning av färg, form och textur kan det uppfattas som stökigt, och när det går för långt blir vi stressade.

Faktorer för att må bra i hemmet

Utrymme

Vi ska helst inte äta, bo och sova i samma rum – det är viktigt att kunna dra sig tillbaka. Rumshöjden ska helst vara 260–270 centimeter, och en mindre lägenhetsyta kan i viss mås kompenseras av högre takhöjd.

Ljus

Hälften av de tillfrågade i en undersökning av Elfa svarade att ljus och belysning är viktigast för att skapa harmoni i hemmet. God tillgång till dagsljus är viktigt och fönster skapar kontakt med världen utanför. Utblick över grönska kan ge hälsan en skjuts, visar studier. Bland äldre personer som inte har möjlighet att gå ut skattar de med utsikt över grönska sitt mående bättre än de som inte har utblick över grönområde.

Ljud

Vi blir stressade av ljud som vi inte kan påverka. Se över vad du kan göra för att minska störande ljud, till exempel ljudisolera, byta ut ventiler, täta fönster eller inreda med ljudabsorberande textilier.

Luft

Se till att ventilation och uteluftsventiler fungerar som de ska. Mät luftfuktighet och radonhalt. Dammsug och tvätta sängkläder ofta och stäng av elektroniska apparater när de inte används. Vissa växter kan ha positiv effekt på inomhusluften.

Färg

Välj rätt färg till rätt plats. Rött kan uppfattas som en livlig och aktiverande färg, gult som stimulerande och blått och grönt som avslappnande och balanserande.

Variation

Det ska finnas en balans mellan komplexitet och renhet i hemmet. Vi mår bra av en variation av färg, form och textur, men vi kan bli stressade om det blandas hej vilt.

Källa: Kantar Sifo/Elfa, Hyresgästföreningen, miljöpsykologiprofessor Thorbjörn Laike

Foto: Privat, Mikael Risedal

Annons