Når du inte dina tår? Här är 5 övningar som tar dig dit på nolltid
Här är en magisk övning och fem bonusövningar som hjälper dig att uppnå målet.
Att böja sig framåt och försöka att nå sina tår är en vanlig rörlighetsövning och används ofta som ett mått på ens flexibilitet. Har du någon gång provat på yoga så har du säkert blivit ombedd att göra det.
För att kunna nå sina tår behöver man vara smidig i ländryggen, rumpan, baksida lår och vader. Om man inte regelbundet stretchar eller tränar rörlighet kan det därför kännas väldigt svårt att nå tårna.
Men oavsett om det bara känns kämpigt eller om du aldrig någonsin tidigare kunnat nå dina tår när du böjer dig framåt så kan de här övningarna hjälpa dig att nå dit. MåBra har gått tillbaka i arkiven och valt ut de skönaste stretchövningarna för ändamålet.
Magiska tricket för att nå tårna
Men först! Testa det här magiska knepet, inspirerat av sajten Self, för att lära dig nå tårna.
- Lägg en tjock bok eller liknande på golvet.
- Stå med fötterna helt ihop och placera tårna på boken medan hälarna är kvar i golvet.
- Böj dig framåt och försök att nudda tårna, böj lite på knäna om du behöver.
- Kom upp till stående igen och upprepa rörelsen totalt tio gånger.
- Byt sedan ställning så att hälarna står på boken medan tårna är på golvet.
- Böj dig framåt och försök att nudda tårna, böj lite på knäna om du behöver.
- Kom upp till stående igen och upprepa rörelsen totalt tio gånger.
Nu är det dags för det ultimata testet. Gå bort från böckerna och ställ dig med fötterna platt i golvet. Böj dig sedan framåt och försök att nå tårna, nu borde det kännas mycket lättare!
5 övningar som hjälper dig att nå dina tår
Om det magiska tricket inte fungerar för just dig, kan det tyda på att du har stela muskler i någon av tidigare nämnda kroppsdelar. Då kan det hjälpa att få in lite mer stretching av framför allt baksida lår i träningsschemat.
1. Uppåt- och nedåtrullningar
Upprullningar är alldeles underbara för att mjuka upp ryggen och baksida lår.
Stå rakt upp och ner, dra in hakan mot bröstet, sätt axlarna på plats och låt armarna hänga ner mot golvet. Rulla sedan nedåt kota för kota så långt ner du kommer. Rulla sedan långsamt upp igen, kota för kota. Lyft upp huvudet sist.
2. Stretchövning för baksida lår
Sitt på golvet med benen utsträckta framför dig och rak rygg. Tårna ska peka rakt uppåt precis som om du skulle trycka fötterna mot en vägg. Sträck överkroppen uppåt och tryck ned axlarna bort från öronen.
Fäll sedan överkroppen framåt så långt du kommer med ryggen fortsatt sträckt och bröstet i en stolt hållning. Fäll upp och ner några gånger. Om det går så kan du försöka att nå fötterna med händerna samtidigt som du fäller nedåt.
3. Liggande stretch för baksida lår och ländrygg
Den här övningen sträcker ut baksida lår och hjälper även till att mjuka upp ländryggen. Om du utför den i rörelse kan det hos en del ge ännu större effekt på stelheten.
Börja med att lägga dig på rygg med böjda knän och fötterna i golvet. Ta tag bakom ett av dina lår och dra benet mot dig. Om det känns bättre kan du sträcka ut även det andra benet.
Sträck sedan ut och böj underbenet om vartannat på det ben du håller i. Var försiktig så att du inte sträcker ut knät för mycket.
4. Katt-ko yogapositionen
Den här yogapositionen är toppen för att mjuka upp ryggen men kan också bidra till allmän avslappning.
Stå på alla fyra. Börja med att svanka i ryggen för att sedan trycka den uppåt så att du kröker den.
Testa att följa en stadig rytm så att du andas in när du svankar och ut när du trycker ryggen uppåt.
5. Övning för mjukare rumpa
Ligg på rygg med böjda knän. Lägg ena foten ovanför andra benets knä. Ta tag med händerna kring benet som har foten kvar i golvet, antingen runt låret eller kring smalbenet och dra benet mot dig.
Det ska stretcha i rumpan på det benet vars fot nu är närmast dig.
Källa: Self, MåBra
Foton: TT