RS-viruset slår extra hårt i år – här är allt du behöver veta
Ordet RS-virus sätter skräck i de flesta bebisföräldrar – och det är lätt att förstå varför. Barn under ett år som drabbas av viruset, som egentligen heter respiratoriskt syncytial virus (RSV), kan får allvarlig hosta och andningssvårigheter, och det kan leda till att barnet behöver läkarvård.
Någon som upplevde detta förra säsongen var ”Biggest Loser”-programledaren Anna Brolin: ”Till alla bebisföräldrar: stay out of RS… Ingen lek för det där föräldrahjärtat”, skrev hon då hon fick åka in med sin månader gamla bebis till sjukhuset för vad hon först trodde var en vanlig förkylning.
För de vanligaste symptomen påminner just om de för förkylning eller influensa.
Säsong för RS-virus
Just nu är det den tiden på året när RS-viruset har sin topp. Enligt Folkhälsomyndigheten beräknas antalet insjuknade vara som flest i slutet av februari-början av mars 2019.
Förra veckan var 1833 fall inrapporterade – det är dubbelt så många som vid samma tidpunkt 2018. Och det har varit väntat att årets virusvåg blir värre än i fjol.
RS-virus har nämligen uppvisat ett vartannat-års-mönster nationellt sett, där ena säsongen börjar sent och är kort, och följande säsong istället börjar tidigt och pågår längre. Årets säsong började ovanligt sent för att vara en hög säsong, enligt Folkhälsomyndigheten.
Symptom för RS-virus
De vanligaste symptomen för den som drabbats av RS-virus påminner väldigt mycket om en vanlig förkylning, med snuva, hosta, feber och eventuellt röda och irriterade ögon. Men när ett barn uppvisar följande symptom kan det vara ett tecken på att det är ett allvarligare fall av RS-viruset:
- Hostan blir mer ansträngande.
- Barnet får svårare att andas. När barnet andas ut kan det låta väsande och pipande.
- Barnet kan få segt slem i näsan och luftrören.
- Barnet orkar inte äta eller dricka.
- Barn som är yngre än ett år kan få andningsuppehåll. Det gäller särskilt om barnet är för tidigt född.
Och upplever du att barnet uppvisar något av dessa beteenden är det dags att uppsöka läkare:
- Barnet har symtom på en infektion med RS-virus och tillhör en riskgrupp (se nedan).
- Barnet verkar mycket trött och du får inte samma kontakt med barnet som vanligt.
- Barnet har ansträngd andning, till exempel snabb eller ytlig andning.
- Barnet är blek eller blåaktig i huden. Det blåa kan synas mest på läpparna och under naglarna.
- Barnet inte orkar äta eller dricka.
Riskgrupper för RS
Vissa barn riskerar att blir sjukare än andra om de drabbas av RS-virus. Till denna skara hör följande:
- Barn som är yngre än 2 månader.
- Barn som är födda mer än fem veckor för tidigt, fram tilla att det är 1 år gammalt.
- Barn som har någon immunbristsjukdom.
- Barn som är under 2 år och har någon kronisk lungsjukdom.
- Barn som är under 2 år och har någon hjärtsjukdom.
- Barn som är under 2 år och har någon neurologisk sjukdom.
Tips för dig vars barn har RS:
Om du redan är drabbad gäller det förstås att vara uppmärksam på ovanstående symptom, men det finns även några saker du kan göra för att underlätta för den lilla:
- Använd näsdroppar för barn, för att underlätta andningen och lätta på snuvan. Du kan också använda en nässug för att få bort en del av slemmet.
- Höj upp barnets säng så att huvudet ligger högre, det kan underlätta andningen. Kan barnet sova i en babysitter eller en bärsele är det också bra.
- Amma eller mata oftare än vanligt, då barnet kanske inte orkar äta så mycket varje gång. Se till att barnet får i sig vätska.
- Du kan behöva ge febernedsättande läkemedel, men hör alltid med din barnavårdcentral innan du ger ett barn under sex månader läkemedel.
- Tvätta irriterade och kladdiga ögon med en fuktig bomullstuss.
Hur kan man undvika RS-virus?
Viruset sprider sig dels genom direktkontakt med en smittad person, dels genom indirekt kontakt med saker som en smittat har tagit i. Viruset kan leva utanför en kropp i flera timmar. Om en smittad person nyser eller hostar i din närhet kan du också bli smittad.
För att undvika att ditt barn eller du smittas är det viktigaste en god handhygien. Att hålla barnet borta från andra sjuka barn hjälper förstås också. Försök i den mån det går hålla aktiviteterna utomhus. Den värsta tiden på året kan det vara en god idé att hålla en liten bebis borta från stora folkmassor.
— Försök så långt det är möjligt att inte besöka köpcentrum, mataffärer och lekland och undvik bussar och flygplan med mera för att slippa smittas. Och håll, om det går, din nyfödda hemma. Tar man med sig sin lilla ut och shoppar riskerar man att få vistas på sjukhus i flera dagar, ibland veckor. Tro mig, det är inte värt den risken, sa Maartje Wijers, barnläkare på Skaraborgs sjukhus Skövde till SKLT, Skaraborgs Läns Tidning, förra året.
RS-viruset är allra farligast för riktigt små barn, men även äldre kan drabbas hårt. För äldre barn och vuxna ter sig RS-viruset oftast som en förkylning.
Källa: Folkhälsomyndigheten, 1177 Foto: TT
Läs mer: