Så dricker du lagom i jul! Här är doktorns råd
Vem har inte vacklat från julbordet och ångrat den där extra vändan till buffén? Och vem har inte haft en orosunge i magen på grund av allt drickande? Det blir ju lätt lite för mycket av det goda under helgerna.
Och det är inte helt ogrundat, enligt Sven Andréasson överläkare och professor som forskar om beroendeproblematik. Även människor med en normal alkoholkonsumtion kan gå över gränsen i juletider.
— Ja, så är det faktiskt. Vi ligger på olika nivåer i vardagslag. En del dricker hela tiden lite mycket utan att ha problem, men de befinner sig i en riskzon. Så när de plussar på sin konsumtion kan det få bägaren att rinna över. Medan de som alltid dricker måttligt klarar av det, säger han.
Det är alltså lätt att tappa kontrollen över drickandet under helgerna. Dels för att det bjuds så många olika typer av alkohol, det är glögg, snaps, öl och kanske lite vin och bubbel på det, och dels för att man förväntas dricka.
Men det går att dricka lagom – och att inte tappa räkningen på glasen.
Expertens råd för måttligt drickande
Här är Sven Andréassons råd:
- Först av allt gäller det att ha en plan, både vid julfirande och vid nyår. Vi kan alla ha nytt av det: att sätta en gräns, hur mycket tycker jag att jag ska dricka under de här dagarna? Det ökar chansen att man kan behärska sig.
- Formulera sedan planen på ett papper, till exempel: ”jag kan dricka tre glas under kvällen – men inte alla på raken och jag ska kombinera dem med alkoholfria drycker”.
- Sprid ut drickandet. Om drickandet är utspritt över lång tid klarar man av det bättre. Takten är viktig, max ett glas per timme.
Vanan som gör att alkohol-suget försvinner
Ett bonusråd är att inte sätta sina vanliga vanor i pausläge under helgerna. Fortsätt till exempel att träna, gärna mer än vanligt när tiden finns.
— Ett bra sätt att dricka mindre är att träna mer. Dels konkurrerar det med drickandet som aktivitet. Dels försvinner lusten att dricka om man tränar. Det är bra medicin, säger Sven Andréasson.