Så blir ditt barn empatiskt – 3 saker föräldrar kan göra
Det är lätt att bli orolig om du märker att ditt barn har själviska drag ibland eller har varit elak mot någon på förskolan. Psykologen Daniel Siegel och socialarbetaren Tina Payne Bryson, tillsammans aktuella med boken ”The Yes Brain: How to cultivate courage, curiosity and resilience in your child”, menar dock att det inte finns skäl till oro eftersom det går utmärkt att öva upp barns förmåga att känna empati.
Att barn beter sig själviskt och inte alltid särskilt empatiskt är nämligen naturligt, menar duon, eftersom den del av hjärnan som styr den empatiska förmågan ännu inte är tillräckligt utvecklad hos små barn. För små barn är det dessutom naturligt att tänka på sig själv i första hand eftersom det ger dem en bättre chans att överleva.
Läs också: 11 saker du ALDRIG ska säga när barnet inte vill äta
Att öva upp förmågan att känna empati hos barn går däremot fint, för ju mer vi tänker på och övar upp vår förmåga att känna empati, desto mer empatiska blir vi.
Här är psykologen Daniel Siegel och socialarbetaren Tina Payne Brysons bästa tips på hur du övar upp ditt barns empati.
1. Föregå med gott exempel
Istället för att säga”du borde bry dig mer om din kompis för att…” till ditt barn är det mer effektivt att föregå med gott exempel på hur empati fungerar i praktiken. Visa vad det innebär att lyssna på andra, att bry dig om personer i din omgivning och att ta in personers åsikter.
Det, och att du visar medkänsla för andra som har det tufft, kommer i sin tur att hjälpa barnet att känna empati för andra. När ditt barn ser hur du bryr dig om andra kommer hen att ta efter ditt beteende, och att vara empatisk kommer att kännas naturligt.
2. Läs och låt barnen tänka sig in i huvudrollernas känslor
David Siegel och Tina Payne Bryson tipsar om att göra pauser då och då när du läser böcker för ditt barn, eller när ni tittar på film. Till exempel kan du fråga ditt barn om vad hen tror att huvudpersonen i boken känner och varför personen beter sig som den gör.
Genom att göra barnet medvetet om de olika karaktärernas känslor och varför de beter sig som de gör hjälper du ditt barn att tänka sig in i andras situationer och känslor, vilket kommer att göra barnet mer empatiskt.
3. Låt barnen leva ut sina negativa känslor
Låt ditt barn få leva ut alla slags känslor – även negativa sådana. Att stänga in ditt barn från omvärlden kan nämligen förhindra att barnets förmåga att känna empati utvecklas fullt ut.
Låt ditt barn få känna sig ledsen, frustrerad eller besviken istället för att distrahera och ”laga” de känslomässiga dipparna tillfälligt. På det sättet öppnar du upp för att ditt barn kan känna med andra som är ledsna och även identifiera sig med dem. Det är viktigt att fortfarande vara fullt närvarande och tröstande, förstås, men också viktigt att inte förneka barnets känslor eller distrahera barnet från dem.
Källa: Ideas.ted.com Foto: Edward Cisneros/Unsplash
Artikeln publicerades först på Femina.