Så håller du nere matbudgeten – expertens 5 enkla tips
Här är 5 enkla tips – från sparexperten Mathilda Vernersson som driver Instagramkontot "Över till annat".
Handen på hjärtat, hur bra koll har du på hur mycket pengar du lägger på mat varje månad? Kanske är du en person som har stenkoll på din matbudget, men många känner nog att de kan bli bättre på att planera sina inköp.
Som ung, ensamstående mamma tvingades Mathilda Vernersson att lära sig om ekonomi för att få livet att gå ihop. I många år arbetade hon på bank, men idag driver hon ett framgångsrikt Instagramkonto, Över till annat, som följs av tusentals personer. Där vill hon inspirera andra till att ta kontroll över sin vardagsekonomi.
– Jag ställer ofta frågan,”har du koll på din ekonomi?” Och då får jag svaret ” Ja, jag har koll på ekonomin, jag har precis gått igenom alla mina fasta kostnader”. Men sen så ställer jag frågan ”vad köper du mat för på en månad?”. Då brukar jag få svaret ”ingen aning”. Och det är där pengarna finns, där vi kan spara. Det här är verkligen en hjärtefråga för mig, säger Mathilda Vernersson.
LÄS OCKSÅ: Antikexperten: Sakerna du ofta kan sälja för mer än du köpt dem för
Mathilda Vernersson
Ålder: 46
Familj: Gift och tre barn.
Bor: Uddevalla
Gör: Driver Instagramkontot @overtillannat. Har podden Slut på kontot tillsammans med Emelie Westbring.
Expertens 5 tips för att hålla nere matbudgeten
1. Köp mat online
– Håll dig borta från affären! Många springer i affären dagligen och handlar. Klicka hem det du ska ha online så får du det hemlevererat eller hämta i skåp. Visst, det kostar en leveransavgift men jag lovar att du hade plockat ner saker i din korg som kostar den där leveransavgiften om du hade varit i affären. Troligtvis hade du nog handlat för många kronor extra, säger Mathilda Vernersson.
2. Blunda för erbjudanden
– Många reagerar när jag tipsar om detta - att blunda för erbjudanden! En del personer är såklart bra på att planera sina inköp efter erbjudanden. Men den vanliga gemene mannen springer in i affären och ser att det är tre fetaost på erbjudande. Så handlar de för mycket fetaost och så ligger det där hemma och blir gammalt.
3. Skapa en veckobudget
– Ta reda på vad du får handla för per vecka. Sen får du hålla dig till din veckobudget. Det kommer skapa otroligt mycket mer pengar över, när du vet vad du får handla för varje vecka. Låtsas att du inte har mer pengar, då blir du jättekreativ med att titta i skåpen och frysen vad som finns hemma.
4. Bunkra inte mat
– Den här punkten brukar jag få mycket reaktioner på, eftersom man ska vara förberedd vid en kris eller katastrof. Men det är en annan typ av bunkring och är en säkerhetsgrej som man kan ha extra konserver för hemma. Det jag menar med att inte bunkra mat är att du behöver inte ha mängder av mat i kylskåpet hemma. Maten hinner bli dålig innan du äter upp den.
5. Veckohandla på torsdagar
– Du ska alltså göra din veckohandling på torsdagen. För när du handlar precis innan helgen då får du med helgmaten som är den dyrare maten – det där myset man vill ha med snacks, läsk och sådant där. Sen ska du se till att ha kvar lite på din veckobudget. Och så går du och kompletterings handlar för den på måndagar när du behöver handla mjölk, frukt och grönsaker för att klara dig till torsdagen. På måndagar, tisdagar och onsdagar äter du det som finns hemma. Veckohandla inte på söndagar eller måndagar, för då åker du tillbaka till affären på fredagen för att handla dyrare helgmat. Veckohandlar du bara på torsdagar kommer du märka enorm skillnad i ekonomin, vi pratar alltså tusenlappar i månaden!
LÄS OCKSÅ: Günther är ekonomiskt oberoende – därför väljer han bort ett liv i lyx