Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Så kan dina matval påverka storleken på din hjärna!

23 maj, 2018
author Nina Nyström
Nina Nyström
Forskning visar ett tydligt samband mellan vissa typer av kost och hjärnans utveckling. Här är maten du ska satsa på för bäst effekt!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

En ny studie som publicerats i Neurology indikerar att människor med en hälsosam kosthållning kan ha större hjärnor än andra.

Forskarteamet på Erasmus University Medical Center i Nederländerna undersökte matvanorna hos över 4 000 personer samt analyserade deras hjärnor med hjälp av magnetröntgen under 10 års tid.

Läs också: Medelhavsdiet kan minska risken för bröstcancer

Undersökningen visade att de som åt enligt medelhavsdieten eller liknande – mycket frukt och grönt, feta fiskar och mindre andel rött kött – hade större hjärnvolym. De hade också mer grå och vit massa, det vill säga en högre nervdensitet. Även hippocampus, hjärnans minnescentrum, var större hos de som åt mer hälsosamt.

Nya vanor på 21 dagar!

Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.

Läs mer och anmäl dig här!

Ingen av matgrupperna kunde pekas ut som ensam ansvarig utan det var den kombinerade effekten av frukt och grönt, fisk, mjölkprodukter, fullkorn och nötter som verkade bidra till den ökade hjärnvolymen.

Annons

Undersökningen visade också att de som drack mindre söta drycker (som läsk) hade större hjärnvolym.

Läs också: Choklad – ät det varje dag och få en yngre hjärna

Enligt forskarteamet finns ett samband mellan större hjärna och bättre kognitiv förmåga och bättre minne, men påpekar att det behövs mer forskning innan man kan fastställa hur man aktivt kan påverka hjärnans storlek och funktion genom sina kostval. Forskarna ser dock flera nya ingångar till hur de här resultaten kan användas till vidare undersökningar om hjärnan och störningar i dess utveckling.

Källa: time.com  Bildkälla: IBL

Annons