Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Så kan du själv minska ditt drickande – i 4 steg

22 sep, 2019
author Anki Sydegård
Anki Sydegård
Glas med rödvin och en korkskruv med kork står på bord där rödvin har spillts ut.
Är du rädd att du dricker för mycket? Här är expertens smarta metod som gör det lättare att dra ner på alkoholkonsumtionen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Har du känt att det blivit lite mycket öl, vin och drinkar den senaste tiden? Du kanske rent av är orolig för att du har alkoholproblem? Inget som hindrar dig från att leva ett normalt liv med jobb, familj och intressen, men ändå…

Då finns ett hoppfullt besked från experten, Sven Andréasson, alkoholforskare och professor i socialmedicin vid Karolinska institutet, som driver Mottagningen för alkohol och hälsa, Riddargatan 1 i Stockholm:

– När man följt upp personer som från början var beroende av alkohol efter fem år, visade det sig att mer än hälften inte längre är beroende. De flesta har tagit sig ur det på egen hand.

Det verkar med andra ord som om många har ett självreglerande system när det gäller alkoholkonsumtion.

– Livet tvingar en att lägga av: arbetet funkar inte, det går inte att festa på det här sättet längre… Det är bra att också förmedla att du kan göra mycket själv, säger Sven Andréasson.

Annons

Men tro inte att det sker helt utan ansträngning. Vill du minska din alkoholkonsumtion på egen hand måste du ta itu med problemet. Till exempel genom att följa Sven Andréassons fyra steg som leder till ett mer måttligt drickande:

1 Gör en analys av ditt drickande

Klargör lite fyrkantigt, hur mycket du tycker det är okej att dricka. Skriv gärna ner det tillsammans med din partner. Grundregeln är att du inte ska dricka så att du blir full. Du vill undvika att tappa kontrollen. Att tappa kontrollen gör bland annat att du dricker mycket mer.

– När människor skriver ner detta har det har visat sig att de flesta har rätt måttliga idéer om hur man bör dricka alkohol, säger Sven Andréasson.

2 Registrera ditt drick-beteende

Notera hur mycket du dricker. Skriv dagbok eller ladda ner en app där du registrerar när du dricker och hur mycket. Knappa in eller skriv upp hur mycket du dricker med detsamma när du gör det. Annars är det lätt att glömma. Då växer det fram ett mönster.

Annons

– Bara att registrera sitt drickande är återhållande, de flesta vill inte ha fläckar i protokollet, säger Sven Andréasson

3 Identifiera vilka som är dina risksituationer

Hitta ditt mönster. I vilka sammanhang blir det för mycket? Koppla det till aktiviteter, personer, sinnesstämningar… Är det stressreduktion: du kommer hem från en jobbig arbetsdag och varvar ner med att dricka alkohol? Är det i sociala sammanhang när du känner dig spänd och vill slappna av? När det står klart blir det enklare att ta itu med problemet – att helt enkelt att se till att göra på ett annat sätt i just de situationerna.

4 Gör en handlingsplan

Vad gör du istället? Vad kan vara ett alternativ till drickandet? Fundera på det och gör upp en plan som du följer.

– Genom att ta itu med problemet så här kan du snabbare komma ifrån det överdrivna drickandet. Även om många ändå kommer ur det så småningom så kan det pågå i många år. En lång period där risken är stor för att drabbas av en rad trista konsekvenser: att din relation spricker, barnen far illa och karriären påverkas. Dessutom ökad risk för skador och sjukdom, säger Sven Andréasson.

Läs mer:

9 tecken på att du dricker för mycket alkohol

Därför ska du sluta dricka alkohol – 10 anledningar

Carola: Han valde flaskan före mig

Annons