Så känner du igen en farlig hjärtrusning!
Hela 66 procent av oss har någon gång oroat sig för hjärtat efter att ha känt extraslag eller oregelbunden hjärtrytm. Allra mest oroar sig unga kvinnor mellan 18 och 29 år – alltså de som sällan drabbas av hjärtsjukdom.
– Att symtom från hjärtat är så skrämmande beror på att hjärtat är så intimt förknippat med livet. Men det är viktigt att förstå skillnaden mellan extraslag och rusning för att inte bli orolig i onödan, säger Mårten Rosenqvist, professor i hjärtsjukdomar vid institutionen för kliniska vetenskaper vid Karolinska institutet på Danderyds sjukhus.
Han berättar att det är mycket vanligt att hjärtat slår volter eller extraslag, även hos unga och friska personer. Det behöver inte bero på något farligt. Men om hjärtat däremot rusar, alltså går rejält fort, när man är i vila samtidigt som man blir kallsvettig, yr och andfådd, ska man ta det på allvar och söka hjälp.
Då kan det handla om en hjärtrytmrubbning som behöver behandlas. Utan behandling kan det i förlängningen leda till blodproppar och stroke.
Så vet du att hjärtat rusar
Ha en vilopuls på över 120 till 130 som riktmärke.
– Är pulsen så hög utan att man har ansträngt sig så är det en sannolikt en rusning och det ska man söka läkare för, säger Mårten Rosenqvist.
Ett annat varningstecken är att rusningen kommer plötsligt, kanske när man sitter eller ligger, och att den slutar lika plötsligt. Rusningar kan bero på elektriska ledningsfel i hjärtat. De kan vara medfödda och man kan ha en extra elektriskt ledningsbana utan att veta om det. Ofta upptäcks det av en slump.
– Vi upptäcker några tusen sådana fall varje år. Som tur är kan vi bota det med så kallad ablation. Man bränner då bort den extra elektriska banan.
Hjärtflimmer vanligaste orsaken till rusning
Men den i särklass vanligaste orsaken till hjärtrusning är förmaksflimmer eller hjärtflimmer, som det också kallas. Även det orsakas av fel i de elektriska impulser som styr hjärtat. Enligt siffror från Hjärt-Lungfonden har runt 370 000 personer förmaksflimmer. De senaste sex åren har antalet drabbade ökat kraftigt med 80 procent. Dessutom är mörkertalet stort. Det egentliga antalet drabbade ligger troligen runt en halv miljon.
Känner man oro för att hjärtat slår i otakt, vare sig det handlar om rusningar eller annat, ska man alltid söka hjälp, menar Mårten Rosenqvist:
– Vifta inte bort oron! Hjärtrusning och extraslag behöver inte vara farligt, men det är bra att göra ett EKG eller ett ultraljud så man vet att allt ser bra ut och slippa oroa sig.
Då ska du alltid söka hjälp!
Om du får hjärtklappning och en puls på över 120-130 slag i minuten ska du kolla upp det med din vårdcentral. Då räknas det som en hjärtrusning. Samma gäller om du får hjärtklappning eller extra slag tillsammans med följande symtom:
- Tryck över bröstet
- Yrsel
- Andfåddhet
- Du kallsvettas
- Svimning
Så tar du pulsen på dig själv
- Lägg utsidan av din ena handled i den andra handens handflata.
- Leta rätt på artären som går längst underarmen strax nedanför tummen med hjälp av pekfingret och långfingret. Du kan också lägga pekfingret och långfingret mot artären utan att hålla runt handleden.
- Om du inte känner pulsen vid handleden, känn på halsen eller i ljumsken istället.
- När du känner pulsen tydligt börjar du räkna pulsslagen medan du tar tid.
- Räkna gärna under en hel minut. Då är det antal slag per minut som du kommer fram till mer säkert.
- Du kan även räkna i 30 sekunder och multiplicera med två.
- En normal vilopuls ligger mellan 60 och 80 slag i minuten.
Källa: 1177.se Foto: TT
…
Läs mer:
Christines stresskänsla visade sig vara ett hjärtfel