Så känner du igen en mytoman
Alla har vi någon gång ljugit, antingen medvetet eller omedvetet. Det är helt naturligt och knappast ett tecken på mytomani då det är väldigt få som klassas som mytomaner. Men var går då gränsen för när de ”vanliga” lögnerna tenderar gå över i något sjukligt? Det är inte helt klarlagt. Eftersom mytomani inte klassats som en diagnos finns det inte några klara riktlinjer. Det finns dock några kännetecken.
En mytoman…
…har en sjuklig benägenhet att ljuga och förvränga verkligheten. Den ljuger ofta, och inte sällan är det väldigt fantasifulla och livliga historier.
…går ofta in under epitet som socialt kompetent, charmig och karismatisk.
…ljuger tvångsmässigt på grund av en otrygghet. Den kan känna en rädsla att sanningen inte räcker till för att vara tillräckligt intressant. För känna sig sedd och för bekräftelsen sätter den gärna sig själv i centrum.
…har inte något elakt syfte med lögnerna till skillnad från en person med psykotiska drag . Lögnen är inte medveten – det bara blir så. Psykopaten å andra sidan är mer strategisk i sina lögner och vill framställa sig själv i bättre dager, manipulera eller bedra.
…har ofta en psykiatrisk diagnos i grunden såsom emotionellt instabil personlighetsstörning, narcissism eller antisocial diagnos.
Läs också: Är din partner en psykopat?
Vad beror det då på att man drabbas av mytomani? Forskarna vet inte helt säkert. Mattias Lundberg, docent i psykologi vid Umeå universitet, säger till Dagens Nyheter att ”det kan röra sig om ett slags tvångssyndrom men att skillnaden mot andra former av tvångssyndrom är att de tvångsmässiga lögnarna ofta saknar självinsikt.” Mytomaner har varken något syfte med lögnerna eller tänkt igenom dem. De förstår helt enkelt inte att de ljuger utan tror själva att det är sanningen.
Hur vanligt är mytomani? Pär-Anders Granhag säger till Dagens Nyheter att det ”är ovanligt och att det nog har gått en viss inflation i ordet. Man sätter den etiketten på personer lite väl snabbt – vilket delvis beror på att man blandar ihop mytomani med personer som helt enkelt är psykopater – och hos psykopaten är en grundsten att lura och bedra andra.
Att ”bota” en mytoman kan vara mycket svårt med tanke på att den själv inte ser eller är medveten om problemet.
Källa: DN.se, svd.se, mytoman.se.