Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Så livsstädar du under 2021!

31 dec, 2020
AvJohanna Bengtsson
kvinna med rött hår som ler
Ibland behöver vi välja bort saker i livet för att må bättre. Nyår är ett perfekt tillfälle att rensa ut det gamla och fylla på med ny positiv energi. Coachen Sonja Andriakena förklarar hur du gör!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Vardagsproblemen du känner igen som introvertBrand logo
Vardagsproblemen du känner igen som introvert

För många är nyårsafton synonymt med nystart. Målsättningar som att träna mer, äta bättre eller steppa upp i karriären är inte ­sällan ”nyårslöften”, ofta med varierande resultat. För att känna sig tillfreds med livet och vara den bästa versionen av sig själv handlar det inte bara om att lägga till bra vanor, utan också om att rensa ut det som hämmar dig från att må bra. Efter ett omtumlande år, som mestadels färgades av den stundande coronapandemin, är det kanske viktigare än någonsin att reflektera över vad som är betydelsefullt i just ditt liv.

Sonja Andriakena är coach i självledarskap och en del av Esse.nu, där hon tillsammans med sina kollegor hjälper privatpersoner och chefer att ”vara i sitt esse”. Närmare bestämt att vara på topp och att trivas med sig själv och de man omger sig med. För att hamna där gäller det att våga rensa ut och att reflektera över vad du behöver mer – eller mindre av i ditt liv.

Annons

– Nyår är en perfekt tid att sätta sig ner och göra ett årsbokslut. Skriv ner hur året som gått har varit. Hur vill du att nästa år ska bli? Dela upp ditt liv i olika områden som relation, karriär och hälsa.

Reflektion är ett väldigt viktigt verktyg, menar Sonja Andriakena. Hon tipsar om att även göra ett gemensamt bokslut tillsammans med sin partner eller med sina barn. Fundera på vad ni vill göra mer av tillsammans och på varsitt håll?

– Kanske vill ni olika saker, fast ni inte har reflekterat kring det tidigare. Då kan ni redan nu göra upp en plan, jämka och skapa förståelse för varandra. För att göra era tankar ännu tydligare kan ni göra varsin visionboard, säger Sonja.

Det ni behöver är varsitt stort tomt papper, gamla tidningar och färgpennor. Klipp och klistra upp era drömmar och tankar inför kommande år och visa sedan tavlorna för varandra. För att enklare kunna hålla sig till sin plan gäller det att inte ändra eller rensa för många områden samtidigt.

Annons

– Fokusera på ett uppdrag, eller ett område i livet åt gången. Vilken är den lägst hängande frukten, alltså det lättaste att ändra på direkt? Till exempel om du vill gå och lägga dig trettio minuter tidigare varje kväll, kan du börja med det för att få en boost att enklare ta tag i nästa område.

Sonja förklarar att de flesta människor är händelsestyrda. Vi är alltså på väg någonstans, men så dyker det upp en händelse och vi tappar genast fokus. Du kanske tänkte gå ut och springa men så började någon prata med dig och så blev det för sent. Känner du igen dig? Det svåraste när det kommer till att rensa eller ändra vanor är att hålla sig till sin plan.

– Det handlar om att fråga sig ”är planen jag har lagt relevant och realistisk?”. Kanske har du inte tid att springa flera gånger i veckan och därför borde din plan istället vara att gå några få, korta promenader. Rensa bland vad du ”måste” eller ”borde” göra i ditt liv och fråga dig istället vad du ”vill” eller ”behöver”.

Så rensar du

I dina relationer

  • Det är okej att städa bort släkt eller vänner om du inte mår bra av dem. Men innan dess behöver du reflektera över din del i relationen som inte fungerar. Vad är det som gör att du blir irriterad på personen? Berätta det direkt till personen ifråga! Säg ”när du säger så känner jag mig upprörd”. Det är inte säkert att personen ens vet att hen sårar dig.
  • Om du inte vill vara drastisk och säga upp bekantskapen med någon kan du sätta vänskapen ”på vänt”. Om du tror att relationen kan repareras senare, kan du säga att du behöver en paus. Släpp taget och se hur du känner. Lättnad? Saknad?
  • Om relationen är viktig för dig att ha kvar, men inte fungerar, kan ni behöva hjälp att rensa i er relation. Prata med en utomstående för att få fram bådas sidor av saken. De flesta relationer mår bra av att gå till en coach eller rådgivare.

I hemmet

  • Att rensa i hemmet är viktigt att göra då och då. Ofta är ens tankar upptagna med vad man borde göra, men inte har gjort. Det tar upp mycket ­tankekraft även om det bara handlar om att städa en låda eller att kasta någonting. Bestäm en viss dag i kalendern för ett visst projekt eller planera in en specifik ”röj”–timme en gång i veckan så minimerar du känslan av att det är oöverstigligt.
  • Sätt dig ner och skriv en ”to do–list” och fundera vad det snabbaste och enklaste punkten är. Börja med den! Beta sedan av to do–listen i lagom sköna portioner.
  • Tänk en in, en ut. Redan i affären bör du tänka ”behöver jag verkligen den här?”. Om du köper den, behöver du rensa ut eller sälja vidare någonting annat.

I jobbet och karriären

  • Om du inte trivs på jobbet behöver du fundera över vad det är som gör att du ändå inte förflyttar dig ur situationen. Är du rädd för att prova hur gångbar du är på marknaden? Finns det ens några jobb? Kan jag ens någonting? Så länge du tror på dina tankar sitter du fast. Säg till dig själv att det bara är tankar som inte är sanna och sök det där jobbet som du vill ha ändå.
  • Trivs du med dina arbetsuppgifter, men inte med chefen eller med en kollega behöver du fundera på hur länge du ska stanna. Personen kanske flyttar på sig och byter jobb, men om den inte gör det, vad är din kokpunkt? Om större delen av din fritid går åt till att fundera över jobbet och din dåliga chef eller kollega så är det dags att göra någonting åt det.
  • Om du vill ta nästa steg i karriären behöver du bli tydlig men vad du vill. Vad skulle du tycka vore kul att sätta tänderna i, som en kollega ansvarar för idag? Vänta inte med att någon ska erbjuda dig någonting som de inte ens vet att du vill ha.

För bättre matvanor

  • Dieter håller sällan i längdSen, försök att äta en omväxlad kost och slå inte på dig själv om du äter någonting som du inte hade planerat. Var snäll mot dig själv och tänk ”nu tar vi nya tag”.
  • En del människor drivs av att sätta upp mål som att vara godisfri hela året ut, medan andra behöver mycket mindre mål för dagen. Vilken strategi hade du senast du satte ett liknande mål? Fungerade den eller sket det sig efter en vecka? Våga byta strategi.
  • Tänk ”vad är viktigt och meningsfullt för mig?”. Är det mer meningsfullt för dig att inte göra ­farmor besviken som har bakat kakor som hon vill att du ska smaka, än att stå emot? Då bör du ta en bit kaka, men du behöver inte göra dig själv besviken och äta fem ­kakor för sakens skull. Hitta en balans.För bättre motionsvanor
  • Om du vill komma igång med träning är det små steg som gäller. Om du vet att du brukar vika ner dig efter några veckor, skaffa dig en promenadkompis och tvinga varandra ut.
  • Tro inte på din egen sanning om att ”du inte kan bollsporter” eller att ”styrketräning inte passar dig”. Ditt mål kan vara att testa 12 nya sporter under året. Prova någonting nytt!
  • Om du inte drivs av års-mål kan du istället planera vecka för vecka. ”Hur många promenader tycker jag känns härligt att komma ut på denna vecka?”.
  • Ta reda på hur du återhämtar dig bäst. Mindfulness är ett trend-ord som många tror bara innebär meditation. Men meditation är egentligen bara ett sätt för att skapa ett medvetet (mindful) förhållningssätt. För vissa handlar det om att vara i skogen eller på gymmet. Försök att identifiera vad du gör när du lyckas släppa taget om dina tankar.
  • Det finns en sorts tallriksmodell för hjärnan (Healthy Mind Platter skapad av David Rock) som visar vad hjärnan behöver för att må bra. En hjärna som mår bra återhämtar sig, och minskar därmed stress. Det din hjärna behöver är: bra sömn, motion, fokustid (att göra en sak i taget), egentid med sina tankar (exempelvis meditation), social tid och lektid (hitta på roliga saker).
  • Titta på tallriksmodellen och reflektera över om det är någonting du behöver rensa ut i ditt liv. Vad är det du säger ja till som innebär att du måste säga nej till någonting annat? Vad behöver du i ditt liv för att må bra?

Foto: TT

LÄS MER:

Micael Dahlén: Så hittar du meningen med livet

Studie: I den här åldern är hjärnan som skarpast

Så kan du träna dig till mer lycka

Annons