Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Så mycket socker är faktiskt okej att äta

21 jun, 2016
author Sofia Börjesson
Sofia Börjesson
Fyra av tio svenskar får i sig mer socker än de dagliga rekommendationerna, och det kan leda till såväl övervikt som livsstilsrelaterade sjukdomar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Världhälsoorganisationen, WHO, rekommenderar vuxna och barn att begränsa sitt intag av fria sockerarter till mindre än 10 procent av det totala kaloriintaget. För vuxna motsvarar det ungefär 50-75 gram tillsatt socker per dag beroende på hur mycket energi man behöver – och det kan i sin tur översättas till 11-16 teskedar om dagen. Men enligt Livsmedelsverket äter fyra av tio svenskar mer socker än så per dag.

Läs mer: Så många svenskar vill höja priset på mat med socker

Men ju mindre socker man får i sig desto bättre, WHO menar att ett ännu lägre intag av socker, omkring 5 procent om dagen, kan ge extra goda effekter när det kommer till att minska risken för diabetes, hjärtsjukdomar och andra livsstilsrelaterade sjukdomar.

Det finns nämligen inga positiva hälsoeffekter av att äta socker. Glukos behövs förvisso för hjärnans funktion, men eftersom kolhydrater i form av till exempel stärkelse från potatis och bröd kan brytas ner till glukos i kroppen finns inget behov av att äta tillsatt socker.

Annons

Läs mer: Ny studie: Lax gör socker mindre skadligt

Fria sockerarter

Sackaros är ett exempel på fria sockerarter. Det är det som används för sötning av livsmedel och det består av glukos och fruktos. Sackaros ger enbart energi – inga vitaminer, mineraler eller kostfibrer. Honung är ett annat exempel. Det består av fyra femtedelar av socker och innehåller bara obetydliga mängder vitaminer och mineraler. Likaså farinsocker, sirap och råsocker som i stort sett är jämförbara med vitt socker.

Källa: Livsmedelsverket

Annons