Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Så ofta pillar vi oss i ansiktet – varje timme

08 jul, 2020
Kvinna vid datorn gnuggar sina trötta ögon
Vi gör det ofta och omedvetet – petar oss i ansiktet, alltså. Att sluta är nästan omöjligt, beteendet är nämligen nedärvt. Men det går att bryta ovanan!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Virus och bakterier har ett särskilt snabbspår in i kroppen, nämligen genom munnen, näsan och våra ögon. Det är där de lättast tar sig in i kroppen. Att ständigt röra vid sitt ansikte ökar därför risken för diverse sjukdomar. Men att låta bli är svårt: ofta kliar, pillar eller torkar vi av ansiktet med händerna utan att ens tänka på det. Och vi gör det ofta.

Här petar man sig – och så ofta gör man det

I en undersökning där man i hemlighet kamerabevakade ett vanligt kontor såg man att majoriteten av alla människor petade sig i ansiktet i genomsnitt 16 gånger – per timme. Men i en annan studie såg man att läkarstudenter var ännu värre: de rörde vid sina ansikten i genomsnitt 23 gånger i timmen.

Men det värsta av allt: över hälften av gångerna som de rörde vid sina ansikten, pillade de sig i ögon, näsa eller mun – som är just de ställen man ska undvika, om man vill slippa att bli sjuk.

För även om vi tvättar händerna nog så ofta och väl, hjälper det inte om vi samtidigt pillar oss i ansiktet med jämna mellanrum. Händerna är nämligen inte smittfria särskilt länge efter tvätt: de är fulla av nya bakterier och virus så snart vi tar i något, till exempel en penna, mobiltelefon eller en bordsyta.

Annons

Så bryter du vanan att röra dig i ansiktet

Att sluta röra vid sitt ansikte är lättare sagt än gjort – det är en djupt inrotad, mänsklig reflex. Enligt psykologer är det ett sätt att lugna oss själva när vi är oroliga. Vi har nämligen vissa punkter i ansiktet som är kopplade till nervsystemet.

Ett sätt att stoppa omedvetet pillande i ansiktet är att upptäcka vart händerna är på väg innan de når sitt mål. Det kan vara genom att sätta en gummisnodd på båda pekfingrarna. Ett annat är att använda en tvål, handsprit eller handcrème med en stark parfymdoft.  Den fungerar som en varningssignal, när händerna är på väg till ansiktet.

Prova också att sysselsätta händerna i de situationer då de brukar hamna i ansiktet, till exempel när du tittar på film eller pratar i telefon. Ha en stressboll i handen, sticka, vik en servett – eller knäpp händerna och försök att ha dem i knät.

Foto: TT

Läs mer:

Så låter du bli att röra ansiktet – och bli smittad av corona

7 vanliga hygienmissar (nästan) alla gör i köket

Smittar corona i pooler och hav? Så säger experterna

Annons