Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Så ofta ska du bajsa – expertens råd för magen

18 nov, 2024
author Lisa Näs
Lisa Näs
40 procent av världens vuxna har mag- och tarmbesvär. Ännu vanligare är det hos kvinnor.
Vi reder ut hur ofta du egentligen ska bajsa, vad du kan göra vid förstoppning och när det är dags för medicin.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Magdoktorn: Så tar du hand om dina magproblemBrand logo
Magdoktorn: Så tar du hand om dina magproblem

Problem med magen eller förändrade toalettvanor kan bero på olika orsaker. Stress, matallergi, IBS eller en tarmsjukdom kan vara några orsaker. Så mycket som 11,7 procent av världens befolkning har problem med förstoppning. Diarré är inte lika vanligt, men är ändå ett problem för 4,7 procent av oss vuxna.

Bodil Ohlsson, professor vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus, säger att det finns ett stort spann när det kommer till hur ofta det är normalt att tömma tarmen. En del gör det två till tre gånger i veckan, andra så ofta som tre gånger per dag – och så länge man inte upplever toalettvanorna som ett problem, finns ingen anledning till oro.

– Om man däremot har besvär och går på toaletten mindre än tre gånger i veckan eller mer än sju gånger om dagen bör man göra något åt saken, säger Bodil Ohlsson.

Annons

LÄS OCKSÅ: Hjälp jag bajsar på mig – vad kan jag göra?

Tips till dig som har trög mage

För den med trög mage kan några första steg vara att röra mer på sig, dricka mer vatten och äta mer fibrer.

– Det har varit så mycket fram och tillbaka där med vilken typ av fibrer man bör äta, men det viktiga är nog bara att det är fibrer. Kokta grönsaker till exempel.

Det är också viktigt att uppmärksamma kroppens reflexer och att verkligen gå på toaletten man behöver.

– Annars slutar kroppen att signalera och då blir man förstoppad på riktigt.

Om tarmen inte töms suger kroppen tillbaka tarmsaften, vilket i sig inte är något farligt, men bajset blir då ännu hårdare och ännu mer besvärligt att få ut.

Fakta: Så bör ditt bajs se ut

  • Bristolskalan är ett verktyg för att bedöma avföringens konsistens och kroppens ämnesomsättning. Den delar upp olika former av bajs i sju nivåer, där 1 är hårda “harpluttar” och 7 diarré.
  • Professor Bodil Ohlsson säger att man bör ligga någonstans mellan nivå 3 och 5 på skalan, även om tillfälliga förändringar förstås kan uppstå.

Lös mage – då ska du tänka på det här

För den med diarré gäller att minska på socker, läsk och skräpmat eftersom det kan dra igång magen ännu mer. Däremot fungerar fibrer bra även här.

Annons

– Fibrer kan man ha både vid förstoppning och diarré. Om man är för lös i magen hjälper fibrerna till att justera och binda vätskan, säger Bodil Ohlsson.

Om förstoppningen eller diarrén inte går över är det dags att söka vård. Vid förstoppning skriver läkare vanligtvis ut fiberpreparat och något mot gasbesvär. Vid krånglande mage åt andra hållet föreskrivs vanliga, receptfria stoppande läkemedel. Men om man behöver dessa läkemedel i längre perioder tycker Bodil Ohlsson att man bör utreda magproblemen vidare.

– Det kan vara besvär som är behandlingsbara på något annat sätt. Till exempel gallsalter som inte sugs upp längre upp i tarmen, glutenintolerans, att bukspottskörteln inte fungerar som den ska eller inflammation i tarmen.

Bodil Ohlsson säger att alla de orsakerna är relativt vanliga, men framför allt förekommer glutenintolerans ofta.

Risker om du bajsar för ofta eller för sällan

Kvinna som sitter på taletten och en porträttbild på Bodil Ohlsson
Shutterstock/TT, Ingemar Hultquist/Lunds universitet

Vad händer om man har något av de här problemen och inte söker vård?

– Glutenintolerans är ju en skada på tarmen som gör att man inte kan ta upp näringen och då riskerar man ju att få undernäring. Förstoppning kan också vara en tumör eller något som sitter i vägen. Om man inte utreder magproblemen ordentligt kan man ju missa något bakomliggande som skulle behöva åtgärdas.

När det kommer till avföringens färg beror den mest på vad vi har ätit. Om man däremot ser blod i bajset bör man uppsöka läkare.

– Blod ska man alltid vara observant på. Det kan vara hemorrojder, en tumör, eller en inflammation, säger Bodil Ohlsson.

Källa till statistik över mag-. och tarmbesvär: Worldwide Prevalence and Burden of Functional Gastrointestinal Disorders, Results of Rome Foundation Global Study (2021)

Annons