Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

6 tecken på att din låga sexlust beror på något annat än din relation

07 mar, 2019
Par med minskad sexlust
Har det slutat att pirra – helt? Låg sexdrift kan vara en signal på allvarligare problem, både fysiska och psykiska. Här är sex tecken på att du bör söka hjälp för din minskade sexlust.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Sexdriften kan variera stort mellan person till person och dessutom påverkas kraftigt av en rad faktorer, så ingen är väl sugen jämt och hela tiden. Det viktigaste i sammanhanget är självklart hur just du mår och hur du själv upplever din sexlust. Om du lider av den minskade sexlusten kan det påverka både din självbild och din relation till din partner, och då är det verkligen läge att undersöka varför det blivit så.

Det första och mest naturliga steget är kanske att rannsaka sin relation. Är det något som känns fel och finns det något ni kan göra för att boosta kärleken och ert fysiska samspel? Det är såklart en stor fråga, men när du uteslutit att det är där huvudproblemet ligger är nästa steg att boka tid hos en läkare.

6 anledningar att söka hjälp för minskad sexlust:

1. Du har märkt en förändring, men vet inte varför

Vissa har en högre sexlust än andra, så är det bara. Men om du har haft högre lust och den plötsligt minskat utan att du förstår varför, kan det vara läge att ifrågasätta. Exempelvis sköldkörtelbesvär, stress, depression och utmattning är vanliga orsaker till att lusten försvinner. Ofta går symtomen in i varandra och det kan behövas en rejäl undersökning för att komma till botten med problemet.

Annons

2. Du mår dålig av bristen på lust

Stör din minskade lust dig inte, fine. Men om det får dig att må dåligt eller gör att du får problem i ditt förhållande ska du undersöka saken. Den psykiska pressen kan i sin tur ge upphov till andra hälsoproblem som ångest, värk, koncentrationsproblem och dålig sömn.

3. Sex gör ont

Om sex gör ont blir det en dålig spiral. Hur som helst kan det vara ett tecken på ett djupare liggande medicinskt problem, exempelvis endometrios, myom eller vestibulit. Men det kan också ha andra enklare förklaringar, som torra slemhinnor eller en könssjukdom, vilket ofta kan bli enklare hjälpt av sjukvården.

4. Du äter mediciner

Vissa mediciner kan ställa till det för ditt sexliv. Några av de vanligaste är exempelvis preventivmedel och antidepressiva, men det finns tyvärr en hel del mediciner som har de här sidoeffekterna. Misstänker du att det är problemet bör du kolla med din läkare om det finns något alternativ att byta till.

Annons

5. Det känns som att dina hormoner är ur balans

Hormonförändringar är en vanlig orsak till svajig sexlust och det kan finnas flera orsaker till detta, något som ett läkarbesök kan hjälpa dig att reda ut. Att hormonerna sätts ur balans när man blir gravid eller den första tiden efter förlossningen är helt naturligt, men om det inte återgår till det normala inom en rimlig tid kan du behöva professionell hjälp. Och förklimakteriet kan komma smygande och ställa till det tidigare än du anar.

6. Du är inte nöjd med ditt sexliv

Och kanske viktigast av allt – är du inte nöjd med ditt sexliv ska du självklart se till att göra något åt det. Oavsett om det handlar om att uppsöka en läkare för att komma tillrätta med fysiska eller psykiska besvär hos dig själv eller om det handlar om att ni behöver hjälp att blåsa liv i förhållandet igen. Sex ger både njutning och intimitet åt relationen när båda parter känner lust, och det är ju saker man inte vill missa, eller hur?

Källa: Prevention   Bildkälla: TT

Läs också:

Så håller ni igång sexlivet – även efter flera år

Varför är det viktigt med sex? 20 frågor om lust

Annons