Trött? Dina energidippar är ett tecken på god hormonbalans
Vissa dagar spelar det ingen roll hur mycket kaffe du dricker – inget verkar göra dig piggare. Egentligen är det inte så konstigt, med tanke på att för många av oss är det fullt ös jämt med jobb, familj, sociala aktiviteter och träning. Det hade snarare varit konstigt om vi inte fick energisvackor.
Det är är dessutom ett tecken på att du har en normal hormonbalans. I vissa delar av menscykeln känner vi oss ofta extra trötta och håglösa och det är inte ovanligt att det också gör skillnad i vår ork på gymmet. Här är en kort guide som till viss del kan förklara våra energisvängar under månaden.
Menscykelns faser: Så påverkas du under mensen
Under mensen är dina hormoner som lägst, framför allt i början. Det är heller inte helt ovanligt att känna sig lite tröttare i början av mensen – vilket är kopplat till de processer som pågår i kroppen.
Menscykelns faser: Så påverkas du från mens till ägglossning
Från mensens sista dag och ju närmare ägglossning du sedan kommer, desto mer höjs hormonerna, exempelvis östrogenet. Ofta ökar energin lite för varje dag. Det gör oss mer drivna och kreativa, man känner mer sig social och vill gärna vara nära andra.I slutet av fasen har du en energitopp, då även testosteronet peakar. Ofta känner man sig extra stark, lätt och uthållig här, ett utmärkt läge att utmana sig själv!
Menscykelns faser: Så påverkas du från ägglossning till mens
Efter ägglossningen, fram till nästa mens, skiftar hormonerna som allra mest och du märker av de klassiska pms-symtomen. Ena dagen är du på toppen, nästa på botten. Många har en mer introvert period här.
Din kroppen skriker efter mer kolhydrater och om den inte får det och du sedan tränar hårt kan du känna dig helt utslagen.
För många ökar även pulsen i den här fasen. Har du en pulsklocka har du säkert noterat variationerna, och lagt märke till hur mycket tuffare ett pass kan bli. Passa gärna på att vila och ägna dig extra mycket åt lugnare aktiviteter under den här perioden.
Man behöver inte styra vare sig träningen eller andra saker efter sin menscykel för att nå framgång – men det kan ändå vara intressant att ha koll på hur kroppen jobbar med och emot dig. Det gör det också lite lättare att vara snäll mot sig själv inte sant?
Foto: TT