Så påverkar solen din hälsa positivt
Sommar, sol och bad. Nu är tiden då vår hud utsätts för solens strålar extra mycket och vi vet hur viktigt det är att smörja in sig med solkräm. För mycket solande är inte bra för oss och i Sverige har förekomsten av malignt melanom ökat de senaste decennierna. Men solens strålar är inte bara av ondo utan har också positiva hälsoeffekter.
Viktig källa till D-vitamin
Solens strålar gör att kroppen bildar D-vitamin. Vitaminet behövs bland annat för att reglera kalkbalansen i skelett och tänder. Enligt 1177 räcker det med att få sol på händerna och i ansiktet i ca 20 minuter varje dag för att vi ska få tillräckligt med D-vitamin. Men i Sverige har vi för lite sol under vinterhalvåret för att kunna bilda vitaminet. Då kan vi behöva andra källor till D-vitamin som exempelvis genom att äta fet fisk eller berikade mjölkprodukter.
Reglerar dygnsrytmen
Solens strålar ger oss inte bara värme utan den hjälper oss också att reglera vår dygnsrytm. Under vinterhalvåret när timmarna med dagsljus är färre kan vi få brist på ljus som hjälper vårt stressystem. Brist på ljus kan göra att vår sömn får sämre kvalitet och vi blir tröttare.
Minskad risk för typ 2-diabetes och hjärt- och kärlsjukdom
Det finns även studier som visar att personer som vistas i solen har mindre risk för typ 2-diabetes och hjärt-och kärlsjukdom. Forskare tror att det är på grund av kväveoxiden som frisätts när UV-strålning träffar huden.
– Solar man så mår man bättre, och det är sannolikt en effekt av endorfinerna. Endorfineffekten sänker stressnivån, vilket kan vara ytterligare en förklaring till att solare har minskad risk för kardiovaskulär sjukdom, säger Pelle Lindquist, professor i klinisk epidemiologi vid Karolinska Institutet, till DN.
Solljuset reglerar också kroppens melatoninproduktion som påverkar dygnsrytmen.
– Man vet att en försämrad melatoninproduktion har ett samband med ökad risk att insjukna i diabetes typ 2, säger Pelle Lindqvist till DN.
Källa: DN, 1177 Vårdguiden, Livsmedelsverket