Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Så påverkas din vecka av att sova ikapp på helgerna

25 maj, 2018
AvMalin Ny
Att ställa om dygnet på helgen gör ingen lyckligare, visar en ny studie.
Att sova dåligt i veckorna och försöka ta igen förlorad sömn på helgerna är vanligt – men inte särskilt bra för vår hälsa eller sömn. Det enligt forskare från Johns Hopkins University School of Medicine som menar att samhället bör anpassa sig efter vårt sovmönster och inte tvärtom.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Ser du fram emot att få sova ut i helgen? Du är inte ensam. De flesta gillar att ta sovmorgon på helgerna även om det inte är optimalt för vår sömn och hälsa, enligt en färsk studie från Johns Hopkins University School of Medicine. Det gäller särskilt yngre människor som mer än gärna går och lägger sig senare på kvällen och vaknar upp senare morgonen efter på helgerna.

Att ”kompensationssova” i kapp på helgerna har i tidigare studier inte visat sig vara en särskilt lyckad strategi. Bland annat har det kopplats ihop med depression, rökning och alkohol- och drogmissbruk. Hos ungdomar har det även varit förknippat med övervikt och inaktivitet, och hos vuxna har sömnstörningar kopplats samman med hjärt- och kärlsjukdomar, stroke, cancer och diabetes.

Läs också: 6 saker som garanterar bättre sömn

Forskarteamet från John Hopkins University School of Medicine har kommit fram till ett liknande resultat. De använde sig av information från en nationell hälsoundersökning mellan 2003-2006, och undersökte 11 951 amerikanska deltagare mellan 6-84 år och deras sömnvanor. Testpersonerna fick bära aktivitetsband som mätte deras aktivitetsnivåer under en veckas tid. Forskningsteamet upptäckte att människor i alla åldersgrupper tenderade att somna senare på samtliga helgdagar – fredag, lördag och söndag – jämfört med vanliga veckodagar. Skillnaderna var störst hos tonåringar som i regel gick och lade sig minst en halvtimme senare än vanligt under helgen.

Annons

– Läggtiderna på söndagar är fortfarande sena, förmodligen för att de flesta har sovit för länge på både fredagar och lördagar. Det här innebär att många människor troligtvis startar sina måndagsmorgnar med en slags sömnskuld, säger Vadim Zipunnikov, en av forskarna bakom studien.

Slutsatsen som forskarna kunde dra var därför att de flesta inte får så mycket sömn som de skulle behöva inför en krävande arbets- eller skolvecka, särskilt tonåringar, och att vi skulle behöva anpassa samhället efter vårt ”riktiga” sovmönster istället för tvärtom.

Läs också: MåBra krossar 13 vanliga myter om sömn

– Vårt resultat fungerar som ytterligare bevis på att tonåringars sömncykler inte är optimala och stöttar också idén om att sociala system inte borde uppmuntra att göra sömnstörningar värre utan att istället gå efter hur våra fysiska behov ser ut, säger Urbanek.

Forskarna föreslår därför att studenter ska tillåtas börja skolan senare och får medhåll från flera andra organisationer i USA – bland annat The American Academy of Pediatrics, American Academy of Sleep Medicine, och American Sleep Association.

Källa: Futurity.org Foto: IBL

Annons