Så solar du smart i vårsolen – expertens hudråd
När solen äntligen tittar fram på våren glömmer många bort hur skadliga vårsolens strålar faktiskt är. Ynette Gustavsson, farmaceut på Kronans Apotek, menar att det är väldigt viktig att använda solskydd i början av solsäsongen. Kroppen är vanligtvis ljusare i hyn och som mest känslig precis efter vintern eftersom den inte är beredd på att bli exponerad av en ökad UV-strålning.
Vad är solbränna?
– När vi utsätts för solljus börjar en ökad produktion av melanin, brunt pigment. Man ska inte chocka huden direkt med mycket solljus, utan vi måste ta det successivt med att återbygga det bruna pigmentet. När vi får det bruna pigmentet blir vår läderhud tjockare, och det i sin tur leder till att det tar längre tid för huden att reagera på solljuset. Denna ökade pigmentbildning samt tjockare överhud är vår kropps naturliga sätt att skydda oss på. På så sätts förebyggs att de cancerframkallande UV-strålarna inte kan tränga in i överhuden lika lätt, säger Ynette Gustavsson.
Varför är det skadligt att bränna sig?
– Melaninet (bruna pigmentet) lägger sig runt om cellkärnan som skydd från strålning på vår arvsmassa, DNA, som finns inuti cellkärnan. Om vi bränner oss skadligt och dessutom vid upprepade tillfällen skadas vår arvsmassa av UV-strålarna från solen, och kan vid för mycket exponering på våra kroppar leda till att våra celler börjar bete sig onormalt, inte dör när de ska och börjar dela sig okontrollerat, vilket kan resultera i hudcancer. Denna cancerform är idag den näst vanligaste cancern att drabbas av, för både män och kvinnor.
Hur skyddar man sig mot de farliga strålarna?
– Bara för att man har en högre solskyddsfaktor så tror många att man kan vistas i solen mycket längre, men det är fel och även livsfarligt. Rekommendationen är max 15-20 minuter i direkt solljus per dag under början av säsongen, men det är såklart beroende på hudtyp. Att vistas lagom mycket i solen är den viktigaste åtgärden man kan göra, var försiktig och vistas inte för länge för ofta i direkt solljus. Undvik att sola mitt på dagen då solen är som starkas då. Om du snabbt blir röd bör du börja med kortare tid i solen, var extra noga med att smörja in dig, och öka tiden successivt du sistas i solen så att huden inte chockas för en för snabb exponering, förklarar Ynette.
I övrigt är det bra med täckande kläder och solskyddskräm med mellan 25-30 SPF, gärna med UVA-symbol på förpackningen. UVA-symbolen berättar nämligen att solkrämen skyddar mot UVA-strålning som motsvarar minst en tredjedel av själva SPF-talet. Gällande solkrämer rekommenderas även att använda olika solskydd för kropp, ansikte och läppar, då huden är olika tunn på hela kroppen.
Om du använder fjolårets solkräm du har kvar hemma är det viktigt att se till att dina solkrämer inte gått ut. Har solskyddskrämerna passerat bäst före-datum är skyddet försämrat. Solskyddskrämer ska inte ligga i kylskåp eller i direkt solljus, utan förvaras bäst där det är mörkt och torrt.
Tips på solskydd för läppar, Läppglans från ACO med SPF 25. Läs mer och ANNONS köp här:
Tips på solskydd för hela ansiktet: Mattgörande creme från Eucerin med SPF 50. Läs mer och ANNONS köp här:
Tips på solskydd för hela kroppen: Effektiv mousse från EVY, med SPF 50. Läs mer och ANNONS köp här.
Hur kan jag ge mina barn det bästa solskyddet?
– Barns hud är ännu känsligare för solen och bränner sig lättare än vad vuxna gör, och måste därmed skyddas extra mycket. Om ett barn utsätts för mycket för direkt solljus kan det i vuxen ålder leda till skadliga hudförändringar. Om du har ett barn som är yngre än ett år borde barnet undvika direkt solljus så mycket som möjligt, då de har nästintill inget eget solskydd alls. Bebisarna bör ha solhatt och heltäckande kläder och vistas i skuggan i den mån det går. Använd solskyddsfaktor 30 eller högre, även om barnet befinner sig i skuggan. Har du lite äldre barn gäller även här täckande kläder, förklarar Ynette Gustavsson.
Det finns också nu för tiden UV-skyddande badkläder, vilka är mycket bra att använda om barnen ska bada. Använd även i detta fall minst 30 SPF och undvik direkt vistelse i solen mitt på dagen, mellan klockan 11-15 ungefär, eftersom solens strålar är som starkast vid den tiden. Om ni inte befinner er vid strand eller pool så är det viktigt att ha i åtanke att skydda barnens hud med solskyddskräm även på exempelvis skolgården, och se även till att de inte leker i för många timmar i sträck i direkt solsken. Att skicka med solkräm i barnens skolväska kan vara ett bra tips också!
Tips på barnvänliga solskydd från ACO:
Solstift som är perfekt för extra utsatta områden som kindben och näsa, med SPF 50. ANNONS Läs mer och köp här.
Solspray för barn med SPF 50+, absorberas snabbt och är lätt att applicera. ANNONS Läs mer och köp här.
Hur får man en snygg solbrun bränna då?
– Det går tyvärr inte att stressa fram solbrun hud. Ofta brukar det direkta resultatet bli en bränna som flagnar samt större risk till hudskador. Dessutom kan det även visa sig om 10-20 år som bruna och röda missfärgade fläckar. För att få en fin och säker solbränna som håller länge rekommenderas istället att innan säsongen skrubba kroppen för att få bort döda hudceller, sola kortare perioder insmord i hög solskyddsfaktor och efteråt smörja in med after sun-kräm eller annan återfuktande kräm. Det vi rekommenderar i första hand är främst brun utan sol-produkter, då dessa skyddar huden eftersom de inte kräver att du ska vara i solen för att få en fin solbränna.
Tips på After sun-lotion från ACO, som lugnar huden efter solandet. ANNONS Läs mer och köp här:
Tips på brun utan sol-produkt för dig som vill ha lite bränna utan att sola. Denna från ACO. ANNONS Läs mer och köp här:
Foto: Kronans Apotek, TT
Läs mer:
Äter du något av dessa läkemedel? Ta det lugnt när du solar!
Experten: Så solar du för att bli brun – inte bränd
Forskare: Därför är det bättre att sola UTAN solskydd