4 goda råd: Så stöttar du någon som sörjer
17 maj, 2016
Anna Carsall
Men sorg är inget problem som ska lösas! Utan en normal och naturlig reaktion på en förlust.
Annons
Det är inte ovanligt att människor, som man sett som nära vänner, plötsligt slutar att höra av sig när man varit med om något svårt – och har sorg. Ofta beror det på att de inte vet vad de ska säga, eller inte känner att de har något att komma med – och så går tiden. Man behöver inte säga något speciellt. Det viktiga är att höra av sig, att visa att man finns.
Läs även: 5 saker som händer i kroppen när du är i sorg
Så här kan du stötta:
- Det är bättre att vara tyst än att dra till med floskler som ”tiden läker alla sår” eller ”var inte ledsen”. Att lyssna är att stötta. Den som har sorg behöver få vara i det som är, och känna att den blir mottagen. Risken är annars att man stänger in känslorna, och låtsas vara som vanligt. Med den enda effekten att sorgen blir ännu svårare och mer långvarig – eftersom man inte tillåts bearbeta den.
- Ofta har vi föreställningar om hur sorg tar sig uttryck, som att man gråter mycket. Ha i stället med dig i bakhuvudet att känslor och tankar kan komma ut på alla möjliga sätt. Det finns inga rätt eller fel sätt att sörja på. Och gråt är inget mått på hur djupt man sörjer. Låt allt få finnas.
Läs även: Psykologen: Så hanterar du sorgen
- Stryk och klappa inte på den som sörjer, eftersom den typen av beröring kan hindra känslouttryck. Håll om i stället, ge en varm lång kram.
- Sätt ingen tidsmarginal: ”Om ett år kommer du ha gått vidare”. Sorg är en successiv process som tar tid. Och man går inte vidare, i den bemärkelsen att man blir precis som förut. Acceptera att saknaden kanske alltid kommer att finnas – och visa att det är okej. Däremot, om det gått en tid, ska inte sorgen uppta all ens tid och kraft. Föreslå att det kan vara bra att prata med en legitimerad psykolog – särskilt om det finns mycket skuldkänslor och varför-tankar.
Källa: Institutet för sorgebearbetning
Annons