Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Så tycker omvärlden om Sveriges corona-strategi

30 mar, 2020
Hanteringen av corona-utbrottet skiljer sig mellan Sverige och övriga världen
Sveriges corona-strategi diskuteras i utländsk media där man bland annat ifrågasätter varför Sverige inte inför striktare restriktioner för att hindra smittspridningen av covid-19.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Sveriges strategi för att hantera coronaviruset, covid-19, och dess spridning har inte bara diskuterats  inom Sverige, utan även i media i andra länder. I press har man bland annat kunnat läsa rubriker som ifrågasätter varför Sverige inte stänger ner i större utsträckning.

”Hela världen står still, utom Sverige”

”Svenska statsministern varnad för den rysk roulette-liknande covid-19 strategin”, är en rubrik hos The Guardian. ”Hela världen står still. Utom Sverige”, är en rubrik i tyska Zeit, som senare i artikeln skriver att ”Sverige är praktiskt taget det enda landet i världen som inte gör allt för att hindra viruset att sprida sig”.

I Tyskland har man på det stora hela stängt ner Berlin, där är bara matbutiker och apotek öppna och det är bara några kunder som släpps in i taget. Lekplatser är stängda och fler än två personer får inte samlas. Så ser det ut på fler platser i Europa, och visst skiljer det sig en del från hur det ser ut här. I Sverige har man valt strategin att i första hand skydda utsatta grupper och tar beslut om restriktioner efter hand. Istället för att stänga ner allt på en gång.

Svenskarna rör sig ute, trots covid-19

Sverigekarta corona och behoven hos sjukhus.

Bilden som ges i flera artiklar är att Sverige lever på ungefär som vanligt, trots coronavirusets spridning. Mycket handlar om att skolor hålls öppna, att man låter restauranger hålla öppet, om än med restriktioner, och att man uppmanar friska människor att gå ut en stund i friska luften om man har möjlighet. Och att man än så länge begränsar det till att det i första hand är äldre och sjuka som ska stanna hemma. Dailymail jämför Sverige med Norge där man tidigare införde kraftigare restriktioner, bland annat genom att stänga ner skolor och idrottssammanhang.

Annons

I finlandssvenska Nyhetspodden hos Yle tar man upp skillnaderna mellan Finland och Sverige när det gäller hanteringen av coronaviruset. Deras nordenkorrespondent Marianna Sundholm, som bor i Stockholm, säger bland annat om Sveriges strategi i podden att:

– Det handlar nog hemskt mycket om att de har bestämt sig för att titta på konsekvenserna för hela samhället och inte bara för sjukvården och smittspridningen. De understryker att det är jätteviktigt att folk följer anvisningarna för att inte sprida smitta, att hålla sig hemma om man har minst lilla symtom och det verkar som att svenskarna lyder det här ganska bra.

”Sverige fokuserar mycket på ekonomi”

Svenskarna följer råd, regler och riktlinjer – och har ett stort eget ansvar.

I podden pratas även om att svenskarna lever lite som i sin egen värld, i en sorts trygghetsbubbla. Och att skillnaderna i hur man reagerar kanske kan bero på att man i Finland har andra erfarenheter från krislägen, som krig, i annan utsträckning. I Finland har man bland annat stängt ner skolor och fler än tio personer får inte vistas på samma plats.

Annons

Marianna Sundholm beskriver en upplevelse av att Sverige valt att fokusera mycket på ekonomi. Att Folkhälsomyndigheten pratar om följder på hälsa och vården men att de politiker som uttalar sig till stor del fokuserar på just de ekonomiska aspekterna, på ett helt annat sätt än man gör i Finland. Och att man här i Sverige även fokuserar mer på att de ekonomiska konsekvenserna av att allt stängs ner också kommer att innebära risker för hälsan.

– Det kommer att komma mera restriktioner här också men de har nog hela tiden poängterat att allting kan inte stänga ner, skolor kan inte stängas ner för att det har så jättestora konsekvenser för hela samhället. Och också gällande smittspridningen – att de hellre ser att barnen är i skolan än att de sprids över resten av samhället och att man inte heller vill att föräldrar i så stor grad måste hålla sig hemma från sina jobb, säger hon i podden.

Varför stänger inte Sverige skolorna?

Borde svenska skolan stängas ner? Inte än så länge menar Folkhälsomyndigheten.

Många länder har valt att stänga skolorna som ett led i att bromsa smittspridningen. Men även där går Sverige mot trenden. Varför?

Annons

I en intervju med Expressen klargör statsepidemiolog Anders Tegnell att en skolstängning har liten effekt på smittspridningen men en stor inverkan på sjukvården, därför är det inte en rimlig åtgärd just nu.

I samma intervju får Tegnell frågan varför vi är mer liberala än övriga coronadrabbade länder. Det är att tolka Sveriges åtgärder fel, menar han. Det vi har gjort, precis som övriga länder, är att vidta åtgärder som är anpassade efter vårt samhälle och som har bäst effekt här.

– Det kommer vara olika mellan olika länder beroende på traditioner, lagar, regler och annat. Det här är det som fungerar bra i Sverige just nu, säger han.

”Sverige gjorde rätt”

Han säger också att vi behöver komma en bit längre fram innan vi kan jämföra åtgärdseffekten mellan de nordiska länderna, som han annars menar har en liknande utveckling när det gäller den pågående coronapandemin.

Han får medhåll från Johan Giesecke, smittskyddsexpert och rådgivare till WHO. I ett uttalande i Aftonbladet säger han ”Jag tror det kommer bli så att Sverige får mycket kredd när allt är klart, att det var vi som gjorde rätt.”

Emma Frans: ”Vi får se vem som gör rätt och fel”

Emma Frans är en av många experter som Sverige lyssnar på just nu.

I Tv4:s expertpanel svarar Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi, på frågan om Sverige har gjort tillräckligt, trots att vi vidtagit färre åtgärder än många andra länder:

Annons

– Sverige sticker ju verkligen ut i jämförelse med andra länder, i och med att man låter invånarna ta ett eget större ansvar, jämfört med vad man har gjort i andra länder. Ingen sitter ju på facit nu, så ingen vet. De åtgärder vi vet idag ser vi inte effekterna av förrän veckor senare, så det är svårt att säga vem som gör rätt och vem som gör fel.

Vad vi lär oss av det återstår alltså att se. Emma Frans fortsätter:

– Det tror jag också är jätteviktigt att tänka på, och på det sättet kanske det nästan är bra att länder gör lite olika. För då kommer vi också förstå vilka saker som är effektiva och vilka som inte är det.

Foto: TT

LÄS MER:

Svenskarnas vittnesmål om corona i världen: ”Apokalyptiskt”

Hela familjen drabbades av corona: Alla fick olika symtom

Så mycket mindre rör vi på oss nu – i Sverige och övriga världen

Senaste nytt om Corona i Sverige, och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Hur ser spridningen ut runt om i världen just nu, vad är det för skillnad mellan en vanlig influensa och på covid-19? Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Annons