Så vet du om din dåliga andedräkt kan bero på sjukdom
Är det något vi fasar för så är det att lukta illa ur munnen – utan att ha en aning om det. Ändå drabbar det de flesta lite då och då. Vissa är till och med så rädda att ha dålig andedräkt att de får en fobi, halitofobi – en obefogad skräck att lukta illa ur munnen. Ofta leder det till en onödig oro och överkonsumtion av tuggummi och munskölj.
–Många vågar inte ens fråga tandläkaren om sin dåliga andedräkt, så pinsamt upplevs problemet som. Och det är synd, säger tandläkaren Sofia Nordwall på Trollhättans tandvårdsteam.
Bakterier i munnen står för hela 90 procent av fallen med dålig andedräkt. Den dåliga lukten bildas när bakterierna i munnen bryter ner proteiner från matrester, saliv och plack. Då frigörs svavelföreningar, bland annat vätesulfid, som luktar gamla ägg. Bäst trivs bakterierna i en torr mun, vilket förklarar den ökända morgonandedräkten.
Men hur vet man om den dåliga lukten finns även på dagen?
– Smakar det illa i munnen, brukar det i regel också lukta illa. Man kan också slicka sig på handleden så att det blir ordentligt blött, låta det torka och sedan känna efter hur det luktar, säger Sofia Nordwall.
Orsaker bakom dålig andedräkt
Lösningen? Att borsta tänderna noggrant och regelbundet, använda tandtråd och kanske även tungskrapa.
– Illaluktande bakterier sätter sig gärna mellan tänderna och i tandsten. Det kan man vara svårt att få bort själv och då behöver man gå till tandläkaren. Men ofta räcker det med en god munhygien.
Andra vanliga orsaker till dålig lukt är hål i tänderna, tandlossning och slitna lagningar.
– Inflammerade tänder och tandkött avger också en speciell lukt som är svår att sätta ord på.
Kronisk halitos, som är den medicinska beteckningen på långvarigt dålig andedräkt, delas in i intra-oral (i munnen) halitos och extra-oral (utanför munnen) halitos, beroende på var den dåliga lukten kommer ifrån. Kommer lukten från exempelvis lungorna eller magen räknas tillståndet som extra-oral halitos. Då hjälper det inte att skrubba tänderna nitiskt.
– Om lukten kommer från andra delar av kroppen är det inte säkert att den sitter i saliven och då fungerar inte testet med att slicka sig på handleden. Ibland kan dålig andedräkt komma från halsmandlarna eller från en stressad mage. Sur mage brukar avge en frän lukt ur munnen, säger Sofia Nordwall.
Ett kännetecken på extra-oral halitos är att utandningsluften från näsan luktar illa. Den dåliga lukten kommer från lungorna och känns alltså även när man andas med stängd mun. Misstänker man att andedräkten orsakas av en sjukdom bör man vända sig till sin husläkare.
Här är några sjukdomar som kan göra att man kan få dålig andedräkt:
- Halsfluss, bronkit och luftrörsbesvär.
- Kroniska besvär med nässlemhinnan, till exempel om man använder för mycket nässpray.
- Lungsjukdom
- Magbesvär, sura uppstötningar
- Diabetes typ 2, som i början kan avge en lukt av aceton
- Leversjukdom
- Njursvikt
- Vissa mediciner har muntorrhet och dålig andedräkt som biverkan. Det gäller bland annat vätskedrivande mediciner och läkemedel mot depression.
Så undviker du dålig andedräkt:
- Håll rent i munnen: använd tandborste, tungskrapa, mellanrumsborstar och tandtråd. Fluortuggummi och munskölj kan också hjälpa.
- Drick mycket vatten under dagen. Bakterier trivs bäst i en torr mun där salivproduktionen är dålig.
- Det finns också salivstimulerande medel att köpa på apoteket för de som lider av muntorrhet.
- Vitlök, kryddstark mat, kaffe, alkohol, rökning och snusning kan bidra till dålig andedräkt.
Källa: Praktikertjänst, Harvard Medical School Foto: TT