8 saker människor ångrar på dödsbädden
Tyvärr är det i många som kommer på vad de hade velat göra annorlunda i sitt när det är försent. Det är vanligt att man i livets slutskede får ångest över saker val man gjort. Men vad är de vanligaste sakerna som människor ångrar vid sin dödsbädd?
Bronnie Ware är författare och föreläsare som tidigare jobbat hon inom palliativ vård – där patienterna är i livets slutskede. Vid sina samtal med patienterna noterade hon att många ångrade ofta samma saker. Och dessa samtal blev grunden till hennes bok ”The Top Five Regrets of the Dying – A Life Transformed by the Dearly Departing”. Där hon listar saker som är vanligt att människor ångrar vid sin dödsbädd.
Dessutom har begravningsbyrån Fonus gjort en opinionsundersökning frågat 1 047 svenskar om vad de är mest rädda för att ångra när det är dags att summera livet.
– Undersökningen bekräftar det som vi upplever när vi träffar anhöriga till människor som gått bort. Efter ett långt liv är det inte vad vågen visar som räknas. Årets nyårslöfte borde kanske i stället vara att våga mer, säger Peter Göransson, informationschef på Fonus.
Begravningsbyråns undersökning och Bronnie Wares bok visar en del samma svar, men några skiljer sig åt.
Det här är de vanligaste sakerna människor ångrar på sin dödsbädd:
1. Jag önskar att jag hade följt mina egna drömmar
Många önskade att de vågat leva ett liv sant mot dem själva – inte ett som andra förväntade sig. Bronnie Ware noterade att de flesta patienterna hon träffade inte hade uppfyllt ens hälften av sina drömmar och var tvungna att dö med vetskapen att det berodde på val dom själva hade gjort, eller inte gjort. Vilket gav upphov till både ånger och ångest. Detta var också det som flest ångrade i undersökningen som Fonus gjorde.
2. Jag ångrar att jag jobbat så mycket och hårt.
Både i Bronnies bok och i begravningsbyråns undersökning var det många som upplevde att de lagt för mycket tid och fokus på sitt jobb, framförallt männen som kände att de missat barnens uppväxt och tid med sin partner. Att det var vanligare bland män tror Bronnie beror på den generationen hon mötte, där kvinnorna helt enkelt tog ett större ansvar för hem och familj.
3. Jag ångrar att jag inte var ärlig med sina känslor och sa vad jag kände
Den som håller inne sina känslor och inte visar sitt sanna jag eller äkta åsikter blir bitter. Många begravde sina känslor för att hålla sams med andra. Detta såg Bronnie tydligt bland patienterna. Bitterhet, falskhet och oäkta relationer är skadligt för hälsan anser hon.
4. Jag önskar att jag hade vårdat mina vänskaper bättre
Det var många personer som inte insåg alla fördelar med gamla vänner förrän de nådde sina sista veckor i livet och då var det försent att leta upp dem. Många hade fastnat i sina egna liv låtit viktiga vänskaper rinna ut i sanden. Att inse att man prioriterat bort viktig vänskap är en smärtsam insikt, det såg Ware tydligt.
5. Jag önskar att jag tillåtit mig själv att vara lyckligare
Många inser inte förrän i slutet att lycka är ett val. Gamla mönster och vanor gör det svårt att värdesätta den lycka som faktiskt finns inom räckhåll och rädsla för förändring kan stå i vägen för att hitta nya glädjekällor. Många ångrade att de inte tagit till vara på guldkornen i vardagen – eller vågat leta efter nya. I Fonus undersökning var det många som ångrade att de skrattat för lite, och det går ihop med den här punkten. Man ska tillåta sig själv att vara lycklig och vara med människor som får en att skratta.
6. Jag ångrar att jag inte reste mer
Att upptäcka världen är ett kall för många i livet. 30% av alla som deltog i Fonus undersökning sa att de ångrade att de inte reste mer.
7. Jag önskar att jag inte hade misskött min hälsa
Det är ingen som nämner sitt utseende när de ligger på dödsbädden. Men det är 12 % av de som deltog i Fonus undersökning som nämner att de önskar att de hade tagit hand om sin hälsa bättre.
8. Jag ångrar att jag drack för mycket
Alkoholproblem är vanligt överallt i världen. Och det kommer ofta med tråkiga konsekvenser, och dessa är det en del som ångrar när det är försent. 2% av alla i undersökningen angav det.
Så gjordes Fonus undersökning
Undersökningen gjordes av Norstat på uppdrag av Fonus*. Bland ett slumpmässigt rekryterat riksrepresentativt urval i åldrarna 18 till 79 år genomfördes 1 047 webbintervjuer under perioden 28 augusti till 9 september 2015. 568 av de tillfrågade var män och 479 var kvinnor.
Frågan löd ” Vilka av följande alternativ är du mest rädd för att ångra på din dödsbädd?”. Svarsalternativ som redovisat ovan.
Åldersfördelningen bland de tillfrågade: 18-29 år: 255 st, 30-49 år: 365 st, 50-64 år: 225 st, 65-79 år: 202.
Källa: Renew magazine