Sanna Lundells nya liv utan alkohol: ”Så många hälsofördelar”
Sanna Lundell är aktuell med Beroende med Sanna Lundell i Sveriges Radio – en serie där berättelser om missbruk, allt från alkohol till socker och läkemedel, står i fokus.
För MåBra berättar journalisten att hon under arbetet med serien har slutat dricka alkohol.
– Det är inte för att jag egentligen har ett beroende, utan för att jag också har nördat in mig i vad alkohol faktiskt gör med kroppen, säger hon.
Sanna Lundell har sedan länge varit öppen om sin medberoendeproblematik som präglat både hennes uppväxt och vuxna liv. Ämnet beroendesjukdomar är en hjärtefråga, och arbetet med nya programserien i Sveriges Radio ser Sanna som en ”lustfylld process” trots det tunga temat, berättar hon för MåBra.
– Det har varit viktigt för mig både rent personligt men också, förstås, så ser jag det här som ett kall för mig att få utbilda, upplysa och folkbilda i den här frågan.
Även att bryta stigmat kring missbruk och beroendesjukdomar.
– För mig har det varit viktigt att avkoda den här sjukdomen från skam.
Starka berättelser och nya kunskaper
Förutom starka och hoppfulla berättelser från människor som kämpar med missbruk, har Sanna samlat på sig nya kunskaper kring beroendesjukdom.
– Det är en kronisk sjukdom, den är ärftlig i väldigt hög grad. Och för mig att bara inse att vi skulle kunna sätta ett likhetstecken mellan beroendesjukdom och till exempel ärftlig cancer... Det är väl jättebra att man vet att man har det i sin genbank, och att man kanske kan överföra det till sina barn, och att man då är uppmärksam på ett annat sätt och kanske skapar större kunskap och förståelse för just den här sjukdomen i sin egen familj.
Har valt bort alkohol: ”Nästan ingen PMS”
Om man vet med sig att man har en sårbarhet för sjukdomarna är det bra att vara vaksam, menar Sanna.
– Jag till exempel, som en följd av arbetet med det här programmet, har blivit nykter. Det är inte för att jag egentligen har ett beroende, utan för att jag också har nördat in mig i vad alkohol faktiskt gör med kroppen, säger hon och fortsätter:
– Det är inte så många som vill prata om det, men det finns entydiga svar på att till exempel ett alkoholstopp reducerar cancerrisk. Det finns så många hälsofördelar med att undvika alkohol.
Ungefär ett år har gått sedan Sanna bestämde sig för att prova på det nyktra livet. I dag mår hon ”så jäkla mycket bättre” både fysiskt och psykiskt, konstaterar hon.
– Jag har nästan ingen PMS, jag är mycket jämnare. Jag har så mycket mindre oro och ångest och sömnen är mycket bättre, säger hon och berättar att hennes tidigare underfunktion i sköldkörteln också blivit betydligt bättre.
Sociala livet utan alkohol
På frågan hur hennes sociala liv har påverkats av att inte dricka alkohol kommer svaret snabbt: ”Inte ett skit”.
– Vi alkoholdebuterar ofta när vi är ganska unga. När vi är unga har vi inte utvecklat sociala färdigheter riktigt. Det är en ”deal breaker” att börja dricka alkohol, att man känner sig mindre blyg och man vågar bjuda på sig själv, man vågar ta plats.
– Men när man är 44 år är man sig i ett helt annat läge. För mig är det tvärtom, att jag blir liksom tillknäppt när jag dricker alkohol, för att man förlorar lite av kontrollen. Det är inte den personen som jag vill visa upp för andra människor. Jag vill vara mig själv, det är också något som är härligt att inse. Jag behöver inte alkohol, säger hon och berättar att hon dessutom blir allt mer bakfull nu för tiden.
Hit kan du vända dig om du mår dåligt
- I akuta situationer; ring alltid 112.
- Vårdguiden 1177 – om du behöver hjälp att hitta en mottagning eller har frågor om psykisk ohälsa.
- Mind självmordslinje, öppet dygnet runt; 901 01.
- Mind föräldratelefon, öppet på vardagar klockan 10–15; 020-85 20 00.
- Jourhavande medmänniska, öppet alla dagar 21– 06; 08-702 16 80.
- BRIS (barnens rätt i samhället), alltid öppet för dig under 18 år; 116 111.
- Spes, suicidprevention och stöd till efterlevande, öppet alla dagar 19–22; 020-18 18 00.
- Kyrkans SOS, öppet vardagar 13–21 och helger 16–21; 0771-800 650.
- Här hittar du en lista på stödlinjer!
Vill förstå sjukdomen – och inte ta den personligt
Tidigare har Sanna, tillsammans med Ann Söderlund, gjort programmet Djävulsdansen om missbruk och psykisk ohälsa med fokus på anhörigperspektivet.
Den här gången vill Sanna försöka förstå beroendesjukdomen – vad den faktiskt gör med dem som är sjuka; vad som ligger bakom de förändrade, ”ibland svekaktiga beteenden”, som kan såra en som anhörig.
– Men i takt med att jag har läst in mig på den här sjukdomen så har det ökat min empati och förståelse. Det går liksom inte att ta den personligt.
Råd till andra: ”Alla känner någon”
För att kunna hjälpa personen att komma till rätta är det viktigt att utveckla sin empati och förståelse för sjukdomen, säger Sanna.
– Alla känner någon. Man säger att ungefär tio procent av Sveriges befolkning har en beroendesjukdom, något typ av beroende.
– Men för att kunna hjälpa personer så måste man våga fråga. Man måste våga vara ickedömmande, och man måste våga finnas där på rätt sätt.
Beroende med Sanna Lundell har premiär den 23 augusti i P1.