Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Senaste nytt om corona: Detta hände söndagen 5 april

05 apr, 2020
nytt test corona
Nya snabbtester på gång, ljusning i Spanien och vården i Stockholm rustar för katastrofläge.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Senaste nytt om corona

Så här ser läget i Sverige efter Folkhälsomyndighetens dagliga uppdatering kl 14:

Läget i Sverige:

Antalet sjuka: 6830 st

Intensivvårdade: 541 st (134 kvinnor, 407 män)

Avlidna: 401 st (167 kvinnor, 234 män)

statistik coronaviruset i Sverige.

Bilden kommer från Folkhälsomyndighetens egna statistiksida, som du hittar här.

Nya snabbtester på gång

Dagens metod för att undersöka om en person är smittad med coronaviruset kräver avancerad utrustning och tar åtskilliga timmar. Nu försöker en svensk forskargrupp ta fram ett test för covid-19 som skulle kunna ge svar på en halvtimme. De första försöken ser lovande ut, skriver Svenska Dagbladet. Hittills har testerna gjorts i laboratoriemiljö. Nästa steg är att testa om metoden ger rätt svar på riktiga prover från människor. Testet går ut på att vätskan ändrar färg från röd/rosa till gul om provet är positivt (se bild ovan).

Annons

Det här betyder egentligen ”allmänna råd och rekommendationer”

Folkhälsomyndigheten har fått kritik för att de går ut med allmänna råd och rekommendationer, i stället för att införa förbud under coronakrisen.

Åsa Holmér, terminolog vid Språkrådet, förklarar i ett blogginlägg att innebörden av allmänna råd och rekommendationer är betydligt hårdare än kanske många vet om:

”Allmänna råd är inte detsamma som om min kompis rekommenderar mig att läsa en viss bok, vilket jag inte alls måste göra. Allmänna råd och rekommendationer är skarpa till sin karaktär. De måste man följa”, säger hon.

Vården i Stockholm rustar för katastrofläge

4 april krävde Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms Läkarförening, att Stockholms sjukvård ska gå upp i katastrofläge för att hantera den snabba tillströmningen av covid-19-patienter. Något som Region Stockholm ”inte utesluter att det sker inom kort”.

Annons

I en intervju med SVT idag meddelar Björn Eriksson att Region Stockholm ”ligger steget före” med ett 80-tal lediga vårdplatser.

– Katastrofläge är ett läge där vi uttömmer alla resurser som finns för att bara koncentrera oss på akut och nödvändig vård. När man säger att man går upp i katastrofläge säger man samtidigt att det inte går att upprätthålla kvalitet lika högt som tidigare. Och det är när vårdplatserna tar slut och vi har ett större behov som vi hamnar i det läget, säger han i intervjun.

Han medger dock att katastrofläget varit nära flera gånger och att man nu utvärderar läget dag för dag.

LÄS MER: Stockholms sjukvård i katastrofläge? Så fungerar vårdens tre beredskapslägen

Nya coronafall oroar i Kina

I helgen kom rapporter att flera nya fall av covid-19 konstaterats i Kina. 30 nya fall registrerades på lördagen. Av de nya fallen gäller 25 personer som rest in i Kina från utlandet medan resterande fem smittats i Kina, samtliga i provinsen Guangdong. Detta rapporterar TT.

Annons

Färre dödsfall i Spanien…

Spanien är ett av de länder som drabbats allra hårdast av coronaviruset. Men nu har det gått åt rätt håll under några dagar. Under det senaste dygnet har 674 personer avlidit, vilket är det lägsta antalet på tio dagar. Det är tredje dagen i rad som antalet avlidna minskar i landet. Totalt har drygt 12 400 människor avlidit i coronautbrottet i Spanien och över 130 000 har bekräftats smittade, uppger SVT.

…men fler i Storbritannien

Storbritannien rapporterar i dag den hittills största ökningen i antalet dödsfall under ett dygn, uppger SVT som hänvisar till The Guardian. De senaste 24 timmarna har 621 dödsfall rapporterats in. Totalt har nästan 5000 personer avlidit till följd av covid-19 – och nästan 50 000 personer testats positivt för sjukdomen.

Frankrike rekommenderar munskydd

I Frankrike ändrar nu myndigheterna direktiven och rekommenderar alla att använda munskydd under coronaepidemin. Synen på munskydd är väldigt olika mellan olika länder. Två europeiska länder har exempelvis infört munskyddstvång om du ska vistas ute – Tjeckien och Slovakien. Men världshälsoorganisationen, WHO, står fast vid att det bara finns två grupper som behöver använda munskydd: Personer som är sjuka, och personer som tar hand om sjuka.

Annons

LÄS MER: Munskydd mot coronavirus – därför gör alla länder så olika

4 av 5 kan ha smittats av en viss grupp

Enligt en ny studie står personer med milda symptom för närmare 80 procent av alla nya coronafall, uppger Svenska Dagbladet. Dessa anonyma smittbärare är inte lika smittsamma som personer med allvarliga symptom, men de ger lika allvarliga infektioner.

– Denna stora andel odokumenterade infektioner, varav många utan påtagliga symptom, tycks ha underlättat den snabba spridningen av viruset i Kina, skriver forskarna.

LÄS MER: Studie: De här personerna sprider coronaviruset allra mest

Senaste nytt om Corona i Sverige, och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Mer om hur corona-spridningen ser ut i världen, varför fler män än kvinnor drabbas av covid-19 och om symtom, skydd och riskgrupper hittar du i vår samling av artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Annons