Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Senaste nytt om corona: Detta hände måndagen 6 april

06 apr, 2020
Senaste nytt kring coronaviruset 6 april
Här är dagens nyhetssvep kring corona och covid-19.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Senaste nytt om corona och covid-19

Läget i Sverige:

Antal konstaterat smittade: 7 206

Antal avlidna: 477

Läget i Världen:

Antal konstaterat smittade: 1 272 115

Antal avlidna: 69 374

 

Bilden kommer från Folkhälsomyndighetens egna statistiksida, som du hittar här.

Källor: Folkhälsomyndigheten och John Hopkins University

Coronasmittad bebis får intensivvård i Uppsala

Under söndagskvällen kom föräldrarna in med ett spädbarn till akutmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Barnet hade då så svåra andningsbesvär att det lades i respirator. Under måndagen rapporterades dock barnets tillstånd som stabilt, skriver TT.

Enligt Folkhälsomyndigheten har 40 barn under nio år hittills konstaterats smittade med coronaviruset.

Annons

Coronasmittad bebis får intensivvård i Uppsala

Barn med coronavirus får andra symtom än vuxna

 

Tegnell: ”Räkna inte med att du kan resa i sommar”

Förra veckan (den 3 april) kom beskedet att utrikesdepartementet avråder svenskar från icke nödvändiga resor till alla världens länder fram till och med den 15 juni 2020. Därefter kommer ett nytt beslut att tas.  Anders Tegnell menar att de som planerat att resa senare under sommaren troligtvis inte heller kommer kunna resa iväg.

– Det tror jag inte man ska räkna med. Det blir nog en semester i Sverige, säger han till Aftonbladet.

Folkhälsomyndighetens bedömning är att några resor utanför Sveriges gränser kommer att bli svåra att genomföra också i sommar.

Anders Tegnell: Räkna inte med att du reser utomlands i sommar

 

Tuff tid för Storbritannien

Senaste dygnet har 439 personer avlidit till följd av covid-19. Dödstalet i landet är nu 5 373, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. För tio dagar sedan konstaterades landets premiärminister Boris Johnson smittad med coronaviruset. Under kvällen har flyttats till intensivvårdsavdelning, enligt ett officiellt uttalande från hans residens Downing Street.

Annons

”Allt mitt stöd går till Boris Johnson, hans familj och det brittiska folket i denna svåra tid. Jag önskar honom en snabb återhämtning”, twittrade Frankrikes president Emmanuel Macron.

I början av mars berättade en obrydd Johnson hur han skakat hand med coronasjuka patienter.

 

Är coronaviruset luftburet eller inte?

Det har länge varit fastslaget att coronaviruset överförs genom så kallad droppsmitta. Men nu har denna teori börjat ifrågasättas.  På en presskonferens den 3 april uppgav till exempel WHO att det finns en viss möjlighet att coronaviruset kan vara luftburet, ett uttalande som ledde till stor förvirring – och kommenterades av Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

– Det är en semantisk fråga, vad man kallar luftburet och inte, säger hon till TT.

Det forskarna menade blir på svenska aerosolsmitta, som främst uppstår inom hälso- och sjukvården, till exempel när patienter är intuberade. Där måste man alltså beakta risken för aerosolsmitta.

Annons

Tegmark Wisell slår fast att coronaviruset fortsatt är en droppsmitta, som inte är luftburen.

Är coronaviruset luftburet? MåBra reder ut

Kan jag få corona av lösviktsgodis?

En fråga måna godissugna svenskar ställer sig lagom till påskhelgen. Svaret som Livsmedelsverket ger är att det inte finns någon smittorisk vid lösviktsgodiset, eftersom virusets smittvägar inte går via magen.

– Vad vi vet idag så finns det inget som tyder på att man kan bli sjuk av att ha ätit livsmedel med virus på. Det är på andra sätt man främst blir sjuk, säger Christina Lantz som är mikrobiolog på Livsmedelsverket till SVT.

Om någon hostar, nyser eller lämnar saliv vid godisstationen som du får på händerna och sedan i din egen näsa, hals eller ögon kan bilden bli en annan.

Kan jag får corona av lösviktsgodis

Skyddar munskydd och när ska man ha dem?

Åsikterna om när, hur och varför man ska bära munskydd som skydd mot corona går i sär. Även i Sverige. Vissa läkare höjer rösten för att fler bör bära, medan Folkhälsomyndigheten inte ansett att privatpersoner bör bära dem.

Annons

Men under söndagskvällen, när Karin Tegmark Wisell, chef för avdelningen för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten, var med i SVT-programmet Agenda gav hon andra besked. Hon uppgav då att munskydden skulle kunna ge ett visst skydd.

– Man har de senaste dagarna sett i publikationer att munskydd kan ge ett visst skydd. Vi får ny kunskap hela tiden. Nu finns det data som visar att de kan hjälpa i smittsituationer. Munskydden kan ha en viss roll när det gäller att exempelvis dämpa hostningar och nysningar.

WHO har gjort en lista som kan leda dig rätt i frågan.

Läs mer här

Ytterligare en svart dag för USA

Dödssiffran fortsätter att stiga i USA, det senaste dygnet har 1 147 dödsfall registrerats och landet har nu över 10 000 dödsfall. USA har därmed det tredje högsta dödstalet i världen. Detta rapporterar Reuters.

 

Region Uppsala hjälper Stockholm

I helgen fick Uppsala en förfrågan från Stockholm om att ställa vårdpersonal till förfogande för det ökade behovet av coronavård  i Stockholm. Då tackade Uppsala nej och hänvisade till att man behövde sin personal för sin egen coronavård. Men nu ändrar man sig:

Annons

– Även Region Uppsala har en mycket hög belastning, men vi måste vara solidariska och vi vill göra vad vi kan för att hjälpa Region Stockholm i deras svåra situation, säger Mikael Köhler, tf hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala i ett pressmeddelande.

Förutom vårdpersonal hjälper Uppsala till med helikoptertransporter av patienter som ska flyttas till andra delar av landet och kan också dirigera om sina ambulanser.

Ljusning för Norge

I Norge smittar varje coronasmittad person nu i genomsnitt 0,7 personer och landet har därmed smittan under kontroll, uppger hälsominister Bent Høie.

Källa: SVT

… och för Spanien och Italien

De hårt drabbade länderna Spanien och Italien fortsätter klättra nedåt på antalet rapporterade avlidna.

LÄS MER:

Munskydd mot coronavirus – därför gör alla länder så olika

Coronaviruset: Här är de nya behandlingarna som ger hopp

Nya uppgifter: 4 av 5 coronasmittade har INTE symtom

Senaste nytt om Corona i Sverige, och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Mer om hur corona-spridningen ser ut i världen, varför fler män än kvinnor drabbas av covid-19 och om symtom, skydd och riskgrupper hittar du i vår samling av artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Annons