Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Sissi överlevde livmoderhalscancer – nu vill hon få fler att ta cellprov

05 nov, 2019
sissi hamnström cole har haft livmodercancer
Sissi Hamnström Cole undvek att gå på de cellprovtagningar hon kallades till. När hon väl kom iväg, hade hon hunnit få livmoderhalscancer. "Hade det funnits ett hemmatest då, kanske jag hade sluppit bli sjuk", säger hon. För i dag kan man testa sig själv hemma i flera landsting.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Efter en komplicerad förlossning ville Sissi Hamnström Cole, 58, inte ha någon kontakt med vården. Därför undvek hon att gå på sina gynekologiska cellprovtagningar i tolv år. När hon slutligen tog provet i samråd med sin privata gynekolog visade provet att hon hade cellförändringar och en HPV-infektion (humant papilom-virus). Man tog också ett prov från livmodertappen. Men Sissi kände sig helt lugn. Cellförändringar är ju trots allt vanligt och det kan tas bort.

– Det går över, tänkte jag. När de tog bort förändringarna i livmodertappen trodde jag att det var klart.

Fick diagnosen livmoderhalscancer

Vid uppföljningsundersökning fanns fortfarande HPV-infektionen kvar och även nya cellförändringar, så man gjorde en så kallad konisering, där man med operation tar bort vävnad ytterst på livmodertappen.

Det var efter det Sissi fick kallelsen till ett återbesök. ”Ta med en anhörig” stod det. Hon förstod att nu var det allvar.

Annons

– Hela min värld föll samman då. Jag var ensamstående med en 13-årig son och jag tänkte att det här kommer aldrig att sluta bra.

Sissi fick veta att hon hade livmoderhalscancer. Det var i slutet av november 2014. Sissi fick en operationstid i december.

– Men jag tackade nej. Jag ville inte opereras då, utan låta livet vara så normalt som möjligt över jul och nyår, inte minst med tanke på min son.

Cancern hade spridit sig

I januari opererades hennes livmoder, äggstockar, äggledare och 53 lymfkörtlar i det lilla bäckenet bort. Det visade sig att cancern hade spridit sig till lymfkörtlarna och att Sissi även måste få cellgifter och strålbehandling. Mellan april och maj skulle hon strålbehandlas sammanlagt 25 gånger. Plus att hon fick cellgifter varje vecka. Det innebar behandling fem dagar i veckan i fem veckor.

– Varje dag körde jag från Söderköping till sjukhuset i Linköping. Den timmen i bilen var min egentid då jag hann tänka.

Annons

Hemma orkade hon inte så mycket mer än att ta hand om sonen och däremellan ligga i soffan och sova. Aptiten var borta och tarmarna krånglade.

Det visade sig att Sissis kropp inte orkade med all tuff behandling eftersom den slog ut hennes vita blodkroppar. Cellgiftsbehandlingen fick avbrytas i förtid. I maj 2015 var hon färdigbehandlad och vid en uppföljning i juni såg allt fint ut. Tanken var att Sissi skulle vila upp sig under sommaren. Istället kom nästa slag: hennes lillasyster drabbades av en lungcancer som inte gick att bota.

– Det tog ett tag för mig att komma tillbaka efter att hon hade dött.

Sissi har nu varit cancerfri i fyra år. Ett år av kontroller återstår. Men det är inte bara oron för återfall som påverkar hennes liv. Det gör även komplikationerna av strål- och cellgiftsbehandlingen.

– Eftersom man tog bort 53 lymfkörtlar i bäckenet fick jag lymfödem i benen. Det kan vara väldigt smärtsamt och jag måste ha lårhöga kompressionsstrumpor på mig all vaken tid.

Annons

Drabbades av nervpåverkan

Hon hade turen att få hjälp av en lymfterapeut på sjukhuset och hon får fyra par kompressionsstrumpor om året kostnadsfritt.

– Fyra par strumpor som ska räcka i ett helt år. Det säger sig självt att det inte gör, när man ska bära dem hela dagarna. Vill man ha fler par får man betala själv. Då kostar det 875 kronor paret.

Förutom lymfödem har Sissi även fått problem med tarmarna och drabbats av nervpåverkan.

– Ibland känner jag inte högerbenet, det är som att ha en luftkudde under foten. En gång föll jag handlöst och slog sönder knät.

Hon är självklart lycklig över att läkarna kunde behandla cancern framgångsrikt. Men samtidigt önskar hon att hon hade förstått mer om de svåra komplikationer man kan få efteråt. Sissi vill också slå ett slag för att man verkligen ska gå på sina kontroller.

– Och om man inte vill gå till gynekologen, till exempel för att man har dåliga erfarenheter, finns det faktiskt ett hemmatest man kan göra. Tyvärr är det inte alla regioner som har infört det än.

Men vissa regioner, till exempel Stockholm, Gotland och region Skåne, har redan börjat skicka ut hemmatest till kvinnor som inte tagit cellprov på flera år.

– Om det här hemmatestet hade funnits innan jag blev sjuk, hade jag kanske sluppit cancer, säger Sissi.

Det här är livmoderhalscancer (Cervixcancer)

  • Varje år får cirka 450 kvinnor i Sverige livmoderhalscancer. Nästan all livmoderhalscancer orsakas av det sexuellt överförbara HPV-viruset.
  • Livmoderhalscancer ger väldigt få symtom, särskilt i tidiga stadier. Ibland kan man få små blödningar mellan menstruationerna eller blodblandade flytningar.
  • Många sexpartners ökar risken för att få viruset HPV. Rökning och upprepade underlivsinfektioner är andra riskfaktorer för att drabbas.

Så här funkar hemmatest av HPV

  • Självtest skickas till kvinnor som under många års tid har uteblivit från cellprovskontroller.
  • Testet består av en bomullspinne för provtagning, anvisningar, transporthylsa och ett svarskuvert.
  • Självtestet visar bara om kvinnan bär på HPV, inte om hon har cellförändringar.
  • Än så länge är det inte alla regioner som har inför hemmatest. Det finns bland annat i Stockholm, Gotland, Skåne och Västmanland. Kolla vad som gäller i din region.

Foto: Stefan Jerrevång

Läs mer:

10 frågor och svar om cancer i underlivet

Så känner du igen äggstockscancer

Annons