Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Sjuk av hunden? Här är sjukdomarna som smittar från djur till människa

10 jun, 2019
Sjukdomarna du kan få av din hund!
Finns det något härligare än att gosa med en glad hund eller kela med killingar i djurparkens klapphörna? Men det finns risker med gosandet. Sjukdomar som smittar från djur till människa, så kallade zoonoser, blir fler och allt vanligare i Sverige. Så här skyddar du dig!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

De gör oss lugna, sänker vårt blodtryck och ser till att vi får massor av motion. Hälsofördelarna med att ha hund är många. Men det finns också en nackdel som alla inte är medveten om – nämligen allvarliga sjukdomar som kan smitta mellan just hund och människa. Sjukdomarna kallas zoonoser och de blir både fler och vanligare i Sverige.

– Den zoonos vi veterinärer fruktar mest just nu är rabies, säger Monica Landström, veterinär med specialistkompetens på hundar på Ögonstenens djurklinik i Kalmar. Hon är även är konsult på den digitala veterinärkliniken First Vet.

Nyligen dog en norsk kvinna i rabies efter att ha smittats av en hundvalp i Asien. Sjukdomen finns inte i Sverige – än.

– Men det är bara en tidsfråga innan den är här, och när den väl finns här, är den svår att kontrollera. Orsaken till att veterinärkåren tror att den snart finns här är den stora insmugglingen av hundar till Sverige. Hundar som som kommer in i landet med falska intyg är ett stort problem, säger Monica Landström.

Annons

Var noga med handhygienen

En annan sjukdom som smittar mellan hund och människa är leptospiros. Sjukdomen sprids via urin från smittade råttor och gnagare, till exempel när hunden dricker ur en vattenpöl eller ett dike där ett smittat djur har kissat. I Göteborg hade man för två år sedan ett utbrott av leptospiros hos flera hundar, men sjukdomen är än så länge ovanlig i Sverige.

– Det man kan göra för att skydda sig själv är att vara noga med sin handhygien och undvika att komma i kontakt med hundens urin.

En relativt ny sjukdom som också smittar mellan hund och människa är dvärgbandmasken. Den kan leva i hundens tarm utan att den får några symtom. Men om de hamnar i människan kan det bli allvarligt. Det bildas nämligen tumörliknande svulster i lever och andra, inre organ. Ofta är det en tyst sjukdom som tar många år på sig att utvecklas.

– Hunden får i sig smittan från att äta smittade smågnagare i naturen, säger Monica Landström.

Annons

Man ska därför inte låta hunden springa lös i naturen i smittade områden eftersom den då kan äta sorkar, möss och andra smådjur som är smittade. Misstänker man att hunden kan ha fått i sig smådjur ska den avmaskas.

Antibiotikaresistens kan spridas

Att tvätta händerna  är också viktigt för att förhindra att så kallade multiresistenta bakterier, till exempel MRSA och ESBL,  sprids från hund till människa. Problemet med dem är att de är resistenta mot många antibiotika.

– Det är egentligen ingen sjukdom, men den gen som kodar för resistensen kan överföras från hund till människa, och tvärtom. Därför ska man undvika överbehandling med antibiotika på både djur och människa. Man ska vara noga med hygienen om man har småsår och tvätta dem med klorhexidin. Det kan förhindra en infektion som behöver antibiotikabehandling.

Monica Landström tycker inte att man behöver sluta gosa med och pussa på sin hund, men att det är bra att känna till smittriskerna och skydda sig mot dem så gott det går.

Annons

– Ska du resa utomlands med din hund, vaccinera den mot rabies! Och se till att hunden är avmaskad mot dvärgbandmask inför hemresan. Se också till att avmaska din hund enligt rekommendation från din veterinär, särskilt om du bor i ett högriskområde för dvärgbandmask. I övrigt gäller god handhygien, i synnerhet i samband med matlagning. Och använd aldrig överbliven antibiotika som finns hemma i gömmorna utan att först konsultera veterinär!

Det här kan vovven smitta dig med

Rabies

Är en dödlig virussjukdom som drabbar det centrala nervsystemet. Rabies kan smitta från djur till människa via saliv. Sjukdomen finns idag inte i Sverige. Enda sättet att skydda sig mot sjukdomen är att vaccinera sig själv och sin hund.

Dvärgbandmask

Orsakar tumörlika blåsor och svulster i inre organ hos människan. Sjukdomen tar flera år innan den utvecklas. Kan ger symtom som smärta över levern, allmän sjukdomskänsla och viktnedgång. Om svulsterna sitter i lungorna kan man få hosta och andnöd.

Annons

Leptospiros

Är en bakteriesjukdom som kan drabba både människor och djur. Hos människan ger den lindriga, influensaliknande symtom, men man kan också få en allvarligare variant med blödningar och skador på lever och njurar. Hundar kan vaccineras mot sjukdomen, men vaccinet ger inte 100-procentigt skydd.

Multiresistenta bakterier

Multiresistenta bakterier som är motståndskraftiga mot viss antibiotika. Bakterierna kan bland annat orsaka sårinfektioner, bölder eller i värsta fall sepsis (blodförgiftning). Har man sår som inte läker ska man söka hjälp.

Katten också! Fler sjukdomar du kan få av tamdjur

Toxoplasma

Katter ha tarmparasiten toxoplasma i sin avföring. Oftast ger det inga märkbara symtom men toxoplasma är farligt för gravida kvinnor eftersom det kan orsaka missfall. Gravida kvinnor uppmanas därför att undvika kattbajs.

EHEC

Är en tarmbakterien som kan spridas till människan av bland annat getter och kor. Särskilt allvarlig är sjukdomen för små barn.

Annons

Campylobakter

Är en bakterie som finns normalt i tarmkanalen hos fåglar, grisar, nötkreatur, får, get, hund, katt och gnagare. Den kan föras över till människan via avföring. Man drabbas då av samma symtom som vid magsjuka.

Cryptosporidium

Är en parasit som finns framförallt hos kalvar. Ger diarré hos människa.

Salmonella

Djur, till exempel får, kor, katt, hund och reptiler som hålls som husdjur, kan föra över salmonella till människa. Symtom är bland annat diarré och kräkningar.

Ringorm

Katt, hund, kanin, kor, häst och marsvin kan drabbas av ringorm som förs över till människa. Djuret får mjäll, håravfall och klåda. Hos människa kan ringorm ge röda, runda utslag som kliar. När utslagen blir större kan de läka i mitten.

Loppor

Hundar och katter kan ta med sig loppor från andra djur in i hemmet, bland annat igelkotts- och fågelloppor. De kan bita människan. Vanligast är kattloppan, som suger blod från både katter och hundar men den kan också ge bett på människor.

Skabb

Kan smitta från häst, får, katt och andra husdjur. Kan ge en intensiv klåda hos både djur och människa.  Skabb från djur kan inte föröka sig på människans hud men de kan ändå bita människan och ge bett som kliar.

Läs mer:

5 fantastiska hälsofördelar med att ha husdjur

Ditt husdjur kan kopplas till bättre hälsa

Därför kan du inte slita dig från söta djur-klipp

 

Annons