Livsmedelsverket: Därför ökar risken att bli sjuk av kyckling just nu
Mängden campylobacter i kycklingflockarna på gårdar ökar ofta under sommaren och sensommaren. Detta är ett mönster man ser även i år och när kycklingköttet når konsumenterna brukar också antalet som blir magsjuka också öka, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
Se också: Så hanterar du mat under rötmånadstider enligt Livsmedelsverket
– Därför är det extra viktigt just nu att ta hand om och tillaga kyckling i köket på rätt sätt. Då minskar du risken att bli sjuk, säger Jonas Toljander, mikrobiolog på Livsmedelsverket.
Tack vare förebyggande arbete inom svensk kycklingproduktion har mängden campylobacter minskat. Men trots detta återfinns bakterierna på kycklingkött vissa tider på året, skriver myndigheten som ger följande tips för att minska risken att bli sjuk:
Tänk på det här när du lagar kyckling
- Tvätta händerna innan du börjar laga mat, och direkt efter att du hanterat kyckling.
- Skölj inte kycklingen under vattenkranen. Stänk med campylobacter kan då spridas till mat, redskap och ytor.
- Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit kyckling. Då förhindrar du att bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat via redskap eller arbetsytor.
- Genomstek alltid kyckling – då dör bakterierna som kan finnas i den.
- Håll rent på arbetsbänken, torka upp köttsaft med hushållspapper - inte disktrasan
Därför ska du inte skölja rå kyckling
Många väljer att skölja den råa kycklingen, i tron att köttet blir renare. Det kan vara en vana som ger oönskad effekt enligt en amerikansk studie. Dels sitter bakterierna så djupt i köttet att de inte kan tvättas bort och dels ökar risken att både diskho, händer och redskap för smittan vidare. Studierna visade så höga halter av campylobacter i köket efter rå kyckling sköljts att både amerikanska och brittiska motsvarigheten till Livsmedelsverket har gått ut med särskilda kampanjer för att hoppa över det steget.
Detta är campylobacter
Campylobacterinfektion kännetecknas av kraftiga, och ibland blodiga diarréer, illamående, kräkningar, feber, huvudvärk och kraftiga magsmärtor. Symtomen brukar uppträda två till fem dagar efter att man fått i sig bakterierna. De flesta fall av campylobacter läker av sig själv efter 2 till 10 dagar.
I vissa fall kan campylobacterinfektion ge följdsjukdomar. Dessa kan vara ledbesvär, kroniska magbesvär och nervsjukdom.
Källa: Livsmedelsverket, 1177
Foto: TT