Varningssignalerna: Riskerar du att bli sjuk av oro?
Vi drabbas alla av rädsla och oro. Rädsla för att något ska hända dem vi älskar, för att inte prestera tillräckligt bra på jobbet eller kanske för att inte vara tillräckligt bra föräldrar.
– Rädsla är ursprungligen en helt naturlig biologisk reaktion och en känsla som ska hjälpa oss att överleva. Om vi inte hade haft den hade vi blivit uppätna av lejon och tigrar för länge sedan, förklarar Pia Callesen, som är psykolog och klinikchef på Centrum för kognitiv och metakognitiv terapi i Köpenhamn.
Trots att rädslan är naturlig och ska hjälpa oss att överleva så visar siffror från Psykiatrifonden att var fjärde till femte person utvecklar rädslor i en sådan utsträckning att det blir ett problem. Man vet inte med säkerhet varför en del drabbas, men forskarna tror att det handlar om en kombination av flera faktorer, som medfödd sårbarhet, allvarliga stressfaktorer under uppväxten eller stora belastningar senare i livet.
För den som är drabbad av den ohälsosamma oron kan det vara tufft.
– Man dör inte av ångest, men det går ut över livskvaliteten, säger Pia Callesen, som uppmanar den som upplever ångest och oro att göra något åt den.
Det handlar om att få de rätta verktygen, något som terapi kan hjälpa till med.
– Många med oro och ångest känner att de inte klarar att kontrollera sina tankar. Men det är alltså något du kan lära dig att styra.
Här är några vanliga rädslor och orosmoment – och tecken på att din oro börjar ohälsosam.
Rädslan för att förlora kontrollen
Hälsosam: En viss grad av kontroll är bra och sällan problematiskt. Det hjälper dig att bli klar med uppgifterna på jobbet i tid och att komma ihåg att plattan på spisen ska stängas av innan du går hemifrån.Ohälsosam: Det har blivit en vana för dig att oroa dig och kontrollera saker konstant. Tidsmässigt börjar det ta överhanden. Kanske är det till och med ritualer som ska genomföras, eftersom du är rädd att du inte har kontrollerat tillräckligt noga? Är kaffebryggaren avstängd? Ytterdörren låst? Om du gång på gång återkommer till samma kontrolltankar har din oro blivit ohälsosam.
I farozonen för att utveckla: OCD/tvångssyndrom.
Rädslan för att mista någon
Hälsosam: Det är helt normalt att du oroar dig för de människor du älskar. Du uppmanar kanske din partner att gå till läkaren eftersom du är bekymrad för hans hälsa, eller så är du uppmärksam på om dina barn svarar på det sms du skickade.Ohälsosam: Hur mycket tid ägnar du åt att oroa dig? Blir du orolig om dina barn inte svarar samma dag? Kan du släppa tanken på din partners födelsemärke när han säger att han tänker gå till läkaren? I den hälsosamma oron kan du släppa tanken igen – i den ohälsosamma använder du all din tid åt att tänka på det som oroar dig.
I farozonen för att utveckla: GAD/generaliserat ångestsyndrom.
Rädslan för stora folksamlingar
Hälsosam: Många av oss kan ha en ilande känsla i maggropen när vi är bjudna till en stor fest med människor som vi inte känner. Vem ska du prata med – och om vad? Kommer de att tycka att du är intressant eller dötråkig? Men du går ändå, och även om du har gruvat dig lite under veckan har det inte haft något inflytande på din livskvalitet.Ohälsosam: Du har svårt att släppa tanken på vad som komma skall och tillbringar många timmar dagligen med att bekymra dig över hur det ska gå. Du är kanske rädd för att folk kommer att titta konstigt på dig eller att du ska svimma. Du börjar undvika situationer där det kan tänkas vara mycket folk.
I farozonen för att utveckla: Social fobi, agorafobi/torgskräck.
Rädslan för att bli sjuk
Hälsosam: Upptäcker du en knuta i bröstet är det inget konstigt att oroa sig för den. Det får dig att söka läkare och kan rädda ditt liv. När läkaren sedan berättar att det handlar om en harmlös fettknuta kan du andas ut.Ohälsosam: Det blir mer problematiskt om dina tankar utvecklas till en daglig systematisk genomgång av din kropp och dess funktioner. Kollar du din avföring för att du är rädd för att få tarmcancer? Är du övertygad om att nerven som kommit i kläm i ditt ögonlock är ett första steg mot ms? I så fall har din oro tagit överhanden.
I farozonen för att utveckla: Hälsoångest, hypokondri/sjukdomsskräck.
Rädslan för närhet
Hälsosam: Du blev sviken i en kärleksrelation för några år sedan, och en tid efter det hade du svårt att låta andra människor komma nära. Eller så hade du kanske en pappa som bara dök upp när det passade honom. Detta handlar om rädslan för att bli avvisad. Det är normalt att ha en viss skepsis till nya människor, särskilt om du har haft dåliga erfarenheter i ditt förflutna.Ohälsosam: Utvecklar du en övertygelse om att du inte är typen som klarar av starka känslor, att du går sönder inuti om du upplever mer smärta, att ditt hjärta helt enkelt inte klarar av ett nytt förhållande, ska du vara uppmärksam.
I farozonen för att utveckla: Social fobi, GAD/generaliserat ångestsyndrom
Foto: TT