Hitta ditt inre skrik – därför är det så hälsosamt att vråla rätt ut
– Det ger en så enorm styrka och kraft.
Skrikterapi kan hjälpa oss att ge utlopp för våra känslor, förklarar Josefine.
Därför är skrikterapi så bra för oss
– De flesta av oss har tryckt undan skriket sen vi var små bebisar. Dels finns det oftast ingen riktig plats för det, om man inte som jag bor långt ut på landet, där man kan skrika på ett tryggt ställe utan att polisen kommer. Men många är också väldigt rädda för den kraft som kommer av att skrika ända nerifrån magen. Så att ta sig tid och mod att hitta sitt inre skrik är... jag kan inte sätta ord på det. Det ger en så enorm styrka och kraft.
Hitta ditt primalskrik
Josefine och hennes man Karl Dyall driver Lyckhem skärgårdsretreat och där är skrikterapi ett vanligt förkommande inslag i programmet. Det kan krävas en del träning för den kontrollerade nutidsmänniskan att våga leta så djupt inom sig att man hittar det där riktiga urskriket.
– Jag ser hur de flesta kämpar med det väldigt mycket. Första dagarna kommer inte kontakten, sen när man hittar det blir det som en livsförändring nästan. Man bara "wow, vad är den här kraften?".
Josefine jämför skrikets kraft med att föda barn.
– Det liknar det lite, att man får känna den enorma styrkan man har inom sig. Det kan vara superläskigt, men också väldigt härligt.
"Skriket förändrade otroligt mycket"
Själv var hon tveksam första gången hon skulle prova under ett retreat. ”Nej, jag tror inte det är bra för mig” sade jag först, berättar hon och skrattar lite.
– Men sen blev jag peppad att göra det ändå. Det förändrade otroligt mycket.
Det är lätt att förställa sig att när man väl fått uppleva kraften och känslan av att ge utlopp för inlåsta känslor så vill man skrika oftare. Blir man inte frustrerad av att åka hem till sin lägenhet eller sitt villakvarter och inse att det går inte?
– Lite så är det, det väcker en känsla av att man vill få vara mer i den kraften. Samtidigt, att bara hitta sitt inre skrik en eller ett par gånger brukar föra med sig så mycket insikter som man sen kan bygga vidare på. Skriket öppnar också ofta upp för andra känslor att få sitt uttryck, som sensualitet och äkta glädje. Känslor som ofta finns förtryckta bakom skriket.
Även om man bor avlägset så kan de flesta känna en tveksamhet över att gå ut i skogen och skrika. Det kan ju finnas andra i närheten som blir vettskrämda eller oroliga? Kan man lika gärna skrika allt man har i en kudde? Funkar det lika bra?
– Jag skulle säga att det inte riktigt är lika bra. Man får ju någon form av utlopp, någon form av kontakt. Men det är absolut mer optimalt att verkligen få skrika rakt ut. I flera städer, finns det annars platser där man kan gå och göra sådana här aktiva meditationer och skrika ut bland andra.
Mer av Josefines filosofier hittar du i boken Yoga och meditation.
Foto: Sophia Carrhage