Kallt ute är en hälsorisk som äldre – så skyddar du dig
Lång och seg vinter i all ära, men det är den där plötsliga köldknäppen som faktiskt är farligast ...
– Vad vi ser på befolkningsnivå är ju att kortvarig, kraftig kyla faktiskt ger en ökad dödlighet i både hjärtkärl- och luftvägssjukdomar. Redan efter några dagar blir det fler dödsfall på grund av akuta hjärtinfarkter eller akuta andningsbesvär, och exempelvis snöskottning är en av de bidragande faktorerna, förklarar Albin Stjernbrandt, överläkare och forskare vid Umeå universitet, inriktad på hur kallt klimat påverkar kroppen.
Se också: Så skyddar du din hud i vinterkylan
Den köldrelaterade hjärtinfarkten tror man beror på kylans kärlsammandragande effekt, vilket ökar belastningen på hjärtat, särskilt om man samtidigt gör något fysiskt ansträngande, som att skotta snö.
– Vintertid är det också mer partiklar i luften, på grund av eldning med fossila bränslen, vilket också kan göra snöskottningen lite extra farlig. Men rent generellt är ju alla äldre personer i riskgrupp när det gäller kylan, på grund av sin lägre andel muskelmassa. Våra muskler producerar den stora delen av kroppsvärmen, så speciellt äldre, lite tunna kvinnor fryser nog allra mest.
Använd varma kläder när du går ut
Albin Stjernbrandt vill ändå inte skapa någon överdriven rädsla. Med egenvård och smarta köldstrategier i form av exempelvis mössa, vantar och lite koll på vindstyrkan, så kan man komma långt.
Att börja undvika att gå ut på vintern innebär ofta en passivisering som inte heller gagnar hälsan.
– Någon vecka efter köldknäppen kommer dessutom eftersläntrare i dödsfall relaterade till infektionssjukdomar. När det är kallt så håller vi ju oss mer inomhus och nära inpå varandra och då ökar istället risken för att smittas av virus istället, säger doktorn.
I Sverige är vi generellt väl rustade för kyla
Men kanske är du i år även orolig för kylan inomhus? Många behöver ju snåla med värmen. I England finns organisationen ”Winter Friends” (vinterkompisarna) som uppmuntrar medborgare till att titta till sina äldre anhöriga och observera tecken på att de långsamt håller på att frysa ihjäl inomhus. För varje vinter dör nämligen en äldre britt var sjunde minut, på grund av kylan och dess hälsokonsekvenser. Dåligt isolerade hus och höga elpriser är en riskfaktor.
– Vi vet att risken för död kommer vid olika temperaturer i olika länder. I Finland så behöver den sjunka väldigt lågt innan man ser någon överdödlighet, men i England, och ännu mer i Grekland, är man sämre rustad även för mild kyla, på grund av hur husen är byggda och vilka kläder man bär. Jag tror ändå att vi i Sverige generellt är ganska väl rustade, summerar köldforskaren.
4 skäl till att kylan är farligare för äldre
- Muskelmassan är lägre. Efter femtio fyllda förlorar vi en procent om året, om vi inte parerar med träning.
- Fördelningen av kroppsvärmen fungerar sämre. Så det blir kallare i kroppens kärna.
- Vissa vanliga mediciner, som betablockerare, neuroleptika och lugnande, ökar risken för köldskador. Då förfryser du lättare till exempel dåligt täckta händer.
- Ledapparaten fungerar sämre. Reumatisk värk och artros gör mer ont, och det är större risk för bristningar och stukningar.
Så här skyddar du dig mot kylan - 7 tips
Kalev Kuklane, docent i termisk miljö, har själv upplevt temperaturer ner till minus 50 och kan det mesta om hur man håller värmen både ute och inne. Här är hans sju bästa tips!
1. Håll minst 18 grader inomhus
Där går gränsen, men komforttemperaturen ligger förstås några grader över det.
– Varma tofflor är extra viktigt när det är kallt inne, och sitter du ner en längre stund så lägg gärna upp fötterna på något, så att du kommer ifrån golvkylan.
2. Ha koll på extremiteterna
När händer och fötter blir kalla så blir vi fumligare och hela balansförmågan påverkas, vilket bidrar till olyckor i hemmet.
– Ett sätt att värma upp kroppen är varma hand- och fotbad.
3. Välj lager på lager – gärna ylle
– Ylle kan nämligen ta hand om ganska mycket fukt utan att förlora sina isolerande egenskaper. Den gamla pälsen kan också vara bra utomhus, så länge du inte rör dig fortare än i promenadtakt. Däremot ska man undvika bomullsplagg, för de absorberar fukten och kyler ner ytterligare.
4. Välj rätt skor
Vinterskor ska ha tjocka sulor och vara så rymliga att det finns plats för extra strumpor. Blir det för trångt i skorna så är detta dåligt för blodcirkulationen.
– Tänk också på att de första stegen på snö och is är de farligaste. Då är skorna fortfarande något varma från inomhustemperaturen och sulan smälter det översta lagret så att det blir väldigt halt.
5. Skydda ansiktet
Blåst gör att kylan känns ännu kallare, och dessutom stiger blodtrycket när vi får blåst i ansiktet, vilket kan vara farligt. Ett sätt att mildra effekten är att öppna ett fönster och känna på luften lite innan man går ut. Då blir det inte samma chock för kroppen.
6. Om krisen kommer, slå upp tältet – inomhus
– Det är ett bra tips ifall elen och värmen försvinner helt. När vi sover i ett litet utrymme så kan vi lättare värma upp luften med vår egen kropp.
7. Och ät gärna ett ägg före sängdags
– Det här är något jag själv har provat. När kroppen bryter ner proteinet så genereras värme och det kan göra att man sover bättre i kylig miljö.
Foto: TT, Robert Olsson