Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Släpp skuldkänslorna och njut av julens goda – expertens råd

11 dec, 2024
author Emelie Isacsson
Emelie Isacsson
author Anna Sundesten
Anna Sundesten
Tallrik med ost med glad kvinna i bakgrunden
Julen står för dörren – och med den kommer god mat, fika och sötsaker. Tar skuldkänslorna över? Försök att inte döma dig själv. Beteendevetaren Maria Helander vill att vi har självsnällhet som ledord när vi dimper ner vid julbordet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så gör du om de klassiska julbordsmaträtterna till vegetariskaBrand logo
Så gör du om de klassiska julbordsmaträtterna till vegetariska

Börjar du känsloäta mitt i all julstress? Eller försöker du etablera nya, sunda vanor – samtidigt som du vill kunna njuta av julmaten utan skuldkänslor?

Det är lätt att få dåligt samvete över vad vi stoppar i oss, men varför är det så?

– Många har svårt att se neutralt på mat, utan värderar den som något nyttigt, onyttigt, ”farligt” och så vidare. På så sätt blir det också känslor kopplade till det man äter. Det här leder till att man får svårt att njuta av maten, att äta den för att den är god, säger beteendevetaren och samtalsterapeuten Maria Helander.

Hon tipsar om att sätta intentionen att vara självsnäll i jul. Genom att sikta mot att ha ett mer neutralt förhållningssätt till maten kommer du att kunna slappna av mer, menar hon.

Annons

– Du minskar risken att få dåligt samvete eller en känsla av misslyckande.

Psykologens råd för en riktigt god, lugn och skön jul.

"Den här julen ska jag njuta"

En enkel start är att börja med att göra en överenskommelse med dig själv.

Nya vanor på 21 dagar!

Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.

Läs mer och anmäl dig här!

– Bestäm dig redan nu för hur du vill ha det. Tänk att den här julen ska jag njuta. Så när du väl står där med chokladasken i handen så vet du att det är okej. Då behöver du inte ens fundera i några andra banor. Vi är ofta alldeles för snabba med att döma oss själva, säger Maria Helander.

Du behöver heller inte känna att du ska uppfylla andras behov eller önskningar. Titta inåt och fundera över vad DU behöver för att må bra.

Annons

– Om det är möjligt, dra ned på alla måsten och förväntningar. Många gånger är det vi själva som ställer de högsta kraven på oss. Så påminn dig om att du är tillräcklig precis som du är, säger hon.

Porträtt av Maria Helander
Maria Helander, beteendevetare och samtalsterapeut.

Njut av maten med mindful eating

Maten kan också användas som ett hjälpmedel att landa i nuet. Detta brukar kallas mindful eating och genom att fokusera på dina sinnen och upplevelser av smaker, dofter och kroppsförnimmelser, är det lättare att släppa snurrande tankar.

– Det kan också hjälpa oss att känna igen kroppens signaler kring hunger och mättnad och skillnaden mellan sug och när kroppen behöver näring.

Annons

De allra flesta av oss känsloäter eller överäter ibland, och ofta är det kopplat till stress eller andra tuffa känslor. I den bästa av världar hade vägen till ett avslappnat ätande alltså gått genom att i första hand hantera det som händer inom oss, menar Maria Helander.

– Men så ser sällan livet ut för oss i dag. Därför är det viktigt att inte låta skuldkänslorna över de där extra chokladbitarna bidra till stress och misslyckande. Var självsnäll och förstående mot dig själv. Det är inte hela världen att du tappar kontrollen ibland.

Övning: Mota bort självkritiken

Om det dåliga samvetet eller självkritiken börjar smyga sig på, ställ dig själv frågorna nedan. Det går att öva sig i att bli av med de här känslorna.

1. Behöver jag den här känslan?

Nej, det gör du inte, du vinner ingenting på att tänka så här. Du förtjänar bättre än att se ner på dig själv.

2. Vilken nytta gör den för mig?

Ingen nytta alls, den gör snarare att du mår dåligt.

3. Hur kan jag tänka och känna i stället?

Ett sätt att hjälpa dig själv i det här läget är att använda självmedkänsla. Försök att hitta sätt att peppa och stärka dig själv.

Till exempel:

  • Okej, nu åt jag mer julgodis än vad jag hade tänkt, men det gör inget. Jag är helt okej ändå.
  • Hur skulle jag behandla en vän i samma situation? På det sättet borde jag även behandla mig själv.
  • Jag är ingen dålig människa bara för att jag tillåter mig själv att äta gott.
  • Källa: Beteendevetaren och samtalsterapeuten Maria Helander

Annons

Självmedkänsla leder till sunda vanor

När du upplever att du har kontroll på livet har du sällan samma sug som när du känner dig stressad, menar hon.

– Att stoppa några extra pepparkakor i munnen dämpar känslan av olust för en kort sekund. Sockret ger även hjärnan lite extra energi när kroppen signalerar att den är slutkörd. Jag tycker att det är viktigt att se överätandet som ett symptom på stressen. Kanske behöver ta ett steg tillbaka, hoppa över den där glöggfesten och stanna hemma och vila i stället. Självsnäll är ledordet.

Det finns till och med forskning som visar att så kallad självmedkänsla – att man ger sig själv positiv feedback – leder till att man både mår bättre och har lättare att skaffa nya, sunda vanor.

Annons

– Ingen blir väl egentligen motiverad till förändring genom att vara taskig mot sig själv, men det är tyvärr ofta så det blir. Den snälla självmedkänslan leder i stället till att må bra-hormonet oxytocin frigörs, och det är så mycket bättre på alla sätt. På så sätt kan du frigöra mer empati och styrka till dig själv!

LÄS OCKSÅ: 7 vanliga känslofällor – så lämnar du dem!

Foto: TT/Shutterstock, Lars Jansson

Annons