Så undviker du att bli sjuk inför och under semestern
Äntligen står semestern runt hörnet! Gud så mycket roligt ni ska hitta på! Måste bara få allt klart innan dess, sen så…
Problemet är att de flesta av oss preppar för ledigheten genom att stressa mer än någonsin och struntar i allt vad vettig mat, träning och sömn heter – vilket gräver en djup grop för immunförsvaret. Och så brakar man in i semestern med kaninpuls och en slutkörd kropp – väldigt mottaglig för sjukdomar.
Ledighets- och fritidssjukan
Fenomenet är faktiskt så vanligt att det brukar kallas "ledighets- och fritidssjukan".
– Man har kanske jobbat hårt flera månader. Verkligen laddat för sin semester, där allt helst ska stämma. Sedan jobbar man in i kaklet för att få allting klart. Samtidigt är det mycket avslutningar, det är studentskivor och after works där man träffar mycket folk. Risken att utsätta sig för virusinfektioner och bakterier ökar således. I kombination med att man även sover lite mindre är det lätt att man blir förkyld, säger Christina Segerholt, specialistläkare på KRY till Hälsoliv.
– De sista tio dagarna före semestern är lite av en magisk gräns, skulle jag säga. För blir man sjuk då, om det är någon enklare åkomma, så hinner man kanske ändå bli frisk innan man börjar sin ledighet, fortsätter hon.
Så undviker du att bli sjuk på eller inför semestern
I dessa tider innebär exempelvis förkylningssymtom och huvudvärk dessutom att roliga semesterplaner ställs in i högre grad än vad det gjorde för pandemin. Så för att undvika det – ta hand om dig och försök hålla dig frisk!
- Fortsätt vara noga med god handhygien!
- Klart att du ska ha roligt och gå på de event du känner för, men kanske är det en god idé att begränsa dina kontakter en aning, så minimerar du risken att utsätta sig för smitta.
- Se till att få din sömn. Gå hem i tid.
- Blunda inte för signalerna. Kör du på för hårt utan återhämtning signalerar kroppen till slut att den inte vill mer. Lyssnar du in dem och bromsar i tid kan du klara dig.
Så förväntas coronaläget bli i sommar
Eftersom luftvägssjukdomar är säsongsberoende har sommaren generellt sett varit en period då spridningen av covid-19 minskar, men redan nu ser forskare tvärtom en ökning av viruset i år. Anledningen till detta trendbrott är en ny, särskilt smittsam version av omikron.
Under sommarmånaderna förväntas dock smittspridningen vara fortsatt låg, men mot slutet av augusti kan det ta fart igen – och fortsätta stiga under september, menar FHM i sina senaste prognoser. För att hålla smittspridningen på en så låg nivå som möjligt är det viktigt att alla tar de vaccindoser mot covid-19 som rekommenderas. Pandemin är inte över.
Fästingsjukdomar
En annan viktig sak att ha koll på under hela sommaren är fästingar och fästingburna sjukdomar. Förhoppningsvis är du vaccinerad mot fästingburen TBE (vilket kan göra dig mycket sjuk). Men borrelia går inte att vaccinera sig emot, och kan också ge långdragna och jobbiga sjukdomsbesvär.
Källa: Expressen, Aftonbladet
Foto: TT