Så slipper du klåda - du ska INTE klia!
Sa din mamma alltid ”klia inte” när du började krafsa med fingrarna på ett myggbett eller ett envist eksem?
Hon hade rätt!
Om har du eksem, utslag, ett bett – eller om huden kliar av någon annan oklar anledning – ska du inte klia, det visar en ny studie från University of Miami Miller School of Medicin.
Istället ska du gnugga området där det kliar. Det aktiverar en nervbana i ryggmärgen, som hjälper till att stilla klådan.
Varför ska jag inte klia?
När du kliar huden riskerar du att skada den. Du kan få rivsår som i sin tur måste läka och som du kliar upp nästa gång du är där med handen. Det här är särskilt viktigt att tänka på när det gäller känsliga områden, som i ögonen.
Vad ska jag göra istället för att klia?
Stryk eller gnugga området där det kliar. Det skadar inte huden och lindrar dessutom klådan.
Forskarna dokumenterade hur nervceller i ryggmärgen svarade på beröring genom att försiktigt gnugga försöksmöss tassar och se hur nervceller aktiverades. Beröringen gjorde att mössen genast slutade att klia sig.
Med andra ord är lätt beröring, eller gnuggande, effektivt för att lindra klåda.
Vad är klåda – egentligen?
Klåda är en udda känsla som vetenskapsmännen inte riktigt förstår sig på.
Att kliande är ett beteende som smittar, i den meningen att om en person kliar sig börjar andra i närheten också klia sig, kan bero på att det finns ett större syfte med kliandet. Det kan en gång ha uppstått som ett sätt att skydda kroppens största organ, huden, från parasiter. Och för att bli av med döda celler. Så att det smittade var ett sätt att sprida beteendet bland våra förfäder i flocken.
Klåda har som sitt eget förlopp i kroppen som involverar olika ämnen och celler – som triggar behovet att klia. Det här är likadant för alla människor.
Källa: The Daily Mail
Foto: TT
Läs mer:
Handeksem har ökat på grund av corona – så skyddar du dig